Gică Hagi a readus în prima divizie echipa care l-a lansat

DE Mihai Duță | Actualizat: 22.10.2021 - 14:20
Gică Hagi este și acționar și antrenor la Farul Constanța
Foto: INQUAM PHOTOS/ Ștefan Constantin
Foto: INQUAM PHOTOS/ Ștefan Constantin

Farul Constanța a fuzionat cu 
Viitorul Constanța și astfel a revenit în primul eșalon fotbalistic al României după o absență de 12 ani.

SHARE

FC Farul Constanța a luat ființă în 1920 sub numele de SPM Constanța (Serviciul Porturi Maritime) și a evoluat în peste 40 de sezoane în prima ligă, disputând 1.329 de partide până la finalul sezonului 2008-2009.

Cele mai importante rezultate au fost trei locuri patru în sezoanele 1959-1960, 1966-1967, 1973-1974. De asemenea, a jucat finala Cupei Balcanice în 1966 (3-3 și 0-2 cu Rapid București), finala Cupei UEFA Intertoto în 2006 (1-0 și 1-4 cu Auxerre) și finala Cupei României în 2005 (0-1 cu Dinamo).

Falimentul

Pe 22 septembrie 2016, din cauza datoriilor financiare, Farul Constanța a fost declarată în faliment, după 67 de ani de activitate.  Un grup de susținători ai Farului, organizat în Asociația Suporterilor Farul, s-a mișcat rapid și în doar câteva săptămâni a reușit să construiască și să înregistreze o nouă entitate cu singurul scop de a continua tradiția Farului Constanța.

Astfel, pe 8 august 2016, a fost fondat Suporter Spirit Club Farul Constanța,  care asigura continuitatea fotbalistică a Farului, evitând sezoanele de dispariție sau pauză. 

Noul club a păstrat culorile alb și albastru și a adoptat vechiul logo al Farului care conține farul din Constanța, Marea Neagră și un pescăruș în zbor.

Foto: INQUAM PHOTOS/ Ștefan Constantin

Echipa a fost înscrisă în seria județului Constanța din Liga IV la timp pentru sezonul 2016–2017. Echipa a câștigat seria din Liga a IV-a cu 32 de victorii din 34 de meciuri în care a marcat 135 de goluri în timp ce a primit 14.

Farul a câștigat apoi play-off-ul de promovare cu 8–2 la general împotriva campionilor județului Tulcea, Pescărușul Sarichioi, și a promovat în Liga a III-a.

În vara anului 2017, Petre Grigoraș a fost numit noul antrenor al echipei și jucători importanți au fost transferați.

Echipa a promovat în liga a II-a la sfârșitul sezonului 2017–2018 după o luptă dură împotriva Progresului Spartac București, echipă cu care a avut același număr de puncte până în ultimele etape ale sezonului. 

Farul și Viitorul

În vara anului 2018, fostul fotbalist internațional român Ciprian Marica a cumpărat marca Farul Constanța cu 49.150 de euro. 

Mutarea a stârnit un conflict între susținătorii lui Marica și cei ai Farului, însă, în cele din urmă, s-a ajuns la un consens.

În prima sa conferință de presă ca proprietar al Farului, Marica și-a anunțat planurile de viitor pentru club, inclusiv promovarea în Liga I până în 2020, urmată de construirea lentă a unei echipe care să vizeze un loc în competițiile europene și titlul Ligii I. Însă soluția finală avea să fie cu totul alta.  

Foto: INQUAM PHOTOS/ Ștefan Constantin

Pe 21 iunie 2021, Gheorghe Hagi, proprietar și fondator al Viitorului Constanța, Gheorghe Popescu, președintele Viitorului, și Ciprian Marica, proprietarul Farul Constanța, au anunțat într-o conferință de presă că echipele lor au fuzionat. 

Astfel, denumirea echipei din Liga 1 a devenit Farul Constanța iar meciurile de acasă se joacă pe Stadionul Viitorul din Ovidiu, deoarece Stadionul Farul se află într-o stare avansată de degradare.

Stadionul Farul din
Constanța va fi refăcut și
va avea 18.000 de locuri

FC Viitorul Constanta a luat naștere în 2009 și a devenit un proiect unic prin prisma investiției 100% private, Gheorghe Hagi deschizând o nouă eră a fotbalului românesc.

A cucerit titlul de campioană a României în sezonul 2016-2017, a câștigat apoi Cupa României în sezonul 2018-2019 și Supercupa României în 2019. A mai disputat o Supercupă a României în 2017, pierdută la loviturile de departajare cu FC Voluntari, după 0-0 la finalul celor 120 de minute de joc.

Planuri pentru un teren modern după modelul celor din Giulești și Ghencea

Vergil Chițac, primarul Constanţei, a anunţat reconstruirea arenei Farul, ajunsă într-un stadiu extrem de degradare: „Primăria este angajată întru totul, reconstruim stadionul, suntem la studiul de fezabilitate, mergem la CNI (Compania Națională de Investiții, deținută de Ministerul Dezvoltării – n.red.) să facă proiectul şi licitaţia apoi. Stadionul nou va fi construit în zona în care e stadionul vechi, iar acesta din urmă se va demola.

Nu poate fi folosit nimic din stadionul vechi. Stadionul nou va avea 18.000 de locuri“, a precizat edilul. 

___________________________

Citește întreg dosarul despre echipele tradiționale care au revenit în Liga I

Liga I aduce tot mai mult cu Divizia A

De la Divizia A la Liga I

Rapid revine după cea mai neagră perioadă a clubului

Cele două Craiova

___________________________

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te