România, țara cu un singur bazin omologat internațional

DE Mihai Duță | Actualizat: 18.10.2019 - 14:00

Sportivii români se pregătesc pentru Jocurile Olimpice de anul viitor în condițiile în care există un singur bazin de 50 de metri funcțional și doar patru piste de atletism pe care pot avea loc competiții internaționale.

SHARE

Multe dintre bazinele și bazele de antrenament dinainte de 1989 au dispărut, iar altele se află într-o stare avansată de degradare. Spre exemplu, bazinul de sărituri din Complexul Tineretului a ajuns depozitul unui restaurant, iar cel de 50 de metri din aceeași bază a fost transformat în piscină de agrement.

Aflat în apropiere, Stadionul de atletism Iolanda Balaș Sotter a fost lăsat neterminat din anul 2010, după ce nu au mai ajuns banii pentru finalizarea lucrărilor.

Federația Română de Atletism s-a adresat Companiei Naționale de Investiții, însă din cauza unor probleme birocratice nu s-a întâmplat nimic.

Abia anul acesta, în august, Primăria Sectorului 1 a semnat un protocol prin care va susține lucrările de modernizare a pistei de atletism, a tribunelor, precum și a celorlalte instalații conexe bazei sportive de la bugetul local.

România are doar patru piste de atletism omologate pentru concursuri internaționale

În momentul de față, piste de atletism omologate pentru competiții internaționale există doar în patru orașe: București, Pitești, Arad și Cluj-Napoca.

Situația bazinelor de înot omologate este și mai gravă. Singurul în care pot fi desfășurate competiții internaționale este cel de 50 de metri din cadrul Complexului Dinamo.

Conform datelor obținute de Newsweek România de la Ministerul Tineretului și Sportului, alte două bazine sunt în curs de omologare, însă niciunul nu are 50 de metri. Este vorba de cel de 25 de metri de la Miercurea Ciuc și bazinul olimpic din Brașov.   

MTS susține că sunt în construcție, la standarde ce vor permite omologarea pentru concursuri internaționale, bazinul de înot (50m) și bazinul de sărituri în apă de la Otopeni și bazinul de 50 de metri de la Brăila.

În curs de reabilitare sunt și bazinele de înot (50 m) și sărituri în apă de la Complexul Național Lia Manoliu.

Închis în primăvara lui 2018, după ce un șobolan a fost găsit plutind printre culoare, bazinul acoperit de la Complexul Lia Manoliu ar putea fi redeschis cel mai devreme peste un an.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.