Drama Cameliei Potec: Ia aurul olimpic și refuză să înoate. Pierderea peste care nu a putut trece

DE Alin Crișan | Actualizat: 26.08.2023 - 01:19
Camelia Potec - Foto: Arhivă/Colaj

Camelia Potec este una dintre cele mai valoroase înotătoare pe care le-a avut România. A câștigat aurul olimpic, dar în viața personală a avut parte de multe încercări. A refuzat să mai înoate, iar copilul i se naște cu mari probleme de sănătate.

SHARE

Camelia Potec a scris istorie pentru România atunci când a câștigat medalia de aur la Olimpiada de la Atena din 2004. A fost cursa vieții, deși nimeni nu-i mai dădea nicio șansă.

Drama Cameliei Potec

Camelia Potec s-a născut la Brăila, în 1982. Încă de mică era pasionată de înot, astfel că la vârsta de 9 ani s-a apucat de înot de performanță.

început înotul de performanță la Liceul cu Program Sportiv din Brăila sub îndrumarea profesorului Ion Ionescu. Multipla campioană națională de junioare s-a afirmat în premieră pe plan internațional în 1995, la Bath, la cea de-a treia ediție de vară a FOTE (Miniolimpiada, denumirea sub care mai era cunoscută competiția la acea vreme), unde a obținut două medalii de aur la 100 și 200 m spate. În 1996, la CE de juniori de la Copenhaga unde a obținut trei medalii de bronz la 100, 200 și 400 m liber.

Citește și: Drama Laviniei Miloșovici, ultima gimnastă de 10. Aproape rămâne paralizată. „Forțată” să pozeze nud

Un an mai târziu, la Glasgow, la toate cele trei probe, Camelia Potec a transformat bronzul în aur. Deși junioară, în 1997, Camelia Potec a participat și la CE de seniori de la Sevilla obținând medalia de bronz la 200 m liber.

În 1999, la CE de la Istanbul, a obținut primele medalii de aur în competiția seniorilor, la 200 și 400 m liber, iar la CE din 2000 a cucerit cea dintâi medalie de aur a la ștafetă, la 4x200 m liber.

Face cursa vieții

Cursa vieții pentru Camelia Potec a fost în 2004 la Atena, în proba de 200 de metri liber. A ratat medalia la 400 de metri cu două zile înainte și nimeni nu îi dădea nicio șansă în această cursă, mai ales că a plecat de pe culoarul 1, după doar al 7-lea timp în calificări.

„Am avut al 7-lea timp în calificări. Este adevărat, dar este o poveste mai lungă, legată de proba de 400 de metri liber. Cu două zile în urmă, am terminat pe locul 4 în cursa de 400 de metri liber, deși eram pe culoarul 5, având al doilea timp. Am pierdut atunci și dezavantajul poate fi transformat în avantaj, cum s-a întâmplat la 200 de metri liber. Am încercat să învăț din greșeli și să nu mai repet erorile.

Știam că și fetele de pe culoarele de mijloc pot fi dezavantajate, așa cum am fost eu. Am fost motivată să nu mai ratez șansa unui podium olimpic și să îmi adun toată energia și munca de patru ani pentru o medalie la Jocurile Olimpice”, a povestit sportiva. 

Citește și: Drama Andreei Răducan, care pierde aurul olimpic pentru o pastilă de Nurofen. Cum s-a răzbunat

După cursa de 400 de metri, Camelia nu s-a lăsat dezamăgită și și-a folosit toată energia pentru a câștiga o medalie olimpică. 

“Am fost motivată să nu mai ratez șansa unui podium olimpic și să îmi adun toată energia și munca de patru ani pentru o medalie la Jocurile Olimpice”, a continuat Potec. 

Medalia nu s-a lăsat așteptată, iar pe 17 august, 2004, Camelia Potec, cucerea aurul olimpic la natație în proba de 200 de metri liber.

„Eu am avut un moment în care vedeam acel 1 de două ori și într-adevăr, era de două ori. Dar atunci credeam că văd dublu. Era locul 1 și culoarul 1. Când ajungi la final, în timpul culoarului îți arată locul. Dar eram stoarsă de energie și îmi spuneam că nu mai pot. Am zis că încep să văd dublu. Când mi-am scos ochelarii am văzut că așa era: de două ori 1. Și culoarul și locul. Atunci am realizat că am câștigat proba olimpică”, a conchis Camelia. 

Refuză să mai înoate

În 2012, după JO de la Londra s-a retras din activitatea competițională. Campioana olimpică, actual manager al Federației Române de Natație și Pentatlon Modern, a evitat să mai intre în bazin de la decesul tatăl ei, survenit în 2021.

Cameliei încă îi este greu să treacă peste durerea pricinuită de moartea tatălui său, într-un moment în care ea era la mii de kilometri distanță de țară.

Fosta mare sportivă se afla la Tokyo, cu delegația României la Jocurile Olimpice de vară, amânate din 2020 în 2021. Acolo a aflat că Grigore, tatăl și mentorul său în bazinul de înot, a suferit un infarct, iar medicii nu i-au mai putut salva viața.

„Din păcate, nu am reușit să mă mai ating de un bazin și să înot din momentul în care a decedat tatăl meu și am simțit că am pierdut o mare bucată din sufletul meu. Tatăl meu este cel care m-a învățat să înot, el mi-a insuflat această dragoste de apă, el mi-a cumpărat primul abonament la înot”, a povestit Camelia Potec.

Suferința a făcut-o pe campioana olimpică să stea departe de bazin, dar crede că tatăl ei nu ar fi fericit cu decizia ei. 

Citește și: Sportiva care câștigă înaintea Nadiei prima medalie olimpică la gimnastică a fentat de 2 ori moartea

„Am stat departe, am încercat să acopăr această durere prin multă muncă, fără a simți tristețea. Acum sunt puțin mai conștientă că și-ar fi dorit să mă întorc să înot în bazin și să mă vadă fericită, pentru că aceasta a și fost motivul pentru care m-a dus spre bazin.

Sigur nu ar fi fericit să știe că eu stau departe de bazin doar pentru că sunt tristă că el nu mai este printre noi”, a mai afirmat Camelia Potec.

Copilul i se naște cu grave probleme de sănătate

Pentru Camelia Potec, moartea tatălui nu a fost singurul moment dificil din viața ei. În 2018, sportiva și partenerul ei de viață au devenit părinții unei fetițe. 

Camelia Potec a întâmpinat probleme de sănătate cu fetița ei, Caelia Ioana. Campioana olimpică și-a făcut curaj și a vorbit despre drama pe care a trăit-o la scurt timp după ce fiica sa, Caelia Ioana, a venit pe lume.

Potrivit mărturisirilor sale, micuța a fost suspectă de boli teribile, printre care se numără și unele tumori, iar primele trei luni de viață și le-a petrecut prin spitale, făcând tot felul de analize.

Citește și: Calvarul Dianei Mocanu: la 16 ani era campioană olimpică, la 18 se retrage. Azi, e complet uitată

Când unul dintre specialiști i-a zis vedetei că trebuie să-i facă RMN fetiței sale, aceasta s-a opus și, astfel, doctorii nu au putut să îi pună un diagnostic clar. Din fericire, în prezent, fiica fostei sportive nu se confruntă cu nicio problemă gravă de sănătate.

“Noi am avut şi nişte probleme de sănătate în primele trei luni şi am trecut prin nişte momente foarte, foarte grele. Noi sperăm că am trecut peste ele, pentru că trebuie să revenim acum să avem siguranţă 100% că nu sunt probleme. Caelia a fost suspectă de foarte multe lucruri negative şi atunci a trebuit ca trei luni să stăm numai pe la doctori. A fost suspectă de lucruri nasoale, de la tumori până la insuficienţă…

 Înainte de Crăciunul trecut, trebuia să ajungem să-i facem un RMN şi să-i facem anestezie totală. Acolo am spus: «Stop!», este prea mult, şi dacă era să-i găsească ceva la acel RMN, nu se putea interveni până la un an. Şi atunci trebuia oricum refăcut, la 6 luni sau la un an.

Mi s-a părut un pic aiurea ca un copil de o lună şi ceva să-l adormi, să-i faci anestezie totală, în condiţiile în care oricum trebuie să-i faci şi la 6 luni. Şi atunci am spus: «Stop! Hai să ne bucurăm de Sărbători, de familie, să fim toţi acolo şi să vedem anul viitor». Iar anul următor n-a mai fost nevoie”, a declarat Camelia Potec în cadrul emisiunii “E OK să fii vedetă?”.

Palmares impresionant

Potec a cucerit medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Atena, în 2004, în proba de 200 m liber. Palmaresul său mai cuprinde două medalii de bronz la Campionatele Mondiale şi una de argint, tot la Mondiale, dar în bazin scurt.

La Europene, Potec a câştigat în carieră patru medalii de aur, 3 de argint şi 10 de bronz.

Sportiva a doborât de 11 ori recordul național în diferite probe, a stabilit un nou record european, în 2010, în cadrul campionatelor naționale ale Franței în proba de 1500 m liber.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te