Inteligența artificială schimbă tot ce știam despre creierul uman. Cum ne poate citi gândurile?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 18.02.2025 - 11:11
Inteligența artificială schimbă tot ce știam despre creierul uman - Foto: Pexels (cu rol ilustrativ)
Inteligența artificială schimbă tot ce știam despre creierul uman - Foto: Pexels (cu rol ilustrativ)
Inteligența artificială schimbă tot ce știam despre creierul uman
Inteligența artificială schimbă tot ce știam despre creierul uman

Inteligența artificială schimbă tot ce știam despre creierul uman. Altfel spus, un lucru ce părea valabil doar în cărțile și filmele SF devine tot mai aproape de realitate: citirea gândurilor. Mai exact, decodarea și transformarea acestora în text.

SHARE

Inteligența artificială schimbă tot ce știam despre creierul uman. Oamenii de știință au adus noi îmbunătățiri unui „decodor cerebral” care utilizează inteligența artificială (AI) pentru a converti gândurile în text.

Inteligența artificială schimbă tot ce știam despre creierul uman. Cum ne poate citi gândurile?

Noul algoritm de conversie a gândurilor în text poate antrena rapid un decodor existent pe creierul unei alte persoane, a explicat echipa de cercetători într-un nou studiu.

Descoperirile ar putea sprijini într-o zi persoanele cu afazie, o tulburare a creierului care afectează capacitatea unei persoane de a comunica, au declarat oamenii de știință.

Un decodor cerebral utilizează învățarea automată pentru a traduce gândurile unei persoane în text, pe baza răspunsurilor creierului acesteia la poveștile pe care le-a ascultat.

Citește și: Uniunea Europeană interzice Inteligența Artificială în mai multe domenii. Care sunt pericolele

Cu toate acestea, utilizările anterioare ale decodorului necesitau ca participanții să asculte povești în interiorul unui aparat RMN timp de mai multe ore, iar aceste decodoare funcționau doar pentru persoanele pe care erau antrenate.

„Persoanele cu afazie au adesea unele probleme de înțelegere a limbajului, precum și de producere a limbajului”, a declarat coautorul studiului, Alexander Huth, un neurolog computațional de la Universitatea Texas din Austin (UT Austin), citat de Live Science

Inteligența artificială poate transforma gândurile în text - Foto: Pexels (cu rol ilustrativ)

„Așadar, dacă așa stau lucrurile, atunci s-ar putea să nu putem construi deloc modele pentru creierul lor urmărind modul în care creierul lor răspunde la poveștile pe care le ascultă”, a adăugat el.

În noua cercetare, publicată în revista Current Biology, Huth și coautorul Jerry Tang au investigat cum ar putea depăși această limitare.

Inteligența artificială transformă gândurile în text

„În acest studiu, ne-am întrebat: putem face lucrurile diferit? Putem transfera, în esență, un decodor pe care l-am construit pentru creierul unei persoane la creierul altei persoane?”, a scris Huth.

Cercetătorii au antrenat mai întâi decodorul creierului pe câțiva participanți de referință pe calea cea lungă - prin colectarea de date IRM funcționale în timp ce participanții ascultau 10 ore de povești radio.

Citește și: Cum arată materialul minune creat de inteligența artificială? Mai ușor ca spuma, mai dur ca oțelul

Apoi, ei au antrenat doi algoritmi de conversie pe participanții de referință și pe un set diferit de participanți „țintă”.

Unul a folosit datele colectate în timp ce participanții au petrecut 70 de minute ascultând povești radiofonice, iar celălalt în timp ce au petrecut 70 de minute vizionând scurtmetraje Pixar mute, fără legătură cu poveștile radiofonice.

Folosind o tehnică numită „aliniere funcțională”, echipa a cartografiat modul în care creierul participanților de referință și cel al participanților țintă au răspuns la aceleași povești audio sau filme.

Aceștia au folosit aceste informații pentru a antrena decodorul să funcționeze cu creierul participanților țintă, fără a fi nevoie să colecteze mai multe ore de date de antrenament.

Apoi, echipa a testat decodorii folosind o poveste scurtă pe care niciunul dintre participanți nu o auzise înainte.

Deși predicțiile decodorului au fost puțin mai precise pentru participanții de referință originali decât pentru cei care au folosit convertoarele, cuvintele pe care le-a prezis din scanările cerebrale ale fiecărui participant au fost totuși legate semantic de cele folosite în povestea de test.

Potrivit cercetătorilor, utilizarea convertoarelor bazate pe video pentru a transfera decodificatoarele existente persoanelor cu afazie le-ar putea ajuta să își exprime gândurile.

De asemenea, studiul relevă o anumită suprapunere între modurile în care oamenii reprezintă ideile din limbaj și din narațiunile vizuale în creier.

„Acest studiu sugerează că există o anumită reprezentare semantică căreia nu îi pasă de modalitatea din care provine”, a declarat Yukiyasu Kamitani, un neurolog computațional de la Universitatea Kyoto care nu a fost implicat în studiu.

Citește și: Ce locuri de muncă nu pot fi înlocuite de AI? Profesiile pentru care oamenii sunt indispensabili

Cu alte cuvinte, ajută la dezvăluirea modului în care creierul reprezintă anumite concepte în același mod, chiar și atunci când acestea sunt prezentate în formate diferite.,

Următorii pași ai echipei sunt testarea convertorului pe participanți cu afazie și „construirea unei interfețe care să îi ajute să genereze limbajul pe care doresc să îl genereze”, a mai spus Huth.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te