Misterul morții lui Beethoven, dezvăluit de o șuviță de păr. ”I-a limitat foarte mult munca”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 24.03.2023 - 20:35
Cercetătorii au analizat părul lui Beethoven Foto: Profimedia Images (21 martie 2023)

Misterul morții celebrului compozitor Ludwig van Beethoven a fost dezvăluit de câteva fire din părul său, analizate de cercetători după aproape 200 de ani de la moartea lui. Muzicianul suferea de mai multe boli și se crede că acestea ar i-ar fi adus sfârșitul.

SHARE

Misterul morții celebrului compozitor Ludwig van Beethoven a fost dezvăluit de câteva fire din părul său. 

Cercetătorii au descoperit că muzicianul a murit la 56 de ani, după ce a suferit o pierdere progresivă a auzului și o boală cronică.

Misterul morții lui Beethoven, dezvăluit de o șuviță de păr.  ”I-au limitat foarte mult munca”

Odată cu împlinirea a 196 de ani de la moartea compozitorului german duminică, o echipă internațională de oameni de știință crede că au câteva dintre răspunsuri, scrie thenationalnews.com.

Genomul său a arătat că era atât predispus genetic la boli hepatice, cât și virusul hepatitei B, arată studiul publicat în jurnalul Current Biology .

Citește și: VIDEO Mikis Theodorakis, recunoscut după două note muzicale. Beethoven, după patru

Autopsia sa din 1827 la Viena a stabilit că avea ciroză hepatică. Noile descoperiri sugerează că au existat mai mulți factori în spatele bolii sale hepatice, inclusiv infecția virală și consumul de alcool.

„Am analizat posibilele cauze genetice ale celor trei complexe principale ale sale simptome - pierderea progresivă a auzului, simptomele gastrointestinale și boala hepatică care a dus în cele din

 urmă la moartea lui din cauza insuficienței hepatice”, a spus coautorul Markus Nothen de la Institutul de Genetică Umană de la Spitalul Universitar din Bonn.

Beethoven, a spus el, avea „o predispoziție genetică puternică la bolile hepatice” și au fost detectate secvențe de hepatită B în părul său.

Din păcate, ei nu au reușit până acum să descopere motivele celebrei sale surdități sau bolile grave de stomac.

Citește și: VIDEO Mikis Theodorakis, recunoscut după două note muzicale. Beethoven, după patru

„Cu Beethoven în special, se întâmplă că bolile i-au limitat uneori foarte mult munca creativă”, a spus autorul studiului Axel Schmidt, genetician la Spitalul Universitar Bonn din Germania. „Și pentru medici, a fost întotdeauna un mister ce a fost cu adevărat în spatele lui.”

A fost dorința lui Beethoven să se afle cauza morții

Compozitorul însuși a scris că dorea ca medicii să-i studieze problemele de sănătate după ce a murit.

De la moartea sa, oamenii de știință au încercat să pună cap la cap istoria medicală a lui Beethoven și au oferit o varietate de explicații posibile pentru numeroasele sale boli.

Acum, odată cu progresele în tehnologia ADN, cercetătorii au reușit să extragă indicii genetice din șuvițele de păr ale lui Beethoven care fuseseră tăiate și păstrate ca amintiri.

După ce au curățat părul lui Beethoven câte o șuviță, oamenii de știință au dizolvat bucățile într-o soluție și au extras bucăți de ADN, a declarat autorul studiului Tristan James Alexander Begg, antropolog biologic la Universitatea din Cambridge.

Scoaterea genelor a fost o provocare, deoarece ADN-ul din păr este tăiat în fragmente minuscule, a spus autorul Johannes Krause, paleogeneticist la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutivă din Germania.

Cercetătorii nu au găsit semne genetice clare ale cauzelor problemelor gastrointestinale ale lui Beethoven, dar au decis că boala celiacă și intoleranța la lactoză sunt cauze puțin probabile.

În viitor, genomul poate oferi mai multe indicii pe măsură ce aflăm mai multe despre modul în care genele influențează sănătatea, a spus profesorul Begg.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te