Investiție PSD din buget. Stadion modernizat cu 8 milioane €, demolat și refăcut cu 25 milioane €

DE Petre Bădică | Actualizat: 31.03.2020 - 16:39
Pro Sport

Stadionul din Tîrgu Jiu, pe care nu evoluează nicio echipă de prima ligă, a fost modernizat cu o sumă uriașă înainte să fie reconstruit cu bani de la bugetul public.

SHARE

Un scandal care a izbuncit astăzi între conducerea echipei Pandurii Tîrgu Jiu și primăria orașului pentru dreptul de a folosi noul stadion arată cum se risipesc banii publici.

În acest moment, echipa Pandurii Târgu Jiu evoluează, modest, în Liga a doua de fotbal a României. Echipa se luptă pentru a evita retrogradarea în cea de-a treia ligă. Cu alte cuvinte, performanțele echipei sunt sub zero.

Modernizări pentru cupele europene

Dar echipa a avut și momentele sale de glorie într-un trecut nu foarte îndpărtat. Astfel, în 2013, echipa a fost vicecampioana României, plasându-se sub FCSB.

Atunci, dar și în anii anteriori, s-au făcut investiții masive în arena din Tîrgu Jiu.

Oficialii clubului gorjean susțin că au făcut, în perioada 2005-2014, investiții de 8 milioane de euro în baza sportivă, atât la nivelul tribunelor, cât și al vestiarelor, gazonului și pistei de atletism.

„Este vorba de toate investiţiile care au fost realizate de Pandurii Târgu Jiu începând din anul 2005, şi mă refer la toate investiţiile în infrastructură, nu numai la terenul de joc, ci şi la vestiare, pista de atletism, tribune, terenurile de antrenamente, utilaje pentru îngrijirea terenului şi tot ce s-a realizat pe parcursul celor nouă ani cât clubul Pandurii Târgu Jiu a avut în administrare acest stadion”, a spus fostul președinte Marin Condescu pentru Pro sport.

Citește și: Teleroman Arena

Reconstrucție pentru a retrograda în Liga a III-a

Imediat după ce s-au realizat aceste investiții de modernizare a stadionului în valoare de 8 milioane de euro, statul a decis să contruiască unul nou prin intermediul Companiei Naționale de Investiții și cu bani de la buget. Aflăm asta tot de la Marian Condescu:

 „Valoarea investiţiilor este de opt milioane de euro, pentru că s-a investit foarte mult înainte de calificarea în Europa League, terenul fiind omologat în 2013 pentru cupele europene…

Contractul de comodat (între Primărie și Pandurii Târgu Jiu n.red. ) care s-a semnat pentru o perioadă de 15 ani, a fost suspendat pe perioada investiţiilor de la stadion, din 2014 când a început demolarea vechiului stadion, cu condiţia ca stadionul să fie predat înapoi către Pandurii la finalizarea acestuia. Dar nu s-a mai predat nimic clubului după ce stadionul a fost predat de CNI către primărie, şi, de aceea clubul a apelat la instanţă”, a conchis Condescu.

Ce s-a făcut

Potrivit Companiei Naționale de Investiții, valoarea investitiei în stadionul din Târgu Jiu a fost de 121.147.831,8 lei cu TVA si taxe incluse.  Complexul este compus dintr-un stadion de fotbal cu capacitatea de 12.400 locuri pentru spectatori in tribune acoperite si va asigura facilitatile necesare desfasurarii competitiilor sportive care sa indeplineasca cerintele.

Finanțarea proiectului s-a făcut în mandatul de ministru al Dezvoltări a lui Liviu Dragnea (21 decembrie 2012 – 15 mai 2015).

Context

Pe 26 aprilie 2005, Primăria Târgu Jiu semna contractul de comodat în privința Stadionului Municipal din Târgu Jiu, pe care îl ceda, pe o perioadă de 15 ani, Clubului Sportiv Pandurii Lignitul Târgu Jiu, doar că, în 2015, arena a fost demolată. A fost ridicat un nou stadion, iar acesta a fost inaugurat în toamna lui 2019, motiv pentru care Pandurii solicită, acum, prelungirea vechiului contract cu încă cinci ani, deoarece între 2015 și 2019 nu a mai putut juca pe Stadionul Municipal.

În 2011, Pandurii a mai avut o perioadă, de aproape un an, în care n-a jucat pe propriul stadion, deoarece gazonul a fost înlocuit. Gorjenii au evoluat, la vremea respectivă, la Drobeta Turnu Severin, la fel ca în perioada 2015-2017. După retrogradarea din Liga 1, Pandurii a jucat la Motru, iar, ulterior, pe terenul sintetic amenajat lângă noul Municipal din Târgu Jiu.

Totodată, oficialii clubului gorjean susțin că au făcut, în perioada 2005-2014, investiții de 8 milioane de euro în baza sportivă, atât la nivelul tribunelor, cât și al vestiarelor, gazonului și pistei de atletism.

Strigător la cer

Autoritatile locale din Targu Jiu pot înregistra o pierdere importanta in buget dupa decizia de reconstructie a arenei din localitate. O instalatie functionala de nocturna, demontata de pe un stadion de Liga 1 si care a costat peste un milion de euro, risca sa ajunga la fier vechi.
 Desi stadionul din Targu Jiu nu era unul chiar lipsit de dotari, acesta va fi refacut cu bani de la bugetul de stat, la numai cativa ani de la alte investitii substantiale. Practic, se va mai pastra doar suprafata de joc din vechea arena, tribunele si anexele fiind reconstruite, scria și ziare.com.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te