Povestea din spatele ultimelor succese din handbalul și voleiul românesc

DE Mihai Duță , Petre Bădică | Actualizat: 08.06.2018 - 17:52

SCM Craiova, Potaissa Turda, CSM București și Alba Blaj sunt echipele de handbal, respectiv volei ale căror rezultate au crescut miraculos în ultimii ani. Toate patru sunt finanțate prioritar de la bugetele locale, dar performanța sportivă nu înseamnă doar bani.

SHARE

Am discutat cu manageri, antrenori și jucători ai acestor echipe despre structura bugetelor, despre politica de achiziție a sportivilor și despre strategiile de dezvoltare. 

Despre povestea din spatele succesului 

În paralel, am analizat și se ce întâmplă la echipele puternice din alte campionate. Am văzut că acolo implicarea comunității locale este totală, de aici și bugetele uriașe alocate în principal din surse private. Cu toate acestea, este evident că nu doar banii aduc succesul la nivel internațional. 

Sunt foarte multe cazuri în care echipele bogate au fost învinse de formații care aveau chiar și de zece ori mai puțini bani. Tocmai de aceea, am încercat să găsim o explicație pentru rezultatele din ce în ce mai bune ale echipelor noastre care nu se află în zona de top a salariilor.

În paralel, am vrut să scoatem în evidență și sumele primite de echipele de fotbal de la autoritățile locale. Tocmai pentru că performanțele fotbalului românesc sunt în cădere liberă, deși sumele puse în joc sunt enorme.

Este evident că sportul a devenit una dintre cele mai mari afaceri la nivel mondial și că performanțele costă din ce în ce mai mult.
Dar marea performanță atrage după ea și numărul copiilor și tinerilor care practică un sport. Dacă în alte țări atragerea copiilor către practicarea unui sport este o strategie de stat, în România, totul e la voia întâmplării sau la bunăvoința unor instituții locale. Încă nu e târziu ca modelele de succes să fie integrate într-un proiect național, doar că nimeni nu pare interesat de acest lucru. 


Citește dosarul „Miracolul din sportul românesc” despre cum echipele românești care au succes în Europa în ciuda unui sistem care le stă împotrivă


AHC Potaissa Turda, de la zero la Challenge Cup, în nouă ani


SCM Craiova speră să rămână în top


CSM București, Final Four X 3


Minunea de la Blaj


Handbal Dinamo, singura echipă cu buget transparent


Fotbal: spectatorii, păcăliți pe banii lor


Marile echipe din Europa trăiesc din bani privați


Radu Voina: Nu avem o strategie națională în privința sportului

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -