Rapid revine după cea mai neagră perioadă a clubului

DE Mihai Duță | Actualizat: 22.10.2021 - 14:20
Rapid a produs suprpriza anul acesta, după ce a învins FCSB cu 1-0
Foto: INQUAM PHOTOS/ Ștefan Constantin

35.000 de spectatori au fost prezenți la meciul câștigat de Rapid cu 1-0 în fața FCSB

SHARE

Revenirea Rapidului în prima ligă a reînviat atmosfera marilor derby-uri din România. 

Revenirea feroviarilor a fost remarcată și de presa internațională. Una dintre cele mai frumoase cronici a fost cea a publicaței franceze So Foot: „La şase de când a coborât în iad, rebelul istoric şi romantic al Capitalei României se întoarce. Rapid va juca din nou în Liga 1. 

De remarcat că preşedintele clubului este fostul jucător de la Auxerre şi o adevărată legendă a clubului român, Daniel Niculae“.

Până acum, cea mai neagră perioadă din istoria Rpidului era considerată cea din anii 1977-1983, când echipa petrecuse șase ani la rând în Divizia B. Revenirea în Divizia A s-a datorat, în 1983, antrenorilor Valentin Stănescu, cel care adusese și primul titlu în 1967, și Viorel Kraus. În sezonul 1988-1989 echipa retrogradează pentru a cincea oară în istorie, ocupând locul al 17-lea.

În 1992, secţia de fotbal a clubului s-a desprins de restul secţiilor sportive şi a luat fiinţă, astfel, UFC (Uniunea Fotbal Club) Rapid Bucureşti, structură care a figurat până în 2001, când s-a transformat în asociaţie non profit, cu denumirea de AFC (Asociaţia Fotbal Club) Rapid Bucureşti.

Perioada de glorie

Din 1993, echipa a fost preluată de omul de afaceri George Copos. În 1999 și 2003 a câștigat campionatul, iar în 1998, 2002, 2006 și 2007 Cupa României.

În 2006, Rapid s-a calificat în Cupa UEFA din postura de câștigătoare a Cupei României, și a reușit totodată accederea în premieră în grupele acestei competiții, la al doilea sezon de când a fost introdus acest format. 

Foto: INQUAM PHOTOS/ Ștefan Constantin

Alb-vișiniii au trecut de grupe, iar în șaisprezecimi au întâlnit echipa germană Hertha Berlin, pe care au eliminat-o după 1-0 la Berlin, pe Olympiastadion și 2-0 pe Giulești, astfel rapidiștii ajungând în optimi.

În această fază, rapidiștii au dat de o altă echipă din Germania, una din marile favorite la câștigarea Cupei UEFA în acel sezon, Hamburger SV (sau SV Hamburg), de care au trecut după 2-0 pe Giulești și 1-3 pe AOL Arena (rapidiștii s-au calificat datorită golului din deplasare). 

În sferturi au întâlnit Steaua, cealaltă echipă românească aflată la cea mai mare performanță în Cupa UEFA din istorie. Steaua a mers mai departe după 1-1 în Giulești și 0-0 pe Stadionul Național . 

A fost cea mai mare performanță europeană a echipei alb-vișinii de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

După acel sezon, situația finan-ciară a Rapidului s-a destabilizat după condamnarea penală a patronului George Copos în Dosarul Transferurilor și apoi în dosarul Loteria.

După ce în 2007–2008 terminase pe locul 3, Rapidul a terminat campionatul pe locurile 7–8 de trei ori în următorii cinci ani.

Căderea

În decembrie 2012, clubul a declanșat procedura de intrare în insolvență, iar, în vara lui 2013, George Copos s-a retras și i-a cedat acțiunile lui Adrian Zamfir. Peste doar un an, clubul a fost preluat de Valerii Moraru.

La 17 mai 2014, Comisia de Licențiere a Federației Române de Fotbal a hotărât neacordarea licenței pentru sezonul 2014-2015 al Ligii 1. Clubul Rapid a decis să facă recurs la Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv, dar nu își putea permite suma de 30.000 de euro. 

Banii au fost strânși printr-o colectă a fanilor echipei, iar TAS a admis recursul, obligând Federația să acorde Rapidului licența. În 2015, echipa a retrogradat din nou.

În mai 2016, Rapid a putut sărbători promovarea în Liga I, dar, la 14 iunie, justiția a pronunțat falimentul clubului, în primă instanță. În cele din urmă, falimentul a fost pronunțat definitiv la 14 decembrie 2016.

Începea anul cel mai negru din istoria rapidistă. Începând din toamna anului 2016, două proiecte, Asociația Fotbal Club Rapid și Clubul Sportiv Mișcarea CFR, au încercat să țină în viață spiritul rapidist, în Liga a V-a a Municipiului București. La sfârșitul sezonului, ambele grupări au reușit promovarea în Liga a IV-a.

Revenirea

În vara anului 2017, în parteneriat cu Primăria Sectorului 1, a fost lansat proiectul Academia Rapid, echipa fiind înscrisă în Liga a IV-a. 

Academia Rapid a licențiat dreptul de folosire a mărcii și și-a anunțat hotărârea de a participa la licitația pentru adjudecarea acesteia. Proiectul a fost sprijinit de comitetul de susținere financiară a Clubului Sportiv Mișcarea CFR București.

Promovvarea în Liga I a venit în 2021, Rapidul avându-l pe banca tehnică pe Mihai Iosif, un antrenor
cvasi-necunoscut. Chiar dacă principalul obiectiv al echipei este să rămână în Liga I, Rapidul a început foarte bine campionatul, iar acum se află în prima jumătate a clasamentului. 

În curând, Rapidul va juca meciurile de acasă pe noua arenă din Giulești care va avea 14.000 de locuri. 

___________________________

Citește întreg dosarul despre echipele tradiționale care au revenit în Liga I

Liga I aduce tot mai mult cu Divizia A

De la Divizia A la Liga I

Gică Hagi a readus în prima divizie echipa care l-a lansat

Cele două Craiova

___________________________

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te