O româncă a câștigat Roland Garros înainte de Halep. A fost concediată de Simona Halep

DE Alex Darvari | Actualizat: 12.06.2023 - 11:11
Simona Halep și Virginia Ruzici - Foto: Profimedia, Arhiva

Virgina Ruzici a fost prima jucătoare de tenis din România care a câștigat turneul de la Roland Garros. Se întâmpla în urmă cu exact 35 de ani. Ulterior, ea va deveni managerul Simonei Halep

SHARE

 Virgina Ruzici a cucerit titlul de la Roland Garros, în 1978, învingând-o pe iugoslava Mima Jausovec în două seturi, scor 6-2, 6-2. În același an a cucerit titlul și în proba de dublu a turneului, făcând echipă cu aceeași Mima Jausovec. Ele le-au învins pe Gail Sherriff Lovera şi Lesley Turner Bowrey, cu 6-4 şi 6-3.


„Era visul meu să câştig acest turneu... 

„Era visul meu să câştig acest turneu... Am avut o şansă: Chris Evert nu a participat! Nici ea, nici Navratilova. Ele au participat în 1980, când am pierdut în finală, tot cu Chris Evert. Lumea îşi aminteşte de obicei doar victoria, dar eu am reuşit să şi confirm, cu un nou rezultat destul de bun. Şi îmi spun: «OK, Chris Evert (cea care m-a învins de 22 de ori de-a lungul carierei) nu joacă».

Cum vă spuneam: am avut prea mult respect pentru ea şi mă domina psihologic pe teren. Am fost aproape de câteva ori, însă ea a fost mai tare. Pe scurt, acea finală a fost o reuşită extraordinară. Contează să câştigi titlul şi să rămână scris numele tău acolo, pe peretele terenului central de la Roland Garros. Scrie: «Virginia Ruzici, câştigătoare în 1978». Şi, alături de mine, Bjorn Borg. Pentru mine este o mândrie. A doua zi, când m-am trezit, eram într-o stare complet euforică, pe care nu am mai simţit-o niciodată după aceea”, și-a amintit Virginia Ruzici momentul său de glorie, într-un interviu din anul 2014.

O româncă a câștigat Roland Garros înainte de Halep

În 2018, Halep avea să câștige tot la Roland Garros iar Ruzici era managerul ei, O colaborare de 15 ani între cele două avea să se sfârșească după ce Halep a concediat-o pentru a semnat cu Mouratouglou.


Citește și: EXCLUSIV Judecător în drept sportiv despre cazul Halep: Amânările nu sunt uzuale. Se redeschid probe

Ruzici avea să spună că a început colaborarea cu Halep când sportiva avea doar 16 ani.
Este absolventă a IEFS Bucureşti, actuala Universitate de Educaţie Fizică şi Sport, promoţia 1979. A început să practice tenisul de câmp în oraşul natal, transferându-se ulterior la clubul Dinamo, unde a fost antrenată de Aurel Segărceanu.

A obținut 12 trofee

În 1972, fiind încă junioară, a câştigat titlul naţional la senioare în proba de dublu, împreună cu Mariana Simionescu. În 1983 cucereşte titlul de campioană naţională la simplu, repetând performanţa şi în următoarele trei ediţii. Devine jucătoare profesionistă de tenis în 1975. În 1978 a fost campioană mondială universitară la dublu, împreună cu Florenţa Mihai, iar în 1981, la Universiadă.

A mai câştigat opt turnee WTA: Brighton (1978), Kitzbuhel (1980 şi 1982), Salt Lake City (1980), Monte Carlo (1980), Indianapolis (1980), Detroit (1983) şi Bregenz (1985).
De-a lungul carierei, Virginia Ruzici a obţinut 12 trofee: South Orange (1975); Palm Harbor (1977); Roland Garros, Kitzbuhel, Brighton (1978); Kitzbuhel, Salt Lake City (1980); Monte Carlo, Kitzbuhel, Indianapolis (1982); Detroit (1983) şi Bregenz (1985).

Jucătoare cerebrală, care s-a impus printr-un stil de atac riguros şi o puternică lovitură de dreapta, este considerată cea mai reprezentativă tenismenă a României între anii 1970-1980, potrivit "Enciclopediei educaţiei fizice şi sportului din România",

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te