Ce fac românii în pandemie? 8 milioane de oameni cu vârste între 15 și 64 de ani joacă jocuri video

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 04.11.2020 - 15:10
Foto: time.com
Foto: time.com

Conform unui studiu realizat de iZi Data, la comanda Asociației Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA), 7.9 milioane de români, cu vârste între 15 și 64 de ani, joacă jocuri video pe smarphone-uri, PC-uri, laptop-uri, console sau tablete.

SHARE

Dintre cei aproape 8 milioane de gameri români, 52% sunt bărbați și 48% sunt femei. Vârsta medie a gamer-ului român este de 39 de ani în cazul bărbaților și de 35 de ani în cazul femeilor.

39% dintre jucătorii adulți au studii superioare (facultate sau studii postuniversitare) iar 48% dintre aceștia sunt căsătoriți sau în uniune consensuală, se arată în studiul RGDA.

Un utilizator se joacă în medie pe 2-3 dispozitive. Cele mai populare dispozitive pe care se joacă românii sunt telefonul mobil (64%), PC/laptop (60%), tabletele (20%) și consolele de jocuri (15,5%). Urmează jocurile online, jucate de 14,3% dintre jucători și jocurile din social media, jucate de 6,7% dintre aceștia.

Deși jocurile pe mobil sunt cele mai populare la nivel global, acestea sunt preferate de doar 23%, românii preferând să se joace pe calculator sau laptop (42%) sau pe consolă (29%).

Dintre cei care se joacă pe console, 48% utilizează Playstation 4, 18% Xbox One, 10% Playstation 3 și 9% Nintendo Switch.

Studiul RGDA dezvăluie și preferințele și motivațiile gamer-ilor români. 7 din 10 jucători au ca motiv principal pentru a se juca dorința de a se relaxa după o zi grea, în timp ce pentru 5 din 10 jocurile sunt un hobby. 40% se joacă pentru a scăpa de plictiseală, în timp ce 30% o fac pentru a învăța ceva nou.

În ceea ce privește locația, 97% dintre repondenți au spus că au ca loc preferat pentru a se juca intimitatea propriei case, 21% menționând că se joacă și la prieteni acasă, iar 15% în transportul în comun.

Jocurile multiplayer sunt preferate de către 53% dintre respondenți, urmate de cele single player (47%).

Referitor la tipul jocurilor, studiul RGDA a relevat că în topul preferințelor se află jocurile de aventură (54%), jocurile de strategie (51%) și jocurile de tip first person shooter (FPS) - 47%. Urmează jocurile de tip ”role-playing” (36%), jocurile de tip ”MMORPG” (29%), jocurile de tip puzzle sau ”Match-3” (29%) și jocurile de tip ”Arcade” (25%).

Pe locul 8 în topul preferinețelor se situează jocurile cu sporturi (23%). Iar ”Top 10” este completat de simulatoarele auto/moto (21%) și jocurile de cărți (18%).

Despre achiziția jocurilor video, 45% dintre respondenți au spus că plătesc pentru ele, în timp ce 55% preferă să le descarce de pe torenți. Cei care cumpără jocuri video o fac în special din magazinele online (63%), 53% le cumpără noi din magazine și 27% second hand.

Studiul realizat de iZi Data la comanda RGDA a targetat 1005 chestionare CAWI, bărbați și femei, cu vârsta între 15 și 64 ani, care se joacă pe cel puțin una dintre platformele PC/laptop, consolă, mobil/tabletă.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te