Dacă primești acest mesaj pe telefon, ai putea fi victima unei înșelăciuni. Ce nu trebuie să faci

DE Alex Darvari | Actualizat: 17.04.2024 - 15:33
Dacă primești acest mesaj pe telefon, ai putea fi victima unei înșelăciuni. Ce nu trebuie să faci - Foto: Pexels

Autoritățile din Ungaria averitzează că un nou tip de înșelăciune se răspândește cu rapiditate folosindu-se aplicația WhatsApp. Nu se știe niciodată când infractorii cibernetici pot trece granița și în România. Așa că, fiți în gardă.

SHARE

Autoritățile din Ungaria au avertizat asupra unei alte înșelăciuni. Potrivit poliției, escrocii cibernetici pot încerca acum să se folosească de aplicația de mesagerie WhatsApp.

Citește și: Un hacker din Cluj este anchetat de FBI într-un dosar cu o fraudă de proporții. Ce a făcut românul

"Bună mamă, numărul de mai jos este noul meu număr. Vechiul meu telefon este stricat. Poți să-mi trimiți un mesaj pe Whatsapp?" - este mesajul pe care escrocii pot încerca să îl folosească, potrivit poliției.

Dacă primești acest mesaj pe telefon, ai putea fi victima unei înșelăciuni

Dacă mama decide să dea curs cerinței hackerilor, le deschide acestora o ușă periculoasă. După ce primesc mesajul pe „noul număr”, ei pot apoi să ceară respectivei mame date confidențiale, din buletin, de pe card etc. 

Infractorii cibernetici au înșelat victimele din Ungaria cu 10 miliarde de forinți (125.000.000 de lei) anul trecut, conform datelor și estimărilor.

Citește și: O femeie de 62 de ani a ajuns victima hackerilor. Câți bani a pierdut?

Această sumă crește în fiecare an. Infractorii experimentează mereu noi metode pentru a obține date personale și bancare, așa că experții recomandă folosirea unor parole diferite, puternice, unice, de 15-20 de caractere și să nu salvați niciodată date personale și financiare în conturi și browsere online.

După cum a relatat Index, poliția a emis o declarație prin care atrage atenția asupra numărului tot mai mare de SMS-uri frauduloase din Ungaria. 

Hackerii își schimbă uneori metodele de fraudă. La începutul lunii ianuarie, un locuitor a fost, de asemenea, înșelat prin SMS, de data aceasta în numele Netflix. Bărbatul neștiutor a furnizat datele cardului său bancar și 100.000 de forinți (12.000 lei) au fost retrași din contul său.

Confruntată cu fraude similarem, poliția română a emis un avertisment pentru a preveni infracțiuni similare.

Poliţia Română recomandă prudenţă în divulgarea următoarelor tipuri de informaţii:

Informaţii de identificare personală: numele, prenumele, C.N.P., adresa, numărul de telefon, data naşterii şi alte detalii personale. Aceste informaţii pot fi utilizate pentru „a fura” identitatea sau pentru a accesa alte conturi sau servicii.

Informaţii privind conturile bancare şi alte date financiare: prin intermediul vishing-ului, atacatorii pot obţine numerele de cont bancar, numerele de card de credit, informaţiile de autentificare la serviciile bancare online şi alte detalii legate de conturile şi tranzacţiile financiare ale victimei, informaţii care pot fi utilizate pentru a efectua tranzacţii frauduloase sau pentru a accesa ilegal fondurile persoanelor vătămate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te