VIDEO Cum a ajuns tema muzicală din "Tânăr și neliniștit", melodia Nadiei Comăneci - Nadia's Theme

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 26.12.2023 - 11:21
În această fotografie de arhivă din 18 iulie 1976, Nadia Comăneci, din România, coboară de la paralele inegale în timpul unei performanțe perfecte de "10" la Jocurile Olimpice de vară de la Montreal, Canada Foto: profimediaimages.ro

Tema muzicală a serialului "Tânăr și neliniștit", lansat în 1973, a fost redenumită "Nadia's Theme" după Jocurile Olimpice de la Montreal, din 1976, când Nadia Comâneci a luat primul 10 din istoria gimnasticii. Sub denumirea Nadia's Theme, piesa a avut un mare succes comercial.

SHARE

Tema muzicală din serialul "Tânăr și neliniștit", lansat în 1973, se numea inițial "Cotton's Dream", fiind compusă de Barry De Vorzon și Perry Botkin Jr. în 1971. Melodia fusese folosită în coloana sonoră a filmului "Binecuvântați fiarele și copiii".

VIDEO Cum a ajuns tema muzicală din "Tânăr și neliniștit", melodia Nadiei Comăneci - Nadia's Theme

În 1974, formația Sounds of Sunshine a produs un cover al acestei piese care a fost lansată ca single în luna august a aceluiași an. 

La începutul lunii august 1976, celebra emisiune de la ABC, Wide World of Sports, a realizat un montaj cu exercițiile Nadiei Comăneci din timpul Jocurilor Olimpice de vară din 1976 și a folosit ca fundal muzical "Cotton's Dream". Acest montaj a fost cel care a cimentat asocierea melodiei cu Comăneci în mintea publicului. 

Citește și: Recunoașteți personajul? Nadia la paralele și ... la inele. Primul gimnast român campion mondial

Nadia a dus melodia pe locul 8 în topul Billboard Hot 100

Întrebările telespectatorilor cu privire la muzica din montajul Wide World of Sports au determinat o lansare comercială a versiunii din 1971 a cântecului ca single prin intermediul A&M Records pe 28 august 1976.

Citește și: Recunoașteți personajul? S-a născut cu o malformație și era să moară. A ajuns o campioană de nota 10

Această înregistrare a fost identică cu "Cotton's Dream", dar editată pentru a prelungi piesa. Single-ul a fost intitulat "Nadia's Theme" și a fost un succes comercial, ajungând pe locul 8 în Billboard Hot 100, la 11 decembrie 1976.

A&M Records a omis să îl crediteze pe De Vorzon ca și coautor pe primele imprimări ale single-ului. El a dat în judecată cu succes casa de discuri și a câștigat 241.000 de dolari.

În octombrie 1976, în timp ce versiunea De Vorzon-Botkin lansată de A&M urca în topuri, P.I.P. Records a relansat un single al versiunii din 1974 realizate de Sounds of Sunshine sub titlul "Nadia's Theme".

De asemenea, casa de discuri a reeditat și LP-ul cu coloana sonoră din 1974, pe care scria că are inclusă piesa "Nadia's Theme". 

În aceeași lună, Barry De Vorzon a profitat de succesul cântecului, lansându-l pe primul său album, Nadia's Theme. La scurt timp după aceea, Sounds of Sunshine și-a lansat propriul album Nadia's Theme.

La 23 noiembrie 1976, CBS a consolidat și mai mult asocierea cântecului cu sportiva româncă prin folosirea melodiei în emisiunea Nadia-From Romania with Love, o emisiune specială de televiziune de o oră prezentată de Flip Wilson, coprodusă de CBS și Televiziunea Română.

Pe 18 mai 1997, Nadia Comăneci și Bart Conner au fost invitați în finalul sezonului 3 al serialului Touched by an Angel (intitulat "A Delicate Balance"), în timpul căruia au făcut un scurt exercițiu la sol pe melodia "Nadia's Theme".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te