Suspendată de 8 luni, Halep a primit răspunsul pe care îl aștepta. Nu este niciun complot contra ei

DE Alex Darvari | Actualizat: 14.05.2023 - 23:17
Simona Help - Foto: Profimedia Images

Simona Halep este suspendată provizoriu, fără să fi fost judecată, de 8 luni. Forul internațional care trebuie să tranșeze problema are reguli stricte, iar așteptarea Simonei s-ar putea prelungi. Totul, legal.

SHARE

Simona Halep a fost suspendată imediat după US Open și de atunci așteaptă să fie judecată. Ea a fost depistată pozitiv cu substanța interzisă roxadustat. Agenția de Integritate arată că procesul lui Halep este în parametrii procedurali normali, iar o sportivă care nu își recunoaște vinovăția va avea parte de un proces lung. 

La finalul lunii trecute, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Tennis Majors, Simona Halep își exprimă frustrarea față de timpul îndelungat de care are nevoie justiția pentru a începe audierile în cazul testului antidopping.

Halep, strigăt disperat

Următorul pas este o audiere la sfârșitul lunii mai, pe 28, dar este foarte fragilă, pentru că ITF a spus că ar putea să o anuleze. Dacă vor face asta, vor trece aproape opt luni de când am fost suspendată provizoriu pentru prima dată și cred că nu este corect să petrec opt luni fără să fiu măcar judecată de un Tribunal.

Din punct de vedere emoțional, întreaga perioadă nu a fost ușoară și am simțit nevoia să vorbesc cu voce tare fanilor mei, susținătorilor mei și, de fapt, întregului public. Sunt sigură că ei chiar vor să știe ce se întâmplă și de ce durează atât de mult. Am vrut să păstrez tăcerea până la rezolvarea cazului, dar este prea greu, așa că am simțit că ar fi foarte bine pentru mine să vorbesc despre asta cu voce tare, a spus Halep.

Ce spune ITIA (International Tennis Integrity Agency)

Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis a explicat care sunt pașii în cazul în care un sportiv este depistat pozitiv.

Jucătorul va fi contactat pentru a i se comunica rezultatele AAF odată ce acestea au fost confirmate.

Inițial, jucătorul va primi o notificare din partea ITIA, care va prezenta detaliile referitoare la următoarele etape ale cazului său, precum și opțiunile pe care le are. Jucătorului i se oferă posibilitatea de a explica circumstanțele care au condus la rezultat și este invitat să analizeze proba B. Jucătorii au dreptul de a asista personal la această analiză la laborator sau de a desemna un martor care să participe în numele lor.

Un jucător poate fi invitat să participe la un interviu cu un investigator ITIA în această etapă (sau mai târziu în cadrul procedurii).

Jucătorul are la dispoziție două săptămâni pentru a răspunde la notificare

Dacă este cazul, jucătorul poate, de asemenea, în această etapă, să solicite o Autorizație de Uz Terapeutic (TUE) retroactivă din partea Comitetului TUE al ITIA, care va verifica dacă a existat un motiv terapeutic valabil pentru ca jucătorul să fi utilizat substanța interzisă.  În cazul în care Comitetul acordă jucătorului o Autorizație de utilizare terapeutică retroactivă, cazul va fi închis.

SUSPENDARE PROVIZORIE

Prezența unei substanțe nespecificate în eșantionul unui jucător duce la o suspendare provizorie obligatorie. În acest moment, este probabil ca acest caz să devină public, deoarece orice suspendare provizorie va fi anunțată de către ITIA. În cazul substanțelor specificate, un jucător poate accepta o suspendare provizorie voluntară. Suspendările provizorii pot fi creditate împotriva oricărei sancțiuni finale.  

ACUZAȚIA JUCĂTORULUI

ITIA va analiza răspunsul jucătorului la notificarea de preincriminare. Apoi, ITIA poate proceda la acuzarea oficială a jucătorului de încălcare a regulilor antidoping (ADRV). 

RĂSPUNSUL JUCĂTORULUI

Jucătorul are la dispoziție 20 de zile pentru a răspunde la scrisoarea de acuzații (care este, de asemenea, momentul în care orice suspendare provizorie este anunțată public) pentru a confirma dacă recunoaște sau neagă acuzațiile. Adesea, în această etapă, jucătorul va angaja un avocat care să îl reprezinte.

JUCĂTORUL RECUNOAȘTE ÎN TOTALITATE

Dacă un jucător recunoaște acuzația și, astfel, evită necesitatea unei audieri, atunci poate primi o sancțiune redusă.

DECIZIE ȘI SANCȚIUNE (pentru cazurile care nu ajung la tribunal)

Sancțiunea va depinde de o serie de factori, inclusiv dacă infracțiunea a fost intenționată, gradul de vinovăție sau de neglijență a jucătorului, dacă este prima abatere a jucătorului și categoria de substanță (adică specificată, nespecificată sau substanță de abuz).

JUCĂTORUL NEAGĂ

În cazul în care un jucător neagă acuzația, începe un proces prin care i se cere să furnizeze dovezi. În funcție de substanța în cauză, acesta poate fi, de asemenea, un proces de lungă durată care implică o comunicare semnificativă între jucător și reprezentanții săi, ITIA, laboratoarele acreditate de WADA și alți experți științifici care ar putea fi necesari. Sursa AICI

TRIBUNAL

Odată ce ambele părți sunt convinse că au dovezile de care au nevoie, se convoacă un tribunal independent. ITIA folosește organismul independent de arbitraj sportiv Sport Resolutions pentru a organiza audierile, iar tribunalul este alcătuit, de obicei, din până la trei experți juridici care nu au legături cu niciuna dintre părți.

O audiere poate avea loc de la distanță sau în persoană și se desfășoară, de obicei, pe parcursul unei zile, deși poate fi mai lungă dacă este vorba de un caz deosebit de complicat sau de un caz controversat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te