Cele două Craiova

DE Mihai Duță | Actualizat: 22.10.2021 - 14:20
Meciul dintre FC U Craiova (echipament albastru complet) și Universitatea Craiova s-a lăsat cu amenzi
Laurențiu Regecampf și Sorin Cîrțu fac parte din staff-ul Universității Craiova
Adrian Mutu a fost antrenorul FCU Craiova

Universitatea Craiova și FC U Craiova 1948 pretind fiecare că sunt succesoarele echipei CS Universitatea Craiova care a activat în perioada 1948-1991.

SHARE

Craiova are din nou două echipe în prima divizie, fapt care s-a mai întâmplat în anii ’90, când Universitatea Craiova și Electroputere, devenită ulterior Extensiv, ajungeau chiar să participe amandouă în cupele europene. 

Acum însă există o dispută continuă între cele două formații din Bănie care joacă în Liga I. 

Actualul club CS Universitatea Craiova a luat naștere în anul 2013, ca urmare a asocierii dintre Primăria Craiova, Clubul Sportiv de Drept Public Universitatea din Craiova și SC Blue Lions Capital SA. În momentul de față, echipa este patronată de omul de afaceri Mihai Rotaru.

Încă de la formare, clubul a pretins că este succesorul Universității Craiova inițiale, fapt consfințit de mai multe hotărâri judecătorești și recunoscut de Liga Profesionistă de Fotbal.

Lupta pentru plamares

Pe de altă parte, FC U Craiova 1948, echipă patronată de Adrian Mititelu, se revendică drept adevărata continuatoare a Craiovei Maxima, clamând și sigla originală. 

Echipa inițială a fost fondată în 1948 ca secție a clubului sportiv CSU Craiova. În 1991, după ce clubul sportiv și-a dizolvat departamentul de fotbal, FC Universitatea Craiova i-a luat locul în prima divizie, cu întregul patrimoniu al secției de fotbal.

Clubul a câștigat o Cupă a României, iar echipa a fost a fost vicecampioană în două rânduri, după care a fost preluată de o societate pe acțiuni care a schimbat de mai multe ori patronatul. În 2005, echipa a fost preluată de Adrian Mititelu. 

Laurențiu Regecampf și Sorin Cîrțu fac parte din staff-ul Universității Craiova 

În sezonul 2010-2011, Adrian Mititelu l-a adus ca antrenor pe Victor Pițurcă, antrenor care și-a negociat o clauză de reziliere de 5 milioane de euro. Invocând „abateri de la disciplina muncii“, Mititelu l-a concediat pe Pițurcă în pauza de iarnă.

Litigiul care a urmat a fost tranșat de Federație în favoarea lui Pițurcă, Universitatea Craiova fiind obligată să-i plătească acestuia clauza de reziliere. Echipa a terminat sezonul cu Nicolò Napoli ca antrenor, dar a retrogradat în Liga a II-a.

Mititelu a continuat să ceară anularea deciziei în instanțele judecătorești naționale, deși, conform statutului FRF, cauza trebuia să fie rezolvată de organizațiile de arbitraj internaționale.

Ca urmare, FRF a dezafiliat clubul deținut de Adrian Mititelu. Instanțele judecătorești au confirmat că dezafilierea a fost legală.  

Ambele echipe joacă
meciurile de acasă pe
Stadionul Ion Oblemenco

După încheierea litigiului, societății lui Mititelu i s-a permis să înscrie o echipă de fotbal în Liga a II-a, în care ajunsese la momentul dezafilierii, dar s-a confruntat cu probleme financiare și a trebuit să se retragă din campionat în primăvara lui 2014. Apoi, societatea care administra echipa a dat faliment. 

În vara anului 2017, Adrian Mititelu a înființat o nouă societate intitulată „FC U Craiova 1948“, care s-a pretins de la început continuatoarea tradiției FC Universitatea Craiova dintre 1991 și 2016. Echipa s-a înscris în Liga a IV-a din Dolj, terminând pe primul loc cu 78 de puncte și promovând în Liga III. 

Disputa continuă

În octombrie 2020, Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS) a dat verdictul final în ceea ce privește disputa juridică dintre cele două echipe din Craiova, FC U Craiova 1948 a lui Adrian Mititelu și Universitatea Craiova, formația din Liga 1 patronată de Mihai Rotaru. Astfel, judecătorii de la TAS au dat dreptate clubului CSU, care poate să folosească în continuare denumirea de Universitatea Craiova.

Anul acesta, FC U Craiova 1948 a promovat în Liga I, dar disputa cu CS Universitatea Craiova este departe de a se fi încheiat, Adrian Mititelu anunțând că a deschis mai multe procese la instanțele din țară și la cele internaționale.

În momentul de față, și suporterii sunt divizați, FC U Craiova 1948 având de partea sa Peluza Sud, iar CS Universitatea Craiova fiind susținută de Peluza Nord ’97.

Ambele echipe joacă meciurile de acasă pe noul stadion Ion Oblemenco din Craiova, care dispune de 30.944 de locuri.

Adrian Mutu a fost antrenorul FCU Craiova

Meciul dintre FC U Craiova 1948 și Universitatea Craiova s-a încheiat cu scorul de 0-2. Ambele cluburi au fost sancționate de către Federația Română de Fotbal ca urmare a incidentelor care au avut loc în timpul partidei.

Jandarmeria a anunțat că mai mulți suporteri prezenți pe stadionul Ion Oblemenco au fost amendați și au primit interdicții de intrare pe stadioane timp de șase luni.

Pentru incidentele din tribune, Comisia de Disciplină a Federației Române de Fotbal a sancționat doar clubul Universitatea Craiova, cu penalitate sportivă de 15.000 lei.

Pe de altă parte, preparatorul fizic de la U Craiova 1948, Vasilică Dumitru, a primit o suspendare pentru o lună și o penalitate sportivă de 720 lei, după ce a fost eliminat de către arbitru în timpul partidei, potrivit deciziei publicate de LPF. 

___________________________

Citește întreg dosarul despre echipele tradiționale care au revenit în Liga I

Liga I aduce tot mai mult cu Divizia A

De la Divizia A la Liga I

Rapid revine după cea mai neagră perioadă a clubului

Gică Hagi a readus în prima divizie echipa care l-a lansat

___________________________

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te