Rușii și bielorușii nu pot participa nici ca neutri la un sport de la Jocurile Olimpice de la Paris

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 26.12.2023 - 20:34
Sportivii ruși și belaruși vor avea accesul restricționat la Jocurile Olimpice de la Paris - imagine cu rol ilustrativ Foto: profimediaimages.ro

Sportivii din Rusia şi Belarus nu vor putea participa nici măcar ca neutri, adică fără însemnele țărilor lor, la o probă a Jocurilor Olimpice, decizia fiind luată de federația internațională respectivă.

SHARE

În această lună, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a aprobat participarea ruşilor şi belaruşilor care se califică în sportul lor la Jocurile Olimpice din 2024 ca neutri, fără steaguri, embleme sau imnuri.

Ruşilor şi belaruşilor le fusese iniţial interzis să concureze la nivel internaţional după invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, pentru care Belarusul a fost folosit ca teren de pregătire.

Rușii și belarușii nu pot participa nici ca neutri la un sport de la Jocurile Olimpice de la Paris

Sportivii din Rusia şi Belarus nu vor putea participa la concursul de echitaţie din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris din 2024, nici măcar ca neutri, a anunţat federaţia internaţională, citată de Reuters.

Citește și: Parisul face „curățenie” pentru Jocurile Olimpice 2024. Migranţii, inclusiv din România, evacuați

Federaţia Internaţională pentru Sporturi Ecvestre (FEI) a interzis sportivilor, cailor şi oficialilor ruşi şi belaruşi să participe la evenimentele sale începând de anul trecut, conform Hotnews.

„În conformitate cu sistemele de calificare olimpică pentru echitaţie, calificarea individuală este asigurată prin intermediul clasamentelor olimpice FEI... de la 1 ianuarie 2023 până la 31 decembrie 2023.

Citește și: VIDEO Cum a ajuns tema muzicală din "Tânăr și neliniștit", melodia Nadiei Comăneci - Nadia's Theme

Deoarece sportivii ruşi şi belaruşi nu au mai concurat în evenimente FEI din 2 martie 2022, niciun reprezentant al acestor naţiuni nu va participa la Jocurile Olimpice de la Paris 2024”, a precizat FEI.

Condițiile pentru participarea sportivilor ruși și bieloruși la Jocurile Olimpice de la Paris

Comitetul Internațional Olimpic a autorizat participarea sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice de la Paris (2024) sub drapel neutru, excluzând probele pe echipe şi cu condiţia ca ei să nu fi susţinut activ invadarea Ucrainei de către Rusia.

În urma invadării Ucrainei de către Rusia, Comitetul Internațional Olimpic i-a exclus pe ruși și bieloruși din sportul mondial până la finalul lunii februarie, anul 2022, însă, acum a acționat în două etape pentru a asigura revenirea acestora.

Explicația a fost că sportivii nu ar trebui să plătească pentru greșelile sau acțiunile unui Guvern.

Totodată, CIO a recomandat în luna martie federaţiilor internaţionale să-i reintegreze pe ruşi şi pe belaruşi sub drapel neutru în competiţiile lor.

Potrivit unui comunicat al CIO, doar unsprezece „sportivi individuali neutri”, dintre care opt ruşi şi trei belaruşi, s-au calificat până acum la JO 2024, în comparaţie cu aproximativ şaizeci de sportivi ucraineni.

CIO a aşteptat pentru a evalua desfăşurarea competiţiilor, considerată a fi în general satisfăcătoare, şi să vadă evoluţia poziţiei guvernului ucrainean, care a cerut mai întâi sportivilor săi să boicoteze orice eveniment în care sunt implicaţi ruşi, înainte de a-şi atenua poziţia în această vară, anunță Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te