Ministerul Tineretului și Sportului a deblocat pregătirea a 511 viitori antrenori de la CNFPA

DE Mihai Duță | Actualizat: 16.02.2020 - 19:32
Centrul Național de Formare și Perfecționare a Antrenorilor își reintră în drepturi

Activitatea Centrului Național de Formare și Perfecționare a Antrenorilor, cea mai veche insituție de profil, a fost blocată din toamnă, ca urmare a unor decizii ale miniștrilor PSD care au avantajau însă, o școală privată de antrenori.

SHARE

Situația va reveni la normal de luni, 17 februarie, ca urmare a soluției comune găsite de Ministerul Tineretului și Sportului și Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

În urmă cu două săptămâni, pentru deblocarea activității celei mai vechi școli de antrenori din România, ministrul Sportului a inițiat un grup de lucru format din reprezentanți ai MTS, ai Minsterului Muncii și Protecției Sociale, ai Ministerului Educației Naționale și ai Centrului Național de Formare și Perfecționare a Antrenorilor.

Ca urmare, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a autorizat CNFPA astfel încât, cei care s-au înscris să poată absolvi cursurile și să participe la examenul de absolvire în vederea obținerii diplomei de antrenor. 

Este inadmisibilă incoerența legislativă și normativă care s-a creat în acest caz, rezultat al acțiunilor guvernării PSD. A fost o urgență deblocarea activității CNFPA și acest lucru s-a rezolvat printr-o acțiune concertată a mai multor ministere ale Guvernului.

Trebuia găsită repede o soluție pentru că altfel riscam blocarea întregii activități sportive din România la nivelul antrenorilor. 

Pentru a evita pe viitor repetarea unei astfel de situații, ne angajăm să corectam în cel mai scurt timp toate legile care au dus la acest caz de criză”, a declarat Ionuț Stroe, ministrul tineretului și sportului.

Probleme incredibile

În toamna anului trecut, după începerea unui nou ciclu de formare profesională a antrenorilor, CNFPA a fost înștiințat de catre Agenția de Plăți și Inspecție Socială a Municipiului București (APISMB) că nu mai poate organiza aceste cursuri ca urmare a modificării unor normative.

Astfel, exista riscul ca cei 511 cursanți înscriși, mulți dintre ei foști sportivi de performanță, să nu-și poată continua perfecționarea și nici să mai poată absolvi, APISMB neautorizând comisiile constituite în vederea examinării finale.

Mai mult, în afară de o singură școală privată de antrenori, nicio altă instituție de profil din România nu mai era autorizată pentru formarea antrenorilor.

Singurul beneficiar ar modificărillor de acte normative făcute în ultimii ani ai guvernării PSD era o instituție privată care își are sediul în cadrul UNEF București.

Este vorba despre Școala postliceală de Antrenori „Ioan Kunst Ghermănescu” din București care este operată de o asociație al cărei președinte – fondator este Viorel Cojocaru, fostul rector al Universității Naționale de Educație Fizică și Sport (UNEFS) din București.

La această școală de antrenori, cursurile costă 1230 de euro, în timp ce la Centrul Naţional de Formare şi Perfecţionare a Antrenorilor din cadrul MTS, cursurile costă doar 700 de lei. La prima sunt prevăzute, într-adevăr, mai multe ore de curs. Însă la postilceeala „Ioan Kunst Ghermănescu” sunt mult mai puține sporturi pentru care se poate face specializarea.

31 de discipline sportive rămăseseră pe afară

Mai exista și o altă problemă, în sensul că 31 de specializări sportive rămâneau descoperite, întrucât Școala postliceală de Antrenori „Ioan Kunst Ghermănescu” este autorizată să formeze antrenori doar pentru 44 de discipline sportive din 75.

Pe de altă parte Centrul Naţional de Formare şi Perfecţionare a Antrenorilor poate asigura formarea pentru toate cele 75 de discipline. Tot aici sunt organizate și examenele de promovare la un nivel superior pentru antrenori.

Citește și: Școlile de antrenori ale statului, blocate de PSD

______________

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te