Gimnaştii din Rusia şi Belarus pot concura în competiţiile internaţionale ca sportivi neutri

DE Florin Budescu | Actualizat: 20.07.2023 - 11:34
Gimnaştii din Rusia şi Belarus pot concura - Foto: Profimedia Images - imagine cu caracter ilustrativ

Sportivii din Federaţia Rusă şi din Belarus vor putea să concureze în competiţiile Federaţiei Internaţionale de Gimnastică (FIG), însă o vor putea face cu condiţia să aibă statut naţional neutru, a anunţat forul internaţional de specialitate al gimnasticii.

SHARE

“Comitetul Executiv al Federaţiei Internaţionale de Gimnastică (FIG) a luat următoarele decizii, în legătură cu sancţiunile impuse Rusiei şi Belarusului, la 26 februarie 2022, ca urmare a ofensivei Rusiei, în Ucraina, şi cu măsurile deja adoptate la 1-2 martie 2023", anunţă FIG.

"Să reitereze", spune forul internaţional, "condamnarea fermă a invaziei fără sens a Ucrainei, de către Rusia, şi angajamentul său, de a impune pedepse severe oricărei persoane din comunitatea internaţională de gimnastică, care este implicată în război sau susţine războiul".

Gimnaştii din Rusia şi Belarus pot concura

Comunicatul continuă astfel:

"Să continue să ofere sprijin victimelor războiului din Ucraina. Să respecte dreptul tuturor sportivilor, indiferent de naţionalitatea lor, de a fi trataţi fără discriminare”, precizează FIG, pe site-ul oficial.

În ceea ce priveşte participarea sportivilor cu cetăţenie rusă şi belarusă, la evenimentele autorizate de FIG, Comitetul Executiv a decis următoarele:

“Să autorizeze, în condiţii stricte, participarea sportivilor şi a personalului de sprijin de naţionalitate sportivă rusă şi belarusă la evenimentele FIG înscrise în calendarul FIG, în calitate de "sportivi individuali neutri", fără nici o implicare sau asociere cu Federaţia Rusă sau cu Republica Belarus, cu federaţiile lor naţionale sau cu comitetele olimpice naţionale respective.

Citeşte şi: VIDEO S-au împlinit 47 de ani de la prima notă de 10 din istoria gimnasticii. Nadia Comăneci!

Să impună o cerinţă strictă de neutralitate în ceea ce priveşte Federaţia Rusă şi Republica Belarus pentru orice participare la un eveniment FIG”.

Participarea sportivilor în calitate de sportivi individuali neutri va fi asociată cu mai multe măsuri, care vor fi descrise în Regulamentul ad-hoc, cu scopul de a asigura respectarea strictă a cerinţelor de neutralitate.

Orice sportiv care doreşte să obţină statutul de "sportiv neutru individual" va trebui să se adreseze FIG, în conformitate cu Regulamentul ad-hoc. Acest lucru ar trebui să conducă, dacă sunt întrunite condiţiile, la acordarea statutului de sportiv neutru individual, de către FIG.

Citeşte şi: Performanță: Echipa masculină de gimnastică artistică a României s-a calificat Campionatele Mondiale

Sportivii cărora li se acordă acest statut vor fi eligibili pentru a participa la evenimentele autorizate de FIG începând cu 1 ianuarie 2024.

Deşi aceste decizii permit revenirea sportivilor ruşi şi belaruşi la evenimentele autorizate de FIG, care pot include competiţii de calificare olimpică pentru Paris 2024, decizia privind eligibilitatea sportivilor ruşi şi belaruşi de a participa la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 este responsabilitatea CIO.

"Prin acceptarea gimnaştilor ruşi şi belaruşi de a participa la competiţii în calitate de sportivi independenţi şi neutri, FIG se asigură că drepturile tuturor sportivilor sunt respectate şi transmite un mesaj lumii că gimnastica vrea pace", a declarat preşedintele FIG, Morinari Watanabe, conform News.ro.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te