VIDEO Performanţă românească. Doi alpinişti nevăzători au cucerit Aconcagua

DE Alexandru Pop | Actualizat: 23.12.2022 - 16:44
Performanţă românească. Doi alpinişti români nevăzători au cucerit vârful Aconcagua - Foto: captură video

Doi români nevăzători au ajuns pe vulcanul Aconcagua, 6.962 m, cel mai înalt vârf din America de Sud. Răzvan Nedu şi Alex Benchea sunt doi clujeni, sportivi în programul Climb Again, care împreună văd aproximativ 1%.

SHARE

Ascensiunea lor este o premieră pentru România. Proiectul "7 summits Climb Again" numără acum, ca realizări, trei din cele mai înalte vârfuri ale celor şapte continente ale lumii: au mai fost pe Elbrus şi Kilimanjaro.

Membri ai Lotului Naţional de Paraclimbing

Răzvan Nedu vede aproximativ 1%. Alex Benchea este nevăzător. Cei doi sunt membri ai Lotului Naţional de Paraclimbing şi instructori de escaladă pentru copiii cu dizabilităţi ai programelor de terapie Climb Again, au reuşit să escaladeze Vârful Aconcagua, de 6. 962 metri, cel mai înalt vârf al continentului american”, se arată într-un comunicat transmis de clubul Climb Again, citat de Agerpres.

O premieră pentru România

Ascensiunea unor sportivi nevăzători români pe Aconcagua, vulcan activ din Cordiliera Anzilor, e o premieră pentru România şi o realizare importantă pentru centrul Climb Again, a cărui misiune dedicată este terapia prin escaladă pentru copiii cu dizabilităţi fizice şi mentale, precum şi dezvoltarea încrederii acestora în forţele proprii.

Cei doi sportivi ai Lotului Naţional de Paraclimbing au fost însoţiţi de alpiniştii Teofil Vlad, Anca Mihuţescu, precum şi de ghidul argentinian Pablo Tapia.

Aconcagua 360

Ruta expediţiei s-a desfăşurat sub forma unui circuit numit Aconcagua 360. S-a pornit din tabăra de bază Plaza de Argentina (4.200 m), iar coborârea s-a efectuat prin partea opusă a muntelui, prin Plaza de Mullas (4.300 m).

Pentru a obţine o aclimatizare corectă, echipa a urcat muntele lent, instalându-şi tabere la înălţimi tot mai mari (4.900 m, 5.400 m şi 5.900 m) şi revenind de două ori la tabăra de bază Plaza de Argentina”, se mai arată în comunicat.

Alex Benchea are 23 de ani şi este student la Facultatea de Geografie din Cluj-Napoca. S-a născut fără vedere şi i se spune „alpinistul cu ochii albi”.

„Aconcagua a fost în primul rând o muncă şi un succes de echipă. A fost cea mai lungă şi cea mai complexă ascensiune de până acum, iar circuitul 360 a necesitat mai multă logistică şi pregătire.

Mi-a plăcut un lucru pe care l-a spus Teo, ghidul şi prietenul nostru în această expediţie, şi anume că, în primul rând, contează prestanţa, adică să facem lucrurile cât mai bine, iar mai apoi vârful.

Pentru mine, cele mai dificile momente s-au derulat între tabăra 1 şi tabăra 2 unde m-am luptat cu o insuficienţă respiratorie, cu frigul din ziua vârfului, iar mai apoi, coborârea.

Acum, la final, pot spune că nu cred că vârful în sine contează, ci să ai un obiectiv, un ţel care să te ajute să evoluezi în viaţă”, a declarat Alex Benchea, potrivit comunicatului.

Răzvan Nedu are 25 ani şi este căpitanul Lotului Naţional de Paraclimbing, vicecampion mondial la paraclimbing şi instructor de escaladă la Centrul Climb Again.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te