Cum să cureți filtrele de la aparatul de aer condiționat? O firmă specializată te-ar taxa cu 200 lei

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 01.07.2025 - 21:05
Cum să cureți filtrele de la aparatul de aer condiționat - Foto: Profimedia Images (cu rol ilustrativ)
Cum să cureți filtrele de la aparatul de aer condiționat - Foto: Profimedia Images (cu rol ilustrativ)
Cum să cureți filtrele de la aparatul de aer condiționat
Cum să cureți filtrele de la aparatul de aer condiționat
Cum să cureți filtrele de la aparatul de aer condiționat
Cum să cureți filtrele de la aparatul de aer condiționat

Să cureți filtrele de la aparatul de aer condiționat nu este o sarcină prea dificilă, dar trebuie să fii atent la câteva aspecte. Altfel, dacă nu te descurci singur, o firmă specializată te va taxa cu 200 lei pentru acest lucru.

SHARE

Filtrele de la aparatul de aer condiționat sunt foarte importante și trebuie curățate periodic. Operațiunea în sine nu este prea grea, doar că e nevoie să fii atent la anumite detalii, unele pe care le vei afla citind rândurile de mai jos.

Dacă ți se pare complicat sau, pur și simplu, ți-e lene să faci acest lucru de unul singur, atunci pregătește aproximativ 200 de lei pentru un meseriaș de la o firmă specializată.

Cum să cureți filtrele de la aparatul de aer condiționat? O firmă specializată te-ar taxa cu 200 lei

Vara și canicula au ocupat din nou România, așa cum se întâmplă, de fapt, în fieare an. Cu puține excepții, posibilitatea de a păstra un mediu plăcut în locuință chiar și atunci când afară asfaltul se topește sub razele soarelui este oferită, în primul rând, de aparatele de aer condiționat.

În lipsa lor, fiecare zi călduroasă poate deveni un calvar, temperaturile prea ridicate din casă fiind, de asemenea, periculoase pentru persoanele cu diferite afecțiuni, în special cardiace.

Creșterea temperaturilor din termometre aduce cu sine și utilizarea tot mai intensivă a aparatelor de ar condiționat, în ipoteza că aveți unul. 

Citește și: Pericolul ascuns din prosoapele de baie. De ce trebuie spălate la 60 de grade și schimbate periodic?

Dar cei mai mulți doar reconectează aparatul la priză - după mai bine de 6 luni în care, eventual, nu l-au folosit deloc, însă constată că acesta nu prea răcește camera așa cum s-ar aștepta ori ar trebui.

Cauza este aproape întotdeauna murdăria acumulată pe filtrele aparatului, unele pe care destui uită să le mai curețe după ce vara s-a terminat ori la începutul verii următoare.

Ca să nu mai vorbim de situația în care le-au folosit și pentru funcția de încălzire în timpul iernii.

Funcționarea normală a aparatului de aer condiționat depinde și de cât de curate sunt filtrele interioare - Foto: Freepik (cu rol ilustrativ)

Nu vă grăbiți să trageți concluzia că aparatul s-a stricat și trebuie schimbat, ci verificați, în primul rând, filtrele de praf din el.

Probabil că le veți găsi acoperite de impurități care le obturează parțial sau chiar total, ceea ce face ca aparatul să nu poată funcționa la parametrii normali.

Pe măsură ce temperaturile cresc, cresc și orele de utilizare a acestui aparat, care devine o parte fundamentală a rutinei zilnice.

Filtrele aparatului de aer condiționat trebuie curățate măcar de două ori pe an.

În afara situației în care sunteți prea comod să faceți singur curățarea lor ori, pentru dumneavoastră, nu contează banii, atunci puteți chema meseriași de la o firmă specializată care vă vor percepe, în schimb, o taxă de 200 de lei, în general, pentru această întreținere a filtrelor și aparatului.

Dar dacă nu vi se pare că ar avea sens să dați banii altcuiva, atunci puteți face curățirea singuri, dar fiind atenți la câteva amănunte.

Citește și: Vrei să nu mori de cald în casă de la 1 iulie? Aerul condiționat te va costa și 1.300 lei peste vară

Trebuie spus, mai întâi, că filtrele sunt responsabile de captarea prafului, polenului, bacteriilor și a altor contaminanți prezenți în aer.

Dacă curățarea lor este neglijată, nu numai că scade eficiența aparatului, dar crește și consumul de energie și se înrăutățește calitatea aerului.

În plus, în cazul aparatelor care oferă și încălzire, cum ar fi cele cu pompă de căldură, această întreținere este și mai importantă.

Când folosim frecvent aerul condiționat, filtrele acumulează particule în suspensie care plutesc în aer: praf, polen, mucegai, păr de animale de companie, printre altele.

Impuritățile se acumulează treptat și ajung să creeze o barieră care împiedică aerul să circule corect.

Acest lucru nu numai că obligă aparatul să funcționeze cu mai mult efort (crescând astfel consumul de energie electrică), dar poate provoca și defecțiuni mecanice pe termen lung.

În același timp, un filtru murdar poate deveni un focar de bacterii și ciuperci, afectând calitatea aerului pe care îl respirăm și generând posibile probleme respiratorii, în special la persoanele alergice sau cu astm.

De aceea, curățarea periodică a acestora nu este doar o chestiune de eficiență, ci și de sănătate.

Frecvența ideală pentru curățarea filtrelor de aer condiționat depinde de utilizarea aparatului.

Dacă este utilizat numai în lunile de vară, se recomandă să se facă cel puțin de două ori pe an: o dată înainte de lunile calde și o dată după.

Cu toate acestea, dacă aerul condiționat este utilizat și ca sistem de încălzire în timpul iernii, este recomandabil să efectuați această operațiune de trei sau patru ori pe an.

Înainte de a începe curățarea, asigurați-vă că aparatul este oprit și deconectat de la sursa de alimentare. Majoritatea modelelor „split” au un capac frontal care se ridică ușor.

Citește și: Cum poți sta cu aerul condiționat deschis vara fără să consumi curent? Atenție la trucurile simple

Acest capac protejează filtrele și oferă acces la sistemul intern. Ridicați-l cu grijă până când rămâne deschis singur sau fixați-l dacă modelul dvs. permite acest lucru.

Filtrele sunt de obicei grile din plastic cu un cadru care se potrivesc în partea din față a aparatului.

Este important să le manipulați cu grijă pentru a nu le rupe sau deforma. Scoateți-le încet și așezați-le pe o suprafață curată.

Cu filtrele curate aparatul de aer condiționat vă va permite să vă bucurați de întreg confortul termic pe care-l pot oferi - Foto: Pixabay (cu rol ilustrativ)

Înainte de a uda filtrele, este recomandat să îndepărtați stratul gros de murdărie. Puteți folosi o perie/periuță moale sau o cârpă uscată, potrivit bayernshop.ro.

Dacă aveți un aspirator de mână cu accesoriu pentru tapițerie, îl puteți utiliza pentru a îndepărta praful de pe suprafață.

Odată îndepărtată murdăria vizibilă, este momentul să spălați filtrele. Folosiți apă rece de la robinet și evitați utilizarea produselor chimice sau a detergenților agresivi, deoarece acestea ar putea deteriora materialul sau lăsa reziduuri dăunătoare.

Puteți freca ușor cu mâinile sau puteți folosi un burete moale pentru a îndepărta murdăria lipită.

Citește și: Cum păstrez răcoarea în casă vara dacă nu ai aer condiționat? Trucul de care NU știai

După spălare, lăsați filtrele să se usuce complet la aer liber, într-un loc umbrit. Nu utilizați uscătoare, sobe și nu le expuneți la soare direct, deoarece căldura excesivă poate deforma plasticul.

ATENȚIE! Asigurați-vă că sunt complet uscate înainte de a le reintroduce în aparat.

Când filtrele sunt curate și uscate, puneți-le la loc, urmând aceeași ordine în care le-ați scos. Închideți cu grijă capacul frontal, asigurându-vă că este bine fixat și fără joc.

În final, reconectați aparatul de aer condiționat la sursa de alimentare și porniți-l. Verificați dacă fluxul de aer este adecvat și dacă aparatul nu emite zgomote ciudate. Dacă totul este în ordine, curățirea a fost un succes. 

Pe lângă întreținerea filtrelor, există și alte recomandări care vă pot ajuta să vă mențineți echipamentul în cele mai bune condiții pentru mai mult timp.

Recomandări pentru prelungirea duratei de viață a aparatului:

  • Evitați schimbările bruște de temperatură. Nu este recomandat să treceți brusc de la 30 la 18 grade. Reglați temperatura treptat, pentru ca aparatul să nu sufere o uzură inutilă;
  • Programați pornirea și oprirea. Folosiți temporizatoare pentru ca aparatul de aer condiționat să funcționeze numai când este necesar, evitând utilizarea prelungită și ineficientă;
  • Păstrați zona din jurul unității exterioare liberă. Asigurați-vă că nu există obstacole care să împiedice o bună ventilație.
Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 1
Nicolae COJOCARU 01 iulie 2025 22:40
#1

Autorul ar trebui, înainte de a posta ceva, să discute pe îndelete cu un specialist, eventual chiar să-i dea în scris o listă a operațiilor care trebuie efectuate. Dacă domnul zirist crede că ceea ce povestește domnia sa aici înseamnă curătărea aparatului de AC, să-i dea Dumnezeu doar o alergie ușoară sau, evident, sănătate!

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te