Novak Djokovic, „out” de la Australian Open. Premierul Australiei a vorbit despre siguranța publică

DE Răzvan Nicolae, Octavia Constantinescu | Actualizat: 16.01.2022 - 18:38
Novak Djokovic, „out” de la Australian Open. Trebuie să plătească și cheltuielile de judecată. / Foto: digisport.ro
Djokovic pe aeroport. Sursă imagine: Twitter Shane McInnes

Liderul ierarhiei ATP trebuie să părăsească Australia. Apelul lui Novak Djokovic cu privire la primirea vizei de intrare în Australia a fost respins de judecătorii australieni, iar tenismenul sârb trebuie să plătească cheltuielile de judecată.

SHARE

UPDATE:  Novak Djokovic a părăsit duminică Australia, la bordul unui avion al companiei Emirates cu destinaţia Dubai, care a decolat la ora 13.55 ora României. La aeroportul din Melbourne, înainte de decolare, el s-a aflat sub escorta poliţiei federale australiene.

Djokovic pe aeroport. Sursă imagine: Twitter Shane McInnes

Jurnalistul australian Shane McInnes a publicat pe Twitter o serie de imagini cu Djokovic în aeroport. 

 

 

 

 

 

---

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a susținut, într-o declarație pentru BBC News, că Novak Djokovic a fost „torturat şi chinuit" de guvernul australian şi „tratat ca un criminal în serie". Citiți aici mai multe. 

---
 
ATP, după scandalul Djokovic: Recomandăm cu tărie vaccinarea tuturor jucătorilor. Mai multe aici

---

Premierul Australiei, Scott Morrison: „Această decizie de anulare a fost luată din motive de sănătate, siguranţă şi ordine, pe motiv că era în interesul public să se facă acest lucru. Salut decizia de a ne menţine graniţele puternice şi de a păstra australienii în siguranţă.

După cum am spus vineri, australienii au făcut multe sacrificii în timpul acestei pandemii şi se aşteaptă pe bună dreptate ca rezultatul acestor sacrificii să fie protejat”. Citiți mai multe aici. 

---

Liderul ATP Novak Djokovici s-a declarat „extrem de dezamăgit” de decizia tribunalului din Melbourne, care a menținut decizia de anulare a vizei, susținând însă că va respecta hotărârea.

Citește și: Reacția lui Djokovici, după anularea vizei: Sunt extrem de dezamăgit. Respect hotărârea Curții

----

Apelul lui Novak Djokovici la decizia de anulare a vizei a fost respins, duminică dimineaţă, de către tribunalul federal din Melbourne, astfel că liderul ATP trebuie să părăsească Australia în următoarele ore.

Judecătorul James Allsop a anunţat că apelul lui Djokovici a fost respins şi tenismenul trebuie să achite costurile aferente. Decizia a fost luată în unanimitate de trei judecători şi nu poate fi contestată.

Citește și: Rafael Nadal despre Novak Djokovic: Australian Open va fi un mare turneu cu sau fără el

Astfel, s-a menţinut decizia ministrului Imigraţiei, Alex Hawke, de anulare a vizei, ceea ce înseamnă că Djokovici va fi deportat şi riscă să nu mai poată intra în Australia în următorii trei ani.

Audierile la tribunalul federal din Melbourne în dosarul vizei lui Novak Djokovici, au durat între orele 00.30 şi 05.30, cu o pauză de o oră.

Potrivit news.com.au, avocaţii lui Novak Djokovic au încercat să-i convingă pe cei trei judecători că o mare parte din motivele ministrului Imigraţiei, Alex Hawke, pentru a-l deporta pe tenismenul sârb se bazează pe presupuse comentarii antivaccinare făcute într-un singur articol publicat de BBC, relatează news.ro.

Ei au argumentat că citatul folosit de ministru a fost "selectiv" şi "înşelător".

Citește și: Doctorița campioană la vaccinare și premiată de prefect, reținută pentru vaccinări la chiuvetă

Dar, în ceea ce ar putea fi o lovitură pentru echipa juridică a numărului 1 mondial, judecătorul James Allsop a spus că ministrul se poate baza şi pe "folosirea raţională şi rezonabilă a percepţiei şi a bunului simţ" pentru a determina opiniile lui Djokovic.

Concret, în timp ce echipa lui Djokovic se bazează în mare măsură pe articolul BBC, unul dintre cei trei judecători a spus că ministrul poate presupune că sârbul are tendinţe antivaccinare, bazându-se pe mai mult de o ştire şi că ministrul nu trebuie să prezinte toate sursele pentru această concluzie.

Djokovici a sosit în Australia la 5 ianuarie şi forţele de frontieră nu i-au permis intrarea în ţară timp de mai bine de opt ore, timp în care jucătorul a fost reţinut în aeroport.

La finalul audierii, ofiţerii poliţiei de frontieră au decis să-i anuleze lui Djokovici viza de intrare în ţară, pentru că nu este vaccinat şi astfel nu respectă regulile sanitare locale pentru cetăţenii care doresc să călătorească în Australia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te