NASA va trimite spre Soare cel mai rapid obiect făcut de om. Ce viteză va atinge?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 01.01.2024 - 17:28
Sonda Parker va ajunge la cea mai mare viteză atinsă de un obiect făcut de om - Foto:Facebook/Parker Solar Probe - cu rol ilustrativ

NASA va trimite spre Soare cel mai rapid obiect făcut de om. Agenția spațială americană va înregistra un moment istoric spre finalul anului 2024. Sonda Parker se va apropia de steaua sistemului nostru și va ajunge la cea mai mare viteză atinsă de un obiect făcut de om.

SHARE

NASA va trimite spre Soare cel mai rapid obiect făcut de om. Sonda Parker, lansată de agenția spațială americană în 2018, se va apropia de steaua sistemului nostru la cea mai mică distanță de până acum. Ea va atinge și cea mai ridicată viteză înregistrată de un obiect făcut de om.

NASA va trimite spre Soare cel mai rapid obiect făcut de om. Ce viteză va atinge?

Peste aproape un an, pe 24 decembrie, sonda Parker Solar Probe a NASA va trece pe lângă Soare cu viteza uimitoare de 195 km/s, adică aproximativ 700.000 de km/h.

Niciun obiect creat de om nu se va fi deplasat atât de repede și nici nu se va fi apropiat atât de mult de steaua noastră - la doar 6,1 milioane de km.

„Practic, aproape că aterizăm pe o stea”, a declarat Dr. Nour Raouafi, cercetător în cadrul proiectului Parker.

Citește și: Care a fost cel mai mare haiduc din Moldova? Purta numele unui sfânt iubit de români

„Aceasta va fi o realizare monumentală pentru întreaga omenire. Este echivalentă cu aselenizarea din 1969”, a declarat, pentru BBC News, cercetătorul de la Laboratorul de Fizică Aplicată al Universității Johns Hopkins.

Viteza lui Parker va proveni de la imensa atracție gravitațională pe care o va resimți în timp ce va cădea spre Soare. Va fi similar cu un zbor de la New York la Londra în mai puțin de 30 de secunde.

Sonda Parker Solar Probe a agenției spațiale americane este una dintre cele mai îndrăznețe misiuni concepute vreodată.

Lansată în 2018, aceasta are ca obiectiv realizarea unor treceri repetate și tot mai apropiate de Soare.

Manevra de la sfârșitul anului 2024 o va duce pe Parker la doar 4% din distanța Soare-Pământ, care este de 149 milioane de km.

Provocarea cu care se va confrunta Parker pentru a face acest lucru va fi uriașă. La periheliu, punctul de pe orbita sondei cel mai apropiat de stea, temperatura din partea din față a navei spațiale va atinge probabil 1.400 grade Celsius.

Strategia lui Parker este de a intra rapid și de a ieși rapid, efectuând măsurători ale mediului solar cu o suită de instrumente desfășurate din spatele unui scut termic gros.

Recompensa pentru acestă riscantă apropiere, speră cercetătorii, va fi descoperirea unor procese solare cheie.

Cea mai importantă dintre acestea este o explicație mai clară a funcționării coroanei, atmosfera exterioară a Soarelui.

Citește și: Recunoașteți personajul? A jucat cu Ștefan Iordache în primul și ultimul său film

Aceasta experimentează ceea ce pare a fi o supraîncălzire contra-intuitivă.

Temperatura Soarelui în fotosferă, adică la suprafață, este de aproximativ 6.000 de grade Celsius, dar în interiorul coroanei poate ajunge la un milion de grade și chiar mai mult.

De asemenea, în interiorul regiunii coroanei, fluxul de particule încărcate - electroni, protoni și ioni grei - este brusc accelerat într-un vânt supersonic care se deplasează cu 400 km/s, adică 1,6 milioane de km/h.

Parker are planificate  trei apropieri de Soare, în 2024, înainte de a se roti în jurul lui Venus pe 6 noiembrie, pentru a contribui la curbarea orbitei sale și a fi propulsată, pe 24 decembrie 2024, către un moment istoric al cercetării spațiului cosmic.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te