EXCLUSIV Documentele care arată destinația Stadionului de Rugby Arcul de Triumf. Ce a uitat Burleanu

DE Mihai Duță | Actualizat: 13.01.2021 - 22:48
Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf este aproape gata Foto: Mihai Duță

Lucrările de la noua arenă de la Arcul de Triumf se apropie de finalizare. Până în urmă cu câteva luni, nimeni nu punea la îndoială faptul că stadionul aparține Federației Române de Rugby. O vorbă aruncată de Gigi Becali a fost repede dezvoltată de Federația Română de Fotbal.

SHARE

Documentele oficiale publicate în exclusivitate de Newsweek România arată însă foarte clar care este destinația terenului de la Arcul de Triumf.

Citește și

AUDIO Sud-africanul care abia așteaptă să cânte „Deșteaptă-te române!“

Discuțiile despre noua arenă de rugby de la Arcul de Triumf au fost consfințite încă din 2017, tot într-un ordin al Ministrului Tineretului și Sportului. Acesta prevedea predarea amplasamentului către Ministerul Dezvoltării prin Compania Națională de Investiții. Tot în prin acest ordin, Ministerul Tineretului și Sportului se obliga să nu schimbe destinația stadionului după finalizare lucrărilor.

Toate avizele și demolarea vechii arene, făcute de Federația Română de Rugby

La 19 septembrie 2018, Federația Română de Rugby și Ministerul Tineretului și Sportului încheiau un protocol conform căruia FRR se angaja să finanțeze din venituri proprii întocmirea documentației Planului Urbanistic Zonal pentru suprafețele de tereb predate de MTS către Compania Națională de Investiții și să facă toate demersurile necesare tuturor avizelor și autorizațiilor necesare, inclusiv a Autorizației de Construire.

De asemenea, FRR își asuma să finanțeze lucrările de eliberare a terenului pentru realizarea construcției, adică desființarea tribunelor existene și defrișarea vegetației. Tot FRR era delegată să întocmească Planul de Amplasament și Delimitare.

_____________

Citește și

Noul Stadion Național de Rugby Arcul de Triumf va fi gata în septembrie

Terenul „de la Șosea“, istoria rugby în România, de la 1913

____________

 

În același protocol, Ministerul Tineretului și Sportului se angaja să înceapă demersurile pentru o hotărâre de Guvern prin care să se constituie unde drept de folosință gratuită a Stadionului Național de Rugby „Arcul de Triumf”, pe o perioadă de 49 de ani pentru Federația Română de Rugby.

De asemenea, în aceeași hotărâre de Guvern, MTS se angaja să prpună dreptul de folosință gratuită a FRR și pentru celelalte două terenuri de antrenament care nu erau cuprinse în planul de investiție al CNI S.A.

Așadar, Federația Română de Rugby și-a îndeplinit toate obligațiile din fonduri proprii, de la obținerea tuturor avizelor de construcție până la demolarea fostei construcții și eliberarea terenului.  

Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby Foto: frr.ro

Obligații clare prin ordin de ministru

Acest protocol a fost consfințit prin Ordinul Minsterului Tineretului și Sportului nr. 990 din 17 octombrie 2019.

În acesta se specifică foarte clar că în termen de 30 de zile de la recepția finală a „Stadionului Național de Rugby Arcul de triumf, MTS va iniția procedura de avizare interministerială a proiectului de act normativ privind darea în folosință gratuită către Federația Română de Rugby.

 

„Am avut primele discuții prin 2012 cu fosta conducere a Federației Române de Fotbal, cu Mircea Sandu și cu Dumitru Mihalache,  care m-au întrebat dacă îi putem ajuta cu terenul nostru, pentru că se punea problema participării României la Campionatul European de Fotbal în calitate de organizator. Mi-au explicat că vor fi mai multe orașe din Europa în care va fi organizat campionatul, printre care și Bucureștiul.

Citește și

Stejarul din Crângași. Istoria unui campion

Stadionul nostru se pretează cel mai bine pentru așa ceva pentru că este aproape de aeroport, sunt hoteluri bune în zonă, îndeplinește toate criteriile. Organizarea unor meciuri de fotbal în cadrul unui Campionat European la București mi s-a părut un obiectiv foarte important pentru sportul din România.

Am spus imediat că vom face tot posibilul ca stadionul nostru să poată face parte din acest proiect. Până la urmă este vorba despre a pune Bucureștiul pe harta mondială a sportului. Am avut încredere în echipa de la Federația Română de Rugby și ne-am pus pe treabă”, povestește Alin Petrache, președintele FRR.

_____________

Citește și

Noul Stadion Național de Rugby Arcul de Triumf va fi gata în septembrie

Terenul „de la Șosea“, istoria rugby în România, de la 1913

____________

Chiar și proiectul inițial al stadionului a fost făcut cu eforturile și din fondurile FRR pentru a intra în programul de modernizare.

„Cum mai obțineam niște bani, cum mai plăteam pentru proiectarea unei părți a stadionului. Pentru că așa a fost la început, proiectul l-am făcut pe module în funcție de banii pe care-i aveam la dispoziție.

Așa am reușit ca, în 2014, stadionul să fie trecut în lista sinteză a obiectivelor de investiții din Subprogramul “Complexuri sportive”, din cadrul Programului național de constructii de interes public sau social al Ministerului Dezvoltării.

Desigur, proiectul inițial a suferit mai multe modificări până ca stadionul să arate ca în prezent. Apoi, conform protocolului încheiat cu Ministerul Tineretului și Sportului, ne-am asumat să obținem toate avizele necesare începerii construcției și știți cât de greu se obțin”, adaugă Petrache.

Demolarea vechii arene, plătită tot de Federația Română de Rugby

Conform angajamentului, FRR  s-a ocupat și de eliberarea terenului. „Aveam acolo o sală de forță în care se pregăteau loturile naționale pe care a trebuit să o demolăm. Am cedat și cele două terenuri de antrenament, am făcut tot ce se putea pentru a ne onora promisiunea. Tot timpul am considerat că este un obiectiv major pentru România, nu doar pentru rugby.

Până la urmă, Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf era singurul care putea fi pus la dispoziția echipelor de la EURO 2020 ca teren de antrenament dacă această competiție ar fi avut loc la termen. Stadionul va fi funcțional în curând, avem planificate meciuri internaționale dar și organizarea Campionatului Mondial de Rugby U20 în anul 2022. Însă noi nu știm dacă nu cumva ne vom trezi că suntem chiriași în casa noastră”, a spus Alin Petrache.

Și FRF vrea acum drept de folosință. Burleanu a uitat ce spunea acum doi ani

Răzvan Burleanu spunea, în 2018, că nu își dorește decât ca naționala feminină să joace pe "Arcul de Triumf" Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Între timp, Ministerul Tineretului și Sportului a precizat, la solicitarea Newsweek România, că, pe lângă Federația Română de Rugby, a solicitat drept de folosință gratuită a noului stadion și Federația Română de Fotbal, instituție care nu apare în niciun document până acum și care n-a avut nicio contribuție financiară.

În iulie 2018, într-un interviu acordat Newsweek România, Răzvan Burleanu afirma că își dorește ca arena de la Arcul de Triumf să fie și casa echipei naționale de fotbal feminin și că nu este scopul FRF să administreze stadioane.

„Ne-am dori ca la Arcul de Triumf să fie casa echipei naționale de fotbal atunci când joacă în București. Ăsta a fost și proiectul atunci când am întocmit dosarul de candidatură. Ne‑am asumat ca, pe Arcul de Triumf, pe lângă naționala de rugby, să joace și naționala de fotbal feminin. 

_____________

Citește și

Noul Stadion Național de Rugby Arcul de Triumf va fi gata în septembrie

Terenul „de la Șosea“, istoria rugby în România, de la 1913

____________

Stadionul va rămâne în continuare în administrarea Federației Române de Rugby, noi vom fi acolo doar găzduiți cu naționala de fete. Nu este scopul FRF să administreze stadioane și eu cred că vor avea loc ambele naționale să joace acolo. 

Plus că nu toate meciurile vrem să le găzduim în București, ne dorim ca ‑ și asta face parte iar din strategia noastră ca federație ‑ echipele naționale, toate, să poată să joace în țară, acolo unde infrastructura o permite. Asta e implicit o valoare adăugată a investițiilor din fonduri publice în stadioane”, susținea Răzvan Burleanu în 2018. Interviul poate fi citit în integralitate aici. 

Citește și 

Răzvan Burleanu: Până în 2022, vrem ca fotbalul să devină sportul nr. 1 practicat de femei

 

Acum, Răzvan Burleanu pare că a uitat ce declarat în urmă cu doi ani, în interviul acordat Newsweek România. L-am întrebat de două ori într-o lună dacă vede altfel lucrurile acum, dacă și pentru ce a solicitat dreptul de folosință gratuită, dar nu am primit niciun răspuns.  

„Noi ne-am angajat să oferim Federației Române de Fotbal tot suportul pentru organizarea de competiții importante la nivel internațional, așa a fost înțelegerea”, a explicat Alin Petrache.

UPDATE

Federația Română de Fotbal face precizări, MTS ne anunță că a trimis un răspuns greșit

La două zile după publicare articolului, Federația Română de Fotbal a trimis un așa-zis "drept la replică" în care explică faptul că nu a solicitat dreptul de folosință gratuită a Stadionului Național de Rugby Arcul de Triumf, ci doar a trimis o scrisoare prin care se solicita clarificarea situației privind accesul diferitelor sporturi. 

Menționăm că Newsweek România a solicitat Federației Române de Fotbal un punct de vedere privind aceste demersuri încă din data de 26 iunie 2020 exact la adresa de email [email protected] de pe care am primit dreptul la replică.

Mai mult, la 31 iulie, am primit, de la Ministerul Tineretului și Sportului un răspuns oficial prin care ni s-a comunicat că există două solicitări privind dreptul de folosință gratuită a Stadionului Național de Rugby Arcul de Triumf, din partea Federației Române de Rugby și din partea Federației Române de Fotbal. 

Foto: Răspunsul MTS din data de 31 iulie 2020

După ce am primit acest răspuns de la MTS, la 3 august, am făcut o nouă solicitare către Federația Română de Fotbal referitoare la solicitarea dreptului de folosință gratuită a stadionului. 

Nu am primit niciun răspuns de la FRF, nici la solicitarea din 26 iunie și nici la cea din 3 august. Am primit însă, așa zisul drept la replică. Evident că toată acestă situație ar fi fost evitată dacă FRF ar fi binevoit să ne răspundă la solicitări.

Culmea este că, la 9 zile de la publicarea articolului, Ministerul Tineretului și Sportului revine cu o precizare la răspunsul pe care ni l-a trimis pe 31 iulie. 

De această dată, MTS spune că doar Federația Română de Rugby a solicitat folosirea gratuită a Stadionului Național de Rugby Arcul de Triumf. Totodată, MTS precizează că Federația Română de Fotbal a cerut și ea accesul "în vederea organizării partidelor din competițiile pe care le organizează, alături de partide ale loturilor reprezentative de fotbal, precum și accesul cluburilor de fotbal din România". 

Foto: Răspunsul MTS din data de 28 august 2020

Singura diferență este că FRF nu a solicitat accesul gratuit. Însă în răspunsul de la MTS este o mare diferență față de ceea ce a susținut FRF în dreptul la replică. Pentru că una este să trimiți o scrisoare prin care se solicita clarificarea situației privind accesul diferitelor sporturi și cu totul altceva este să soliciți accesul tuturor echipelor de fotbal din România pe Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf.

"Singura comunicare oficială pe care FRF a avut-o cu Ministerul Tineretului și Sportului pe această temă s-a realizat printr-o scrisoare a președintelui FRF, Răzvan Burleanu, din data de 14 mai 2020, prin care dumnealui a solicitat, tocmai pentru a preîntâmpina eventuale polemici și apariția informațiilor eronate, clarificarea situației privind accesul diferitelor sporturi", arată FRR în dreptul la replică. 

Președintele FRR nu ne-a răspuns nici până la această oră de ce și-a schimbat declarațiile făcute pentru Newsweek România acum doi ani, în care spunea că își dorește ca pe Stadionul Arcul de triumf să joace doar naționala de fete.

Foto: Precizările FRR din data de 21 august

_____________

Citește și

Noul Stadion Național de Rugby Arcul de Triumf va fi gata în septembrie

Terenul „de la Șosea“, istoria rugby în România, de la 1913

____________

Totul despre Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf în ultimul număr Newsweek România, disponibil la centrele de difuzare a presei începând de vineri, 21 august. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te