STUDIU Zilele se vor lungi și vor avea mai mult de 24 de ore. Ce se întâmplă la 5.000 km sub noi?

DE Alex Darvari | Actualizat: 20.06.2024 - 08:48
STUDIU Zilele se vor lungi și vor avea mai mult de 24 de ore. Ce se întâmplă la 5.000 km sub noi? - Foto: livescience

Zilele se vor lungi și vor avea mai mult de 24 de ore. Ce se întâmplă la 5.000 km sub noi? relevă un nou studiu științific. Se pare că durata zilelor noastre se va modifica.

SHARE

Un nou studiu confirmă faptul că nucleul interior al Pământului se rotește mai încet decât de obicei din 2010. Această misterioasă "întoarcere" ar putea, de asemenea, să ajungă să modifice ușor rotația generală a planetei, prelungindu-ne zilele.

STUDIU Zilele se vor lungi și vor avea mai mult de 24 de ore. Ce se întâmplă la 5.000 km sub noi?

Inima planetei noastre se rotește neobișnuit de încet în ultimii 14 ani, confirmă o nouă cercetare. Și dacă această tendință misterioasă continuă, ar putea prelungi zilele Pământului - deși efectele ar fi probabil imperceptibile pentru noi.

Citește și: Aurora boreală a fost vizibilă pe cer, noaptea trecută. Care este cauza

Miezul interior al Pământului este o bucată de fier și nichel solid, de mărimea unei luni, care se află la mai mult de 4.800 de kilometri sub picioarele noastre.

Citește și: Să călătorești pe „valul morții“ înapoi spre conștiință. Cum poate creierul supraviețui morții?

Acesta este înconjurat de nucleul exterior - un strat supraîncălzit de metale topite, similar cu cele din nucleul interior - care este înconjurat de o mare mai solidă de rocă topită, cunoscută sub numele de mantaua, și de crustă. Deși întreaga planetă se rotește, nucleul interior se poate roti cu o viteză ușor diferită de cea a mantalei și a crustei, datorită vâscozității nucleului exterior, scrie livescience

De când oamenii de știință au început să cartografieze straturile interioare ale Pământului cu ajutorul unor înregistrări detaliate ale activității seismice, în urmă cu aproximativ 40 de ani, nucleul interior s-a rotit puțin mai repede decât mantaua și crusta. Însă într-un nou studiu, publicat la 12 iunie în revista Nature, cercetătorii au descoperit că, începând din 2010, nucleul interior a încetinit și acum se rotește puțin mai încet decât straturile exterioare ale planetei noastre.

Nucleul interior a încetinit

"Când am văzut pentru prima dată seismogramele care indicau această schimbare, am rămas perplex", a declarat John Vidale, seismolog la University of Southern California, Dornsife, într-un comunicat. "Dar când am găsit alte două duzini de observații care semnalizau același model, rezultatul a fost inevitabil".

Dacă rotația nucleului interior continuă să decelereze, atracția gravitațională a acestuia ar putea, în cele din urmă, să determine straturile exterioare ale planetei noastre să se rotească ceva mai încet, modificând durata zilelor noastre au scris cercetătorii. 

Cu toate acestea, orice schimbare potențială ar fi de ordinul miilor de secundă, ceea ce ar fi "foarte greu de observat", a spus Vidale. Prin urmare, probabil că nu ar trebui să ne schimbăm ceasurile sau calendarele pentru a ne adapta la această diferență, mai ales dacă ar fi vorba doar de o schimbare temporară.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te