Anul acesta, noi misiuni spațiale vor fi lansate pe Lună, pe planeta Jupiter și pe o lume metalică

DE Alexandru Pop | Actualizat: 06.01.2023 - 10:14
Anul acesta, noi misiuni spațiale vor fi lansate pe Lună, pe planeta Jupiter și pe o lume metalică - Foto: Saggittarius A
Anul acesta, noi misiuni spațiale vor fi lansate pe Lună, pe planeta Jupiter și pe o lume metalică - Foto: Saggittarius A

În anul 2023, NASA va începe o călătorie într-o lume metalică. O navă spațială va preleva mostre fără precedent pe Pământ, de pe asteroizi. O misiune istorică pe Lună își va primi echipajul și mai multe rachete comerciale şi-ar putea face debutul.

SHARE

Sunt foarte multe lucruri de așteptat, potrivit administratorului NASA Bill Nelson.

„Mai multe descoperiri uimitoare de la telescopul Webb, misiuni climatice care ne vor spune mai multe despre cum se schimbă Pământul nostru, știință continuă pe Stația Spațială Internațională, dezvoltări revoluționare în aeronautică cu aeronavele experimentale X-59 și X-57, selecția primei astronauții vor merge pe Lună în peste 50 de ani și mai mult”, a spus Nelson.

citeşte şi: VIDEO 2023, anul magnificelor explorări spațiale. „dearMoon” va duce civili în jurul Lunii

Între timp, Agenția Spațială Europeană va lansa o misiune către Jupiter și lunile sale, va trimite un satelit pentru a crea o hartă 3D a universului și va începe să antreneze cea mai nouă clasă de astronauți, care include un astronaut cu dizabilități fizice.

Misiunea de echipaj pentru Artemis II

Anul trecut, misiunea inaugurală a Programului Artemis al NASA a fost lansată cu un zbor de testare de succes care a trimis o navă spațială fără echipaj într-o călătorie istorică în jurul Lunii.

Și, deși primul zbor cu echipaj al programului, misiunea Artemis II, nu este de așteptat să decoleze până în primăvara lui 2024, publicul ar putea afla în curând numele norocoșilor astronauți care vor fi la bord.

Agenția spațială și-a restrâns deja corpul de astronauți la un câmp de 18 aspiranți care sunt eligibili pentru misiunile echipajului Artemis. Și luna trecută, oficialii NASA au spus că vor anunța echipajul Artemis II la începutul anului 2023 – așa că vestea ar putea veni în orice zi.

citeşte şi: VIDEO Sondă japoneză lansată de o rachetă Falcon 9. Prima navă spaţială privată care aselenizează

Se așteaptă ca misiunea Artemis II să trimită patru persoane într-o călătorie în jurul Lunii și înapoi pe Pământ.

Următoarea misiune după aceea, Artemis III, va avea ca scop aterizarea astronauților pe suprafața lunii pentru prima dată după programul Apollo din secolul al XX-lea.

Trimiterea mărfurilor pe lună

Deși s-ar putea să nu existe zboruri Artemis cu echipaj care să aștepte cu nerăbdare în acest an, NASA are planuri de a pune aterizatoare robotizate pe Lună, ca parte a efortului său de a studia în continuare terenul lunar și mediul de radiații și de a căuta resurse care ar putea fi extras de pe Lună și folosit pentru a propulsa explorarea mai adânc în spațiu.

Acest program se numește Commercial Lunar Payload Services sau CLPS și se bazează pe parteneriate cu mai mult de o duzină de companii care își dezvoltă în mod privat propriile aterizare lunare.

Primul dispozitiv de aterizare care zboară în cadrul programului ar putea fi unul construit de Astrobotic, cu sediul în Pennsylvania, care urmează să folosească aterizatorul său lunar Peregrine pentru a aduce 11 instrumente de știință și explorare la suprafața lunii în primele câteva luni ale anului 2023. Va ateriza. la Lacus Mortis, un crater mai mare pe partea apropiată a lunii.

Alte trei misiuni ale programului CLPS ar putea decola și în 2023, potrivit site-ului web al NASA, conform CNN.

Jupiter și lunile sale înghețate

Misiunea foarte așteptată Jupiter Icy Moons Explorer, cunoscută sub numele de JUICE, va fi lansată între 5 și 25 aprilie.

Misiunea Agenției Spațiale Europene, care decolează din portul spațial european din Guyana Franceză, va petrece trei ani explorând Jupiter și trei dintre lunile sale înghețate - Ganymede, Callisto și Europa - în profunzime.

Se crede că toate cele trei luni au oceane sub crustele lor acoperite de gheață, iar oamenii de știință doresc să exploreze dacă oceanul lui Ganymede este potențial locuibil.

Odată ce va ajunge la Jupiter în iulie 2031, nava spațială și suita sa de 10 instrumente vor efectua 35 de survolări ale gigantului gazos și ale lunilor sale. Unele dintre obiectivele misiunii includ investigarea dacă viața a existat vreodată în sistemul Jupiter, modul în care gigantul gazos și-a modelat lunile și cum s-a format Jupiter însuși.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te