Școlile de antrenori ale statului, blocate de PSD

DE Mihai Duță | Actualizat: 15.02.2020 - 10:37
Răzvan Lucescu este unul dintre antrenorii care s-a format la CNFPA
Răzvan Lucescu este unul dintre antrenorii care s-a format la CNFPA

În momentul de față, ca urmare a ordinelor emise de Ministerul Tineretului și Sportului în 2018 și 2019, facultățile sportive, dar și Centrul Naţional de Formare şi Perfecţionare a Antrenorilor din subordinea MTS nu mai pot iniția cursuri de formare a antrenorilor.

SHARE

Activitatea în acest domeniu este reglementată atât de normative ale Ministerului Tineretului și Sportului, cât și de normative ale Ministerului Educației și ale Ministerului Muncii, dar nu există o corelare între acestea. Există, desigur cu totul întâmplător, o excepție. 

Legislație cu dedicație

Singurul beneficiar al modificărilor de acte normative făcute în ultimii ani ai guvernării PSD este o instituție privată care își are sediul în cadrul UNEF București, pentru că a fost singura școală de antrenori care a îndeplinit normele impuse de cele trei ministere.

Este vorba despre Școala post­li­ce­ală de Antrenori „Ioan Kunst Ghermănescu“ din București, care este operată de o asociație al cărei președinte – fondator este Viorel Cojocaru, fostul rector al Universității Naționale de Educație Fizică și Sport (UNEFS) din București.

Registrul Asociațiilor și Fundațiilor din România arată că Viorel Cojocaru și-a înregistrat școala privată la aceeași adresă de funcționare ca și Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport pe care o conducea la acel moment în calitate de rector, conform G4Media.

La această școală de antrenori, cursurile costă 1.230 de euro, în timp ce la Centrul Naţional de Formare şi Perfecţionare a Antrenorilor din cadrul MTS, cursurile costă doar 700 de lei.

___________

Citește și Comisie de criză la Ministerul Tineretului și Sportului

Diana Mocanu și Camelia Potec – înot (foto sus), Mihai Petre – dans sportiv(foto jos), sunt doar câțiva dintre antrenorii formați la CNFPA, școala MTS aflată acum în blocaj

La prima sunt prevăzute, într-adevăr, mai multe ore de curs. Însă la postliceala „Ioan Kunst Ghermănescu“ sunt mult mai puține sporturi pentru care se poate face specializarea.

Acum s-a ajuns în situația în care Centrul Naţional de Formare şi Perfecţionare a Antrenorilor nu mai poate iniția cursuri de formare pentru antrenori, însă este obligat să emită carnete de antrenor pentru absolvenții de la Școala postliceală de Antrenori „Ioan Kunst Ghermănescu“.

Cojocaru, coordonatorul lucrărilor lui Becali din pușcărie

Într-un articol din 2016, republica.ro dezvăluia că unul dintre coordonatorii științifici ai lui Gigi Becali, pe vremea când acesta se străduia să iasă mai repede din închisoare, era prof. univ. dr. Viorel Cojocaru de la Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport București.

Vărul lui Gigi Becali, Ioan Becali, l-a folosit tot pe Viorel Cojocaru pentru a-i gira cele 3 cărți din 2015 („Manualul investitorului în fotbal“, „Statutul lucrătorilor de fotbal, prin prisma regulamentelor interne și internaționale“, „Arbitrul și rolul său în fotbal“, toate la editura Oscar Print).

___________

Citește și Comisie de criză la Ministerul Tineretului și Sportului

___________

Viorel Cojocaru și-a oferit serviciile și celui de-al treilea membru al familiei Becali aflat după gratii, Victor Becali („Managementul cluburilor de fotbal, al structurilor“), arătau jurnaliștii de la republica.ro.

Singura școală care
poate pregăti antrenori
în momentul de față
este una privată,condusă
de coordonatorul științific
al cărților scrise
de Becali în pușcărie

Tot la Viorel Cojocaru au apelat și MM Stoica, în 2014 („FIFA World Cup – Brazilia. Statistici. Analize. Concluzii“), și Cristian Borcea („Am fost președintele unui vis – Dinamo București“ și „Aspecte din activitatea organizatorică a cluburilor de fotbal“).

Gigi Nețoiu, condamnat la 3 ani și 4 luni pentru înșelăciune, și-a făcut cele 4 „lucrări științifice“ cu conferențiarul universitar doctor Iancu Anica, de la Facultatea de Economie și Administrarea ­Afacerilor din Craiova.

Nețoiu s-a ocupat de teme de cercetare din domeniul agricol și zootehnic, ca de exemplu în cartea „Performanțe economice în creșterea bovinelor și ovinelor în România“, conform republica.ro.

31 de discipline sportive, rămase pe dinafară

Mai există și o altă problemă, în sensul că 31 de specializări sportive rămân descoperite, întrucât Școala postliceală de Antrenori „Ioan Kunst Ghermănescu“ este autorizată să formeze antrenori doar pentru 44 de discipline sportive din 75.

Pe de altă parte, Centrul Naţional de Formare şi Perfecţionare a Antrenorilor poate asigura formarea pentru toate cele 75 de discipline.

Anual, CNFPA are circa 200 de absolvenți ai cursu­rilor de formare, din toate sporturile. Tot aici sunt organizate și examenele de promovare la un nivel superior pentru antrenori.

În 2017, CNFPA a semnat un protocol în vederea formării antrenorilor și cu Școala postliceală de antrenori „Ioan Kunst Ghermănescu“.

CNFPA, ca membru categoria „A“ al Consiliului Internațional de Formare a Antrenorilor, participă la toate programele internaționale de dezvoltare a resurselor umane în domeniul sportului.

___________

Citește și Comisie de criză la Ministerul Tineretului și Sportului

___________

Centrul Naţional de Formare şi Perfecţionare a Antrenorilor, instituție care funcționează din 1999, i-a avut printre absolvenți pe Răzvan Lucescu (fotbal), Sorin Babii (tir), Diana Mocanu (înot), Mihai Petre (dans sportiv), Camelia Potec (înot), Monica Roșu (gimnastică), Luminița Huțupan (handbal) etc.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te