Ce se ascunde sub gheața din Antarctica, de fapt? De sus, această vastă întindere de pământ poate părea un peisaj rece, plat și pustiu - și cu siguranță așa și este.
Dar, sub stratul de gheață ce poate ajunge și la 4 kilometri grosime, se ascunde o lume întreagă: oamenii de știință au descoperit biomi diverse, râuri și lacuri ascunse, munți și văi, bacterii primordiale și chiar rămășițe ale unor ecosisteme antice.
Ce se ascunde sub gheața din Antarctica, de fapt? Stratul înghețat ajunge la 4 kilometri grosime.
Aproape 90% din suprafața Antarcticii este acoperită de un strat gros de gheață - cu o grosime medie de aproximativ 2,2 kilometri - și, este așa, de aproximativ 34 de milioane de ani.
Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit doar o mică parte din ceea ce se află sub acest continent misterios.
„Este atât de emoționant să te scufunzi în aceste lumi din trecut și să înțelegi cum a evoluat acest continent de-a lungul timpului și ce înseamnă asta.
Ce ne spune asta despre propria noastră existență pe această planetă?”, a declarat Johann Klages, sedimentolog la Institutul Alfred Wegener din Germania, care studiază istoria climei în Antarctica, potrivit Live Science.
Citește și: FOTO O bucată uriașă, cât Parisul, s-a rupt din cel mai mare iceberg din lume. Încotro se îndreaptă
În cercetările sale, de exemplu, Klages a descoperit prima fosilă de chihlimbar găsită vreodată în Antarctica – o rămășiță a vechii păduri tropicale temperate care acoperea continentul în urmă cu peste 90 de milioane de ani.
Klages crede că este probabil să se găsească și mai mult chihlimbar în expedițiile viitoare. Antarctica găzduiește, de asemenea, peste 400 de lacuri subglaciare.
Sub stratul gros de gheață din Antarctica se află o întreagă lume ascunsă - Foto: Pexels (cu rol ilustrativ)
Cel mai mare, Lacul Vostok, se află la 4 km adâncime sub gheață, în apropierea stației ruse Vostok.
„Și ce se află acolo? Probabil microbi”, a spus Klages. „Dar, de asemenea”, din cauza presiunii imense a gheții, „probabil forme de viață care nu se găsesc nicăieri altundeva pe Pământ”.
Sub gheața din Antarctica există multe lacuri și râuri
Un sistem complex de râuri canalizează apa în și din aceste lacuri, potrivit cercetărilor conduse de Christine Dow, glaciolog la Universitatea din Waterloo, Canada, care a folosit imagini radar pentru a vedea ce se află sub suprafața gheții.
Dacă vă este greu să vă imaginați o întindere de apă sub un strat de gheață, gândiți-vă la un râu care se varsă într-un lac și apoi în ocean – „dar apoi adăugați 4 kilometri de gheață deasupra”, a explicat Dow.
Citește și: Care este diferența dintre oceane și mări? Ce „frontiere” are fiecare dintre ele?
Gheața face ca apa să se comporte puțin ciudat. „De fapt, apa poate curge în sus sub gheața Antarcticii. Nu este determinată de gravitație”, a declarat ea.
Cu toate acestea, multe dintre lucrurile care se află sub gheață nu sunt atât de interesante.
„Marea majoritate a ceea ce se află sub gheață este doar rocă”, a spus Klages. „Este doar rocă cristalină, fundație cristalină, granit”.
Unul dintre cele mai importante elemente este reprezentat de suprafețele foarte mari de sedimente umede de sub unele părți ale gheții, a spus Dow.
„Acestea sunt zonele care curg foarte repede în ocean, deoarece, în esență, gheața plutește deasupra acestei suspensii de sedimente umede.
Nu sună la fel de estetic ca munții și văile, dar este foarte important pentru a înțelege cum se comportă gheața”, a explicat ea.
Potrivit lui Dow și Klages, este important să știm ce se întâmplă sub calota de gheață pentru a putea prezice ce se va întâmpla când aceasta se va topi.
Există zone întregi din Antarctica, cum ar fi o mare parte din Antarctica de Vest, care se află sub nivelul mării din cauza grosimii calotei de gheață.
„În prezent, nu există ocean acolo, deoarece gheața ocupă tot spațiul. Dacă vă imaginați că gheața se află într-un bol, în prezent se află chiar la margine. Dar, odată ce gheața începe să se retragă, se va întoarce în bol.
Și, deoarece gheața este mai puțin densă decât apa, va deveni mai flotantă. În acel moment, însăși gheața „plutește ca un cub de gheață gigant””, a mai spus Dow.
Citește și: VIDEO Scenariu de coșmar: Curenții oceanici, în colaps din 2025. Părți ale Europei vor îngheța
Odată ce toată zona de sub nivelul mării va fi acoperită de ocean, gheața va deveni mai instabilă și se va sparge, contribuind și mai mult la creșterea nivelului mării.
„Așadar, momentul în care gheața începe să se retragă de la margine este cu adevărat critic. Și noi ne aflăm în acest moment. Antarctica este un loc destul de instabil. Este frumos, vast, misterios, dar și foarte periculos”, a adăugat ea.