JO Tokyo: Dacă cea mai tânără sportivă are 12 ani, Ni Xialian, cea mai bătrână, are 58

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 23.07.2021 - 17:42
La 58 de ani, Ni Xialian, o jucătoare de tenis de masă, originară din China, este cel mai în vârstă participant de la Jocurile Olimpice de la Tokyo. / Foto: digi24.ro
Uzbeca Oksana Ciusovitina este un fenomen de longevitate într-un sport dominat adesea de adolescenţi, ea urmând să dispute la vârsta de 46 de ani, la Tokyo, a opta ediţie a Jocurilor Olimpice. / Foto: dcnews.ro

La 58 de ani, Ni Xialian, o jucătoare de tenis de masă, originară din China, este cel mai în vârstă participant de la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

SHARE

Vârsta nu reprezintă nicio barieră pentru Ni Xialian, jucătoarea de tenis de masă născută în China, care va reprezenta Luxemburgul la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Participantă de patru ori la un astfel de eveniment, sportiva va împlini 58 de ani chiar în timpul competiției. Spune că îi face plăcere să înfrunte jucători de două ori mai tineri decât ea.

„Am multe roluri: sunt mamă, soră, mătușă, sunt profesoară, sunt antrenoare, sunt de toate. Dar este minunat. Deși am vârsta pe care o am, inima mea este foarte tânără. Sunt încă tânără. Îmi place și mă bucur să fiu alături de oameni tineri. Îmi dau energie, fericire, bucurie”, mărturisește Ni Xialian.

Citește și: VIDEO JO Tokyo: Împăratul Naruhito a declarat deschise Jocurile Olimpice

Tokyo îi stârnește amintiri minunate jucătoarei de origine chineză, care a câștigat în capitala Japoniei, în 1983, două medalii de aur la Campionatele Mondiale de tenis de masă.

Născută în China, în 1963, Ni Xialian s-a mutat în Germania în 1989 și s-a stabilit în Luxemburg doi ani mai târziu. Ea a participat de patru ori la Jocurile Olimpice.

„În 2000, am fost foarte emoționată să particip la prima mea Olimpiadă. Ceremonia de deschidere, satul olimpic, eram foarte curioasă. Eram ca un copil. Apoi în 2004, m-am gândit că o dată e suficient, mă duc înapoi la familie. Dar apoi, în 2008, am mers la Beijing. Am părăsit China, Beijingul, în 1986. După 22 de ani, m-am întors foarte emoționată acolo. China a organizat atât de bine Olimpiada. Și din 2012 am amintiri minunate. Copiii mei au crescut și au venit la Londra să vadă satul olimpic, totul. Au aflat multe despre Olimpiadă și m-au susținut la jocuri. De aceea, am fost motivată să particip și în 2016”, povestește Ni Xialian.

Sportiva se menține de nu mai puțin de 20 de ani în top 100 cei mai buni jucători din lume.

Cea mai tânără sportivă participantă la Jocurile Olimpice de la Tokyo este jucătoarea siriană de tenis de masă Hend Zaza care are doar 12 ani.

Cea mai bătrână gimnastă de la Tokyo are 46 de ani

Uzbeca Oksana Ciusovitina este un fenomen de longevitate într-un sport dominat adesea de adolescenţi, ea urmând să dispute la vârsta de 46 de ani, la Tokyo, a opta ediţie a Jocurilor Olimpice din cariera sa, devenind cea mai vârstnică gimnastă din istoria Jocurilor.

Ciusovitina a participat pentru prima oară la Olimpiadă în 1992 la Barcelona, cu cinci ani înainte de naşterea superstarului momentului în gimnastică, americanca Simone Biles.

"Ador gimnastica şi mi-am spus: 'de ce să nu mă antrenez şi să concurez atât timp cât mai pot'", a declarat Oksana Ciusovitina în 2020, pentru a explica incredibila sa longevitate.

Născută pe 19 iunie 1975 la Buhara (Uzbekistan), Ciusovitina şi-a început cariera în fosta URSS, dar la primele sale Jocuri, în 1992, a concurat sub culorile echipei unificate din fostele republici sovietice, în timp ce Uniunea Sovietică era în dizolvare.

Citește și: JO Tokyo: Hend Zaza, cea mai tânără sportivă. La doar 12 ani, ea reprezintă Siria la ping-pong

La Barcelona, ea cucerit aurul în concursul general pe echipe, dar a trebuit să aştepte încă 16 ani pentru a obţine o medalie olimpică la individual, argintul la sărituri, în 2008 la Beijing, sub culorile Germaniei, ţară în care s-a stabilit în 2002 pentru a-i asigura fiului său Alişer să se trateze de leucemie.

Citește și: Borcea se pregătește să fie tată pentru a zecea oară. Are 9 copii, 4 făcuți în detenție, cu 4 femei

La JO de la Tokyo, ea va participa la a cincea Olimpiadă pentru Uzbekistan, ţară cu 33 de milioane de locuitori unde notorietatea sa este uriaşă.

După JO de la Tokyo, Oskana Ciusovitina a anunţat că se va retrage, dar va rămâne în gimnastică, intenţionând să deschidă o academie de gimnastică la Taşkent.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te