Povestea românului care a câștigat Cupa Campionilor la volei. A vrut să se sinucidă după o depresie

DE Alex Darvari | Actualizat: 10.02.2023 - 13:10
Mircea Tutova, cu numărul 10 - Foto: Gsp.r0
Mircea Tutova, cu numărul 10 - Foto: Gsp.ro

Mircea Tutovan Poate cel mai mare volebalist român din istorie trăiește retras într-un sat la vârsta de 71 de ani. După ce s-a retras din volei a căzut în depresie și în patima alcolului. Lipsit de prieteni, s-a reabilitat prin forțe proprii

SHARE

Mircea Tutovan s-a născut la data de 13 martie 1952 şi în carieră a evoluat pentru echipe precum Dinamo, Phoenix Şimleu Silvaniei sau Elcond Zalău. A cucerit tot ce se putea pe plan intern, având rezultate foarte bune şi cu echipa naţională sau în cupele europene.

Tutovan a scris istorie la Dinamo şi la echipa naţională în echipamentul cu numărul 10. Fostul mare voleibalist a cucerit titlul naţional de 10 ori în echipamentul „alb-roşu”, precum şi o Cupa a Cupelor şi Cupa Campionilor Europeni. După perioada petrecută în alb-roşu, Tutovan a ajuns la Şimleu, echipă cu care a cucerit Cupa Balcanică. Ulterior, a ajuns să evolueze timp de câteva sezoane şi la Elcond Zalău.

Citește și: VIDEO Ucraina ar putea lovi Moscova cu rachete lansate din drone de proveniență rusească

În '77, în Finlanda, Naționala a fost pe locul 3. Atunci s-a făcut echipa Europei și el a fost ales în ea. Alături de doi ruși, doi polonezi și un ungur. A făcut un campionat extraordinar.

„Eram singurul în lume care aveam serviciul în forță, dar nu săream! Doar mă desprindeam puțin. Eu antrenamentele le făceam cu mingea de baschet. Dacă-i dau unuia mingea de baschet s-o dea peste fileul de volei își rupe mâna. Când mă apucau dracii, dădeam mingea de ieșea din sală. Eu în campionat mă jucam cu ei”, povestește într-un interviu.

Citește și: Aya, adică "un semn de la Dumnezeu", este fetiţa care s-a născut sub dărâmături, în Siria

Pe 9 martie face 50 de ani de căsătorie, iar o săptămână mai târziu, pe 13, împlinește 71 de ani de viață. Mircea a lăsat în urmă gălăgia orașelor și s-a retras la țară. 

Probleme după retragere

Tutovan s-a retras la vârsta de 41 de ani și imediat au început problemele. Acum locuiește într-un sat cu o singură uliță. Spune că după retragere, cauzată de o accidentare, a intrat în depresie: „Atunci am încercat să găsesc o modalitate mai frumoasă să mă sinucid! O luasem pe ulei... Dar ușor, ușor mi-am revenit. Atunci mi-am cernut prietenii și nu prea au rămas mulți. Mă uitam cu lupa după ei. Mulți puteau să mă ajute, dar... M-am refugiat în alcool! Eu beam și înainte, dar ca un om normal, n-am avut probleme. Dar în perioada aia o luasem razna și băgam numai tărie. Acum nu mai beau pic de tărie de zeci de ani. Deloc, deloc!”, spune pentru gsp.ro

Citea în cantonamente

„Îmi pare rău că n-am făcut școală. Dar nu eram chiar prost! Am fost singurul ofițer de la echipa de volei care n-a avut liceul. Totuși, dacă nu mă duceam la Dinamo ajungeam un derbedeu mare! Acolo m-au acceptat foarte repede, iar marele meu noroc a fost că citeam foarte mult. Și m-au acceptat pe chestia asta. Domnule, pe vremuri n-aveai ce să faci când mergeai în cantonamente, trebuia să citești. Nu existau televiziuni, internet. La zece seara, salut! Aveai două antrenamente și apoi citeai. Plus că dacă miroseai a băutură la Dinamo, prima oară te ierta, a doua oară nu mai apucai să-ți spună. Erai liber!”, povestește sportivul.

300 de meciuri în Națională

A fost căpitanul echipei naţionale a României. A evoluat sub tricolor în peste 300 de partide. Cu echipa Naţională, Tutovan a cucerit medaliile de bronz la Campionatele Europene din 1971 şi 1977. Mai mult, la Jocurile Olimpice din 1972, de la Munchen, cu Tutovan în teren, România a ocupat locul 5

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te