Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,94 %
Elena Lasconi 19,16 %
99,92 %
Marcel Ciolacu 19,16 %
George Simion 13,87 %
Click aici pentru rezultate complete

Pielea electronică E-skin a fost creată de cercetători din SUA

DE Vlad Turcanu | Actualizat: 24.09.2020 - 12:16
FOTO: colorado.edu
FOTO: colorado.edu

Un grup de cercetători de la Universitatea Boulder din Colorado format din ingineri, chimiști și dermatologi au creat așa numită piele electronică, pe scurt E-skin.

SHARE

Pielea electronică este un material foarte subțire, transparent la lumină care se comportă precum pielea normală. Acest nou biomaterial este sensibil la variațiile de temperatură, presiune, umiditate și ale curenților de aer.

Date detaliate privind noul material ce poate reprezenta viitorul protezelor destinate pacienților ce au suferit amputații ori a membrelor robotice, pot fi găsite într-un studiu publicat recent în revista Science Advances.

E-skin are capacitatea de a simți presiunea, o caracteristică foarte utilă în dezvoltarea protezelor viitorului. De exemplu, dacă e-skin este atașată unei mâini protetice, va schimba total modul în care aceasta va prinde un pahar cu apă.

În prezent, protezele sunt programate să exercite o anumită presiune asupra corpurilor pentru o priză optimă. Un stimul direct citit de către un material biometric precum e-skin va înlătura necesitatea programării forței de strângere a fiecărui corp în parte. Totul se întâmplă spontan și în timp real.

Dacă ne gândim la toate funcțiile de protecție pe care pielea umană le deține, precum îndepărtarea membrelor de sursele intense de căldură, ne putem imagina de ce acest material este cu adevărat revoluționar și poate fi folosit la crearea unor noi sisteme robotice inteligente. E-skin poate să copieze aceste funcții preventive, cel puțin aceasta este un mare avantaj al pielii electronice.

Pe de altă parte, e-skin are aplicații în domeniul roboticii de asemenea. În viitor, în cazul în care sisteme robotice vor fi folosite pentru susținerea bebelușilor de exemplu, vor avea capacitatea să simtă presiunea și să îi cuprindă cu blândețe.

În momentul în care bebelușul este bolnav, robotul poate folosi un singur deget pentru a stabili prezența sau absența stării febrile, iar exemplele pot continua. Sensibilitatea este de o importantă deosebită atunci când vorbim de interacțiunii între oameni și sisteme robotice. Siguranța oamenilor care interacționează cu un sistem programat să acționeze într-un anumit mod este deseori pusă la încercare.

Pielea electronică este creată dintr-o rețea de polimer numită polyimina, precum și nanoparticule de argint, cele din urmă conferind rezistență, stabilitatea chimică și conductivitatea electrică.

E-skin se poate repara singură prin amestecarea compusilor gășiți în etanol cu materialul propriu. Căldura și presiunea îi conferă pielii electronice posibilitatea de a se mula perfect pe pielea umană și diferite obiecte precum mâini robotice complexe. În plus materialul este în totalitate reciclabil, fapt ce îl face unic.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te