Am discutat cu manageri, antrenori și jucători ai acestor echipe despre structura bugetelor, despre politica de achiziție a sportivilor și despre strategiile de dezvoltare.
Despre povestea din spatele succesului
În paralel, am analizat și se ce întâmplă la echipele puternice din alte campionate. Am văzut că acolo implicarea comunității locale este totală, de aici și bugetele uriașe alocate în principal din surse private. Cu toate acestea, este evident că nu doar banii aduc succesul la nivel internațional.
Sunt foarte multe cazuri în care echipele bogate au fost învinse de formații care aveau chiar și de zece ori mai puțini bani. Tocmai de aceea, am încercat să găsim o explicație pentru rezultatele din ce în ce mai bune ale echipelor noastre care nu se află în zona de top a salariilor.
În paralel, am vrut să scoatem în evidență și sumele primite de echipele de fotbal de la autoritățile locale. Tocmai pentru că performanțele fotbalului românesc sunt în cădere liberă, deși sumele puse în joc sunt enorme.
Este evident că sportul a devenit una dintre cele mai mari afaceri la nivel mondial și că performanțele costă din ce în ce mai mult.
Dar marea performanță atrage după ea și numărul copiilor și tinerilor care practică un sport. Dacă în alte țări atragerea copiilor către practicarea unui sport este o strategie de stat, în România, totul e la voia întâmplării sau la bunăvoința unor instituții locale. Încă nu e târziu ca modelele de succes să fie integrate într-un proiect național, doar că nimeni nu pare interesat de acest lucru.
Citește dosarul „Miracolul din sportul românesc” despre cum echipele românești care au succes în Europa în ciuda unui sistem care le stă împotrivă
AHC Potaissa Turda, de la zero la Challenge Cup, în nouă ani
SCM Craiova speră să rămână în top
Handbal Dinamo, singura echipă cu buget transparent
Fotbal: spectatorii, păcăliți pe banii lor
Marile echipe din Europa trăiesc din bani privați
Radu Voina: Nu avem o strategie națională în privința sportului