Povestea celui mai bun hocheist român din istorie. Dorit de canadieni, e arestat de Securitate

DE Alin Crișan | Actualizat: 11.08.2023 - 19:20
Doru Tureanu - Foto: Colaj

Marcatorul all-time al naţionalei României de hochei pe gheață, Doru Tureanu, este considerat de specialiști drept cel mai valoros hocheist român din istoria acestui sport în țara noastră. A fost comparat și considerat ”Dobrin” al hocheiului românesc.

SHARE

Doru Tureanu a fost unul dintre cei mai importanţi hocheişti români în anii ’70-’80 şi a fost dorit în NHL. În prezent, hocheiul pe gheaţă este un sport care se zbate în anonimat în România, însă lucrurile au stat cu totul altfel în urmă cu mai bine de 30 de ani.

Doru Tureanu, hocheistul român dorit în NHL

Născut pe 11 ianuarie 1954, la Bucureşti, Doru Tureanu a început să practice hocheiul pe gheaţă la 14 ani la CS Dinamo Bucureşti. În 1970, sportivul îşi făcea debutul în prima ligă din România la echipa pentru care a jucat întreaga carieră.

Citește și: Cezara Dafinescu renunță la căsnicia cu George Motoi pentru marea iubire. Vor fi împreună doar 7 ani

Prestaţiile bune de la Dinamo Bucureşti l-au adus pe Doru Tureanu la echipa naţională a României, alături de care a jucat în Grupa Mondială de la C.M. de hochei pe gheaţă din 1977.

Rupea crosele cu patinele de fier

În urmă cu 31 de ani, dinamovistul punea umărul la una dintre victoriile istorice ale hocheiului românesc, echipa Statelor Unite ale Americii fiind învinsă, scor 5-4.

"La Viena s-a disputat acel Mondial. Ţin minte că se terminase meciul şi stăteam pe gheaţă fără să scot o vorbă. Nu eram singurul, însă. Nu ne venea să credem. Priveam tabela de marcaj, apoi ne uitam la hocheiştii americani… Ne-a trebuit ceva vreme să realizăm ceea ce făcusem", povesteşte Doru Tureanu.

Citește și: Prețul plătit de Dan Grecu, primul campion mondial la gimnastică. Se retrage. „Durerea e prea mare”

"Aveam patine de fier şi rupeam 10 crose pe meci. Americanii rupeau una tot turneul. Acestea erau condiţiile. Şi cu toate acestea i-am bătut pe americani", povestea sportivul.

După această performanţă, Doru Tureanu a intrat în atenţia lui Montreal Canadiens, iar formaţia din NHL era dispusă să-i ofere un contract beton, potrivit fanatik.ro.

“Eram în Elveţia cu echipa României. Au venit cei de la Montreal Canadiens cu un diplomat plin cu bani. Mi-au spus că îmi oferă două milioane de dolari pentru câteva sezoane, doar să vin să joc la ei. Mă văzuseră în meciuri şi mi-au spus că mă vor. Le-am spus că nu plec! Viaţa mea era în România”, avea să povestească peste ani Doru Tureanu, 

În momentul în care canadienii l-au ofertat, echipa tocmai câştigase pentru a 20-a oară trofeul Stanley Cup.

Comuniștii i-au blocat transferul

Trei ani mai târziu, doi oficiali canadieni au venit la București pentru a-l determina pe Tureanu să plece la Montreal, dar Securitatea a blocat transferul. Tureanu a fost ulterior reținut și a primit mai târziu interdicția de a părăsi teritoriul României.

Citește și: Recunoașteți personajul? Copilul „născut” în barcă va fi cel mai mare sportiv român din istorie

În 1987, la 33 de ani, Doru Tureanu s-a retras din sport de la Dinamo Bucureşti, echipă alături de care câştigase titlul naţional de şase ori.

La formaţia din Şoseaua Ştefan cel Mare i-a avut colegi în linia ofensivă, printre alţii, pe Marian Costea şi Dumitru Axinte.

Palmares impresionant

Doru Tureanu este marcatorul all-time al naționalei, cu 112 puncte (74 de goluri și 39 de pase decisive), participând la două ediții ale Jocurilor Olimpice (Innsbruck 1976, și Lake Placid 1980) și la 17 ediții ale Campionatului Mondial (1971-1987). 

Citește și: Drama Andreei Răducan, care pierde aurul olimpic pentru o pastilă de Nurofen. Cum s-a răzbunat

În cele două participări olimpice, Doru Tureanu a jucat 11 meciuri, în care a înscris 11 goluri şi a pasat decisiv de 8 ori. Deşi după retragerea din sport a fost oarecum înlăturat din lumea hocheiului românesc, Federaţia Internaţională avea să îi recunoască meritele pe 15 mai 2011, când l-a inclus în Hall of Fame-ul Hocheiului Internaţional, potrivit rador.ro.

La înmânarea distincției au fost prezente doar 13 persoane. Era al al doilea român, după Eduard Pană, care primea această distincţie.

S-a stins viaţă, pe 11 martie 2014, la 60 de ani.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te