O schimbare majoră se desfășoară în apele din jurul Antarcticii. Oamenii de știință au descoperit că Oceanul de Sud devine mult mai sărat - și rapid.
Această schimbare permite căldurii profunde, ascunse, să se ridice și să topească gheața marină de dedesubt. Din anul 2015, Antarctica a pierdut tot atâta gheață cât întreaga Groenlandă.
Și mai frapant este că a reapărut o gaură masivă în gheața marină, nevăzută timp de 50 de ani. Rezultatul? Încălzire mai rapidă, furtuni mai puternice și probleme mari pentru fauna sălbatică, care depinde de gheață.
Antarctica tocmai a piedut gheaţă cât toată Groenlanda. Iar asta nici nu e cel mai înfricoşător
Cercetătorii au descoperit o schimbare dramatică și neașteptată în Oceanul de Sud, cu o creștere a salinității apei de suprafață și un declin accentuat al gheții marine.
Din 2015, Antarctica a pierdut o suprafață de gheață marină egală cu cea a Groenlandei. Este cea mai mare schimbare ecologică observată oriunde pe Pământ, în ultimele decenii.
Oceanul de Sud devine de asemenea mai sărat, iar această schimbare neașteptată agravează problema.
Citeşte şi: Unde se află Punctul Nemo, cel mai izolat loc de pe Pământ? De ce este imposibil de vizitat?
Timp de decenii, suprafața oceanului s-a împrospătat (devenind mai puțin sărată), contribuind la creșterea gheții marine. Acum, oamenii de știință spun că această tendință s-a inversat brusc.
Folosind date satelitare europene, o cercetare condusă de Universitatea din Southampton a descoperit o creștere bruscă a salinității la suprafață, la sud de latitudinea de 50°, conform scitechdaily.com.
Acest lucru a coincis cu o pierdere dramatică a gheții marine din jurul Antarcticii și cu reapariția Polynyei Maud Rise, în Marea Weddell - o gaură uriașă în gheața marină, de aproape patru ori mai mare decât Țara Galilor, care nu mai apăruse din anii '70.
Citeşte şi: Ce se ascunde sub gheața din Antarctica, de fapt? Stratul înghețat ajunge la 4 kilometri grosime
Dr. Alessandro Silvano de la Universitatea din Southampton, care a condus cercetarea, a declarat: „Apa de suprafață mai sărată permite căldurii oceanice adânci să crească mai ușor, topind gheața de dedesubt.
Este o buclă de feedback periculoasă: mai puțină gheață duce la mai multă căldură, ceea ce duce la și mai puțină gheață.”
„Revenirea Polynyei Maud Rise semnalează cât de neobișnuite sunt condițiile actuale. Dacă această stare sărată, cu conținut scăzut de gheață, continuă, ar putea remodela definitiv Oceanul de Sud - și odată cu el planeta.
Citeşte şi: Croazieră de coșmar pentru pasagerii unui vas între Argentina și Antarctica. Ce au făcut valurile?
Efectele sunt deja globale: furtuni mai puternice, oceane mai calde și habitate în scădere pentru pinguini și alte animale sălbatice emblematice din Antarctica.”
În aceste ape polare, apa rece și dulce de la suprafață se suprapune peste apele mai calde și mai sărate din adâncuri. Iarna, pe măsură ce suprafața se răcește și se formează gheața marină, diferența de densitate (stratificarea) dintre straturile de apă slăbește, permițând acestor straturi să se amestece și căldura să fie transportată în sus, topind gheața marină de jos și limitându-i creșterea.
De la începutul anilor 1980, suprafața Oceanului Sudic se împrospătase, iar stratificarea se consolidase, captând căldura dedesubt și menținând o acoperire mai mare cu gheață marină.
Pinguini Gentoo înconjoară un steag Union Jack al Marii Britanii, la Baza Port Lockroy, din Antarctica, pe Insula Wiencke - Foto: Profimedia Images
Acum, noua tehnologie satelitară, combinată cu informații de la dispozitive robotice plutitoare care se deplasează în sus și în jos pe coloana de apă, arată că această tendință s-a inversat; salinitatea la suprafață este în creștere, stratificarea slăbește, iar gheața marină a atins multiple minime record - cu revenirea unor deschideri mari de ocean deschis în gheața marină (polinii).
Este pentru prima dată când oamenii de știință au reușit să monitorizeze aceste schimbări în Oceanul Sudic în timp real.
Contrar noilor descoperiri, se aștepta în general ca schimbările climatice provocate de om să mențină acoperirea cu gheață a Antarcticii în următorii ani.