Romaniacs 2019: Un nou titlu hard-enduro este pus la bătaie în Carpați

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 27.07.2019 - 08:45

Ediția 2019 a celui mai dificil raliu hard-enduro din lume, Red Bull Romaniacs (30 iulie - 3 august), se apropie de start la Sibiu. Iar pe lista de înscriși figurează din nou nume grele, precum Graham Jarvis, Jonny Walker, Wade Young, Alfredo Gomez sau Billy Bolt.

SHARE

Romaniacs 2019, cea de-a 16 ediție a provocării supreme când vine vorba d anduranță în enduro-ul extrem, anunță o cursă extrem de disputată la toate cele patru clase: Gold (cel mai dificil traseu), Silver, Bronze și Iron. Riderii, reprezentând 50 de națiuni, își doresc, însă, o ediție mai ușoară comparativ cu 2018, când traseul a devenit aproape imposibil din pricina ploilor torențiale. Dar și anul aceste vremea este  imprevizibilă în Carpați.

Teo Isac, directorul de traseu și cel care coordonează o echipă internațională de track manageri cu enduriști iscusiți provenind din șapte țări, afirmă că nu va fi un raliu ușor. Prima dintre cele patru zile de off-road este una compactă și tehnică, a doua este cea mai lungă, cu distanțe mari de parcurs la toate clasele, a treia zi este tot una compactă, dar care dă posibilitatea de respiro, având inclusă o legătură de 40 de km. Iar cea de a patra, și ultima zi de off-road, este gândită să fie cea mai dură și se va încheia cu deja tradiționalul finiș de pe dealul Gușteriței de lângă Sibiu.

Până la zilele de off-road, concurenții au de trecut peste Prologul din centrul orașului Sibiu. Un show urban cu 12 secțiuni de obstacole drept scenă și rideri determinați să obțină o clasare cât mai bună pe lista de start a primei zile în munți. Marți, 30 iulie, începând cu ora 08:00, pe Bd-ul Coposu din Sibiu au loc calificările pentru finala de la Prolog, care va începe la ora 17:00.

Ce vedetele Red Bull Romaniacs înainte de startul celei de a 16-a ediții?

Wade Young (Africa de Sud – câștigător în 2018): „Este o cursă de 5 zile. Trebuie să rămâi concentrat tot timpul și chiar și o simplă greșeală se poate solda cu un abanon. Deci, pentru mine, partea cea mai provocatoare este să rămâi concentrat în toate aceste secțiuni dificile. Este cel mai lung hard enduro din lume, cu 4 zile lungi în munți, în care stai în șa timp de 6-8 ore pe zi. Anul trecut am luat startul având destul de multă experiență, cred că este un mare avantaj să iei startul sănătos și cu o condiție fizică foarte bună.”

Manuel Lettenbichler (Germania – locul II în 2018): „Poți fi foarte mândru dacă reușești să termini pe podium aici, la Sibiu. Dar am fost pe podium de câteva ori în multe dintre evenimentele din sezoanele anterioare și am așteptat destul de mult timp să fac ultimul pas spre vârful podiumului – câștigarea Red Bull Romaniacs ar fi cea mai mare realizare pe care mi-o pot imagina si voi da totul pentru a face acest lucru. Mă aștept ca Wade Young să fie foarte puternic. Graham a fost uimitor în cursele din trecut și va fi unul dintre concurenții greu de bătut. Dar Red Bull Romaniacs este diferită de celelalte curse: nu este vorba de a fi puternic pentru câteva ore, ci despre a fi puternic timp de 4 zile la rând, navigând fără greșeli mai mari și având puțin noroc pe ici pe colo.”

Graham Jarvis (Marea Britanie, 6 titluri la Red Bull Romaniacs, actualul lider WESS):  „Red Bull Romaniacs a fost întotdeauna una dintre cursele mele preferate. Ai nevoie de rezistență serioasă și cele 4 zile de off-road necesită multă implicare atât mentală, cât și fizică. Mă simt în formă, conducând până acum în WESS, trebuie să-mi mențin puterea pentru Munții Carpați și sper că vremea va fi bună.”

Emanuel Gyenes (Romania – singurul rider care a terminat toate cele 15 ediții desfășurate până în prezent): „Este greu de crezut, dar acesta este cel de-al 16-lea Red Bull Romaniacs al meu. În fiecare an, mă bucur să văd că riderii din atâtea țări vin în România și poți simții cât de mult a evoluat această cursă și cât de cunoscută a devenit. Mi-am rupt humerusul drept în noiembrie anul trecut, chiar înainte de Raliul Dakar, și acum sunt ok, dar încă nu sunt în formă pentru clasa Gold, așa că am decis să concurez la Silver și să lupt din nou pentru podium, sperând să obțin cel de al 5-lea podium Red Bull Romaniacs.”

Enduro for Romania

Pentru al patrulea an consecutiv, la târgul din cadrul proiectului caritabil „Enduro for Romania” (traseul de la Prolog, marți 30 iulie), vor fi strânse fonduri în urma vânzării de echipament și tricouri semnate de către riderii pro, de echipament second-hand și nou, și a unei serii de suveniruri donate de către concurenți, fani și prieteni.

Banii strânși vor fi folosiți pentru a îmbunătăți două grădinițe din zona Văii Oltului. La Câinenii Mici, spațiul de joacă din exterior trebuie să fie refăcut complet și, de asemenea, zona de jocă din interior necesită o renovare completă. Iar la grădinița din Greblești se va crea un loc de joacă și se va achiziționa și instala un echipament de joacă pentru copii.

Programul Romaniacs 2019

Duminică, 28 iulie

10:00 – 22:00  Verificări administrative și tehnice la Hotel Ramada și riders paddock de la  Stadionul Voința

Luni, 29 iulie

10:00 – 22:00  Verificări administrative și tehnice la Hotel Ramada și riders paddock de la  Stadionul Voința

14:00  – Conferința de presă și demo ride al concurenților de la clasa Gold – Bulevadrul Coposu, traseul amenajat pentru Prolog

Marți, 30 iulie 

08:00 – Clasa Bronze, Calificări pt. Prolog, Bd-ul Coposu, Sibiu

10:45 – Clasa Silver, Calificări pt. Prolog, Bd-ul Coposu, Sibiu

12:00 – Clasa Gold, Calificări pt. Prolog,  Bd-ul Coposu, Sibiu

12:45 – Clasa Iron, Calificări pt. Prolog,  Bd-ul Coposu, Sibiu

17:00 – Finalele de la Prolog, Bd-ul Coposu, Sibiu

Miercuri, 31 iulie - Vineri, 2 august 

Zilele 1-4 de off-road.

Sâmbătă, 3 august

11.30 – Finișul raliului pe dealul Guşterița de lângă Sibiu

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te