Povestea lui Leo Messi, căruia Barcelona i-a salvat viața când era copil. El i-a oferit apoi totul

DE Florin Budescu | Actualizat: 23.06.2023 - 18:48
Leo Messi. Omul care nu vrea deloc să fie şeful - Foto: Profimedia Images

Lionel Messi, pe adevăratul său nume Lionel Andrés Messi Cuccitini, a început să joace fotbal din copilărie și a fost remarcat de cluburile de pe ambele maluri ale Atlanticului. Când avea 13 ani, familia sa s-a mutat la Barcelona, în inima Cataloniei. Messi împlinește 36 de ani.

SHARE

A jucat pentru echipa sub 14 ani a clubului FC Barcelona , ​​absolvind rapid echipele de nivel superior, până la debutul său informal.

Leo Messi. Omul care nu vrea deloc să fie şeful

La 11 ani, a fost diagnosticat ca având un deficit de hormon de creștere. River Plate, marele club argentinian, s-a arătat interesat de el, dar nu avea bani pentru a-i plăti tratamentul de 900 de dolari pe lună.

Carles Rexach, directorul sportiv al Barcelonei, a aflat despre talentatul Messi și astfel l-a adus pe jucător în probe, la clubul catalan, după care Barcelona a semnat cu el un contract, văzând cât de bine joacă acesta, oferindu-se să îi plătească tratamentul medical, dacă vrea să se mute în Spania.

Citeşte şi: De ce a ales Messi să joace la Inter Miami, cea mai slabă echipă din SUA. Rolul Apple în tranzacție

Familia lui s-a mutat în Europa, iar el a ajuns în echipa de tineret a clubului. Antonela Roccuzzo, soţia lui, l-a cunoscut pe Messi înainte ca acesta să fie considerat cel mai mare fotbalist din lume. Are doi fraţi: pe Matias, dar şi pe Rodrigo Messi, care se ocupă de programul zilnic al fratelui său celebru.

Totul a început atunci când Antonella a suferit o pierdere personală imensă: cea mai bună prietenă a ei a murit într-un accident de mașină. Messi și-a rezervat un zbor spre Argentina, pentru a fi alături de ea. Cuplul s-a împăcat și de atunci cei doi sunt nedespărțiţi.

Messi, acum în vârstă de 36 de ani, și soția sa, în vârstă de 34 de ani, s-au cunoscut când erau amândoi copii, în orașul lor natal, Rosario, din Argentina. Cei doi sunt părinții a trei băieţi: Thiago, de 10 ani, Mateo, de 7 ani, și Ciro, de 4 ani.

Ritualuri. Acelaşi număr de paşi

După ce a fost jucătorul echipei franceze Paris Sain Germain, a uimit pe toată lumea, semnând un contract cu inter Miami, ultima clasată din Major League Soccer, din SUA. Debutul său a avut loc la 16 ani, cu FC Barcelona, într-un meci amical de seniori, conform Enciclopedia Britannica.

Există un ritual, pe care micuțul argentinian, care are o aversiune instinctuală faţă de Chelsea Londra, îl are; ca şi marele său rival, Ronaldo, înainte de a executa o lovitură liberă, face aceleaşi lucruri, iar aceasta se pare că îl ajută. 

Înainte de a lovi mingea, atacantul, care a jucat în 1028 de meciuri, pune mingea pe gazon, cu ambele mâini. Apoi face întotdeauna acelaşi număr de pași înapoi, își întinde picioarele și respiră adânc. Aşa, dar nu numai aşa, a înscris în total 807 goluri, dintre care 672 pentru FC Barcelona şi 103 pentru Naţionala Argentinei. 

Citeşte şi: Messi a bătut palma cu echipa lui Beckham și pleacă în SUA. Motivul pentru care a refuzat Barcelona

Messi este considerat drept cel mai bun jucător din generația sa și unul dintre cei mai buni din istoria fotbalului. "Unul dintre cei mai buni" este o exprimare corectă, pentru că, la cât de mari fotbalişti au fost înaintea lui, ar fi exagerat să spui, aşa cum mai auzim, că el este cel mai bun.

Au mai existat Franz Beckenbauer, Johann Cruyff, dar şi marele fotbalist cehoslovac Zdeněk Nehoda, ori maghiarul Ferenc Puskás, brazilianul Pele, nigerianul Geige Okocha sau portughezul Eusébio da Silva Ferreira, supranumit "Pantera Neagră".

Messi are numai 1,69 m, fiind cu un centimetru mai scund decât preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Citeşte şi: Messi, Haaland, Ronaldo, Mbappe, Bonucci și Dybala, printre starurile care fac donaţii pentru Turcia

Nu vrea să fie în centrul atenţiei, iar asta, pentru mult timp, a fost o foarte mare problemă a Naţionalei Argentinei. Leo Messi a jucat bine acolo unde, cum ne place să spunem noi, avea "bodyguarzi".

Adică jucători solizi, chiar înalţi, aşa-zişii "cărători de pian", metodiştii, care asigurau în jurul său travaliul cu ingea necesar pentru ca el să pună cireaşa de pe tort şi să înscrie goluri superbe.

În timp ce Johann Cruyff valsa cu mingea, fără să o privească, căutând spaţiile libere şi coechipierii demarcaţi, provocând adversarilor direcţi autoaccidentări, când încercau să-l deposedeze, făcând tribunele să urle, Messi a jucat simplu, ardei iute, rapid, dând mingea mai departe şi generând celebra viteză năucitoare a progresiei pozitive a Barcelonei.

Psihologie şi ego

Tipul de jucător-catalizator. Nu vrea să iasă în faţă, dar vrea să se ţină cont de părerile lui, pe care nu şi le exprimă, dar care vrea să-i fie cunoscute, afirmate. Când Pep Guardiola a plecat de la FC Barcelona, Lionel Messi a trebuit să-și asume un rol mai proeminent în luarea deciziilor.

Acest lucru s-a datorat eșecului politicii de transfer a Barcelonei din ultimii ani, mai ales că clubul nu a reușit să semneze cu brazilianul Neymar. „El simte că, împotriva voinței sale, a trebuit să devină un factor de decizie, atunci când preferă să fie doar un jucător”, s-a spus.

"Desigur, este un om cu o opinie importantă, așa că vrea ca altcineva să ia deciziile, dar vrea ca ei să ia deciziile pe care le-ar lua el.”

Liderul vestiarului

Acest lucru s-a tradus prin faptul că Messi este liderul vestiarului și persoana căreia i se adresează toată lumea, înainte de a lua o decizie importantă, care afectează clubul. „În interiorul clubului vrea să-și facă cunoscute opiniile”, a spus Simon Kuper, jurnalist la Financial Times, care scrie în prezent o carte despre fotbalist.

Toată lumea se uită la Messi și, dacă el vrea asta, atunci un jucător mai articulat, precum Gerard Pique, își va exprima gândurile și știe să fie un fel de purtător de cuvânt al ideii sale, dar toată lumea se uită literalmente tot la Messi, mai întâi.

Leo Messi nu are un cerc mare de prieteni. Adică Luiz Suarez și Jordi Alba sunt prieteni adevărați ai lui Messi și au fost în vacanță cu el, "dar nu vrea să fie plăcut de mulți oameni, e un tip destul de conservator şi retras", conform offtheball.

L-a supărat Ronald Koeman

Koeman nu este un om care spune multe cuvinte și nu este un tip extrem de politicos. Kuper spune despre perioada în care olandezul Koemanantrena Barca:

„Este un olandez în etate tipic. L-a sunat pe Suarez şi i-a spus: Trebuie să pleci. Totul a durat mai puțin de un minut și Messi a simțit că este o lipsă de respect. Messi este revoltat că Suarez a fost eliminat, fără toate onorurile.”

Mai apoi, de parcă n-ar fi fost îndeajuns, Koeman a încercat să-l pună în gardă pe Messi în mod greșit. I-a spus aşa: „Uită-te la mine, nu vei avea nici un privilegiu”, iar Messi a găsit asta insultător. Sensibil, încăpăţânat, orgolios, interiorizat.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te