Cine este principalul vinovat în scandalul tenismenului Novak Djokovic de la Melbourne

DE Adrian Costin | Actualizat: 06.01.2022 - 20:34
Novak Djokovic a câștigat și anul trecut Australian Open Foto: gettyimages

Faptul că lui Novak Djokovic nu i s-a permis intrarea în Australia, unde are loc primul mare turneu de Grand Slam al anului, a divizat lumea în două. Însă tot scandalul a pornit de la o decizie cel puțin discutabilă a premierului statului australian Victoria.

SHARE

La 19 octombrie 2021, premierul statului australian Victoria, Daniel Andrews, a anunțat, marți, că sportivii nevaccinaţi nu vor primi viză pentru a participa la Australian Open.

„Nu cred că jucătorii nevaccinaţi vor obţine viza pentru a veni aici. Dar, dacă o vor obţine, sigur vor sta în carantină mai multe săptămâni”, a declarat Daniel Andrews. 

Citește și: Sârbii lui Novak Djokovic sunt mai vaccinați decât românii. Care sunt procentele

Era o precizare după ce Novak Djokovic, câștigător de nouă ori al acestui turneu, dăduse o declarație pentru Blic în care a spus: „Lucrurile sunt aşa cum sunt şi încă nu ştiu dacă voi merge la Melbourne. Nu voi spune dacă am fost vaccinat sau nu, este o chestiune privată şi o întrebare nepotrivită. Oamenii merg prea departe în aceste zile şi îşi iau libertatea de a pune întrebări şi a judeca o persoană”.

Citește și: Cum se apără judecătoarea agresată de soțul ei care o spiona când se iubea cu grefierul la birou

La 20 noiembrie 2021, directorul Australian Open 2022 anunța că tenismenii nevaccinaţi nu vor putea concura la acest turneu.

„Novak ştie că va trebui să se vaccineze ca să poată juca”, a declara atunci directorului turneului Australian Open, Craig Tiley. „Am fi încântaţi să-l avem aici”.

Citește și: De ce stă Florinel Coman liniștit, iar Mircea Nebunu e arestat pentru conducere cu permis de Ucraina

Evident, Novak Djokovic nu s-a vaccinat, însă, a reușit să primească o dispensă din partea autorităților australiene. 

Djoko a avut scutire medicală și de la o comisie medicală organizată de Tennis Australia

Organizatorii turneului de la Melbourne au declarat că jucătorul sârb a primit scutire medicală de la două comisii medicale independente organizate de Tennis Australia și statul Victoria și au negat că i s-a acordat un tratament special.

Așadar, în momentul în care a decis să vină în Australia, Novak Djokovic avea o viză legală, bazată pe decizia a două comisii medicale independente din Australia. 

Desigur, prezența lui Novak Djokovic la Australian Open, turneu pe care ar fi avut mari șanse să-l câștige pentru a zecea oară, ar fi însemnat un câștig financiar și de imagine pentru organizatori.

Însă această strategie de a-l strecura pe Djokovic la turneu a provocat o reacție foarte puternică în rândul australienilor, țară suspusă unor restricții foarte dure și unde unde peste 90% dintre cei peste 16 ani sunt complet vaccinați.

Citește și: Interlopul Cap de Porc are de primit mai multe convorbiri online. A reclamat condițiile de detenție

În fața acestui val de furie, autoritățile australiene au dat înapoi, astfel că în momentul în care a ajuns pe aeroportul din Melbourne, oficialii de la frontieră au susținut că Djokovic „nu a furnizat dovezi adecvate” pentru intrarea în țară, așa că i-au anulat viza.

Novak Djokovic a contestat în justiţie decizia autorităţilor australiene de a-i anula viza şi de a-l expulza din ţară. El a obţinut o suspendare a acestei decizii şi în consecinţă nu va fi expulzat deocamdată, urmând să rămână până luni la Melbourne, conform L'Equipe.

Avocaţii liderului mondial au termen până sâmbătă la ora 14:00 pentru a prezenta noi elemente la dosar, inclusiv eventuale probe care să ateste validitatea scutirii medicale a numărului unu mondial, care îşi va petrece weekend-ul la Park Hotel, un hotel de carantină din Melbourne.

Luni dimineaţă, la ora locală 10:00, când va fi luată o decizie în privinţa întoarcerii sau nu în Serbia.

Australian Open debutează pe 17 ianuarie. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te