Decizie oficială UEFA: arbitrul Colțescu, suspendat până la finalul sezonului

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 08.03.2021 - 20:23
Sebastian Colțescu, suspendat de UEFA. Sursă imagine: prosport.ro

Arbitrul Sebastian Colțescu a fost suspendat de UEFA până la finalul sezonului, fiind găsit vinovat de comportament inadecvat în timpul unui meci.

SHARE

Arbitrul Sebastian Colţescu a fost suspendat de UEFA până la finalul sezonului, deşi nu a fost găsit vinovat de rasism după meciul PSG - Istanbul BB din Liga Campionilor.

Forul european de fotbal a constatat că este totuși vinovat pentru comportament inadecvat în timpul unui meci.

De asemenea, asistentul Octavian Şovre a primit avertisment, din acelaşi motiv.

„În urma unei investigaţii efectuate de un inspector de etică şi disciplină UEFA cu privire la evenimentele care au condus la abandonarea meciului din UEFA Champions League 2020/21, dintre Paris Saint-Germain şi İstanbul Başakşehir FK, din 8 decembrie 2020, şi a procedurilor ulterioare deschise împotriva oficialilor meciului Sebastian Constantin Coltescu şi Octavian Sovre, Comisia de Control, Etică şi Disciplină UEFA (CEDB) a luat următoarea decizie:

- Îl suspendă pe Sebastian Constantin Coltescu de la îndeplinirea oricărei funcţii de arbitru până la sfârşitul sezonului 2020/21, adică până la 30 iunie 2021, pentru încălcarea articolului 11 alineatul (1) din Regulamentul disciplinar UEFA (DR) şi a articolului 6 (1) din Termenii şi condiţiile generale pentru arbitrii care oficiază la meciurile UEFA (GTC), adică pentru comportamentul inadecvat în timpul unui meci UEFA la care a fost delegat.

- Îi ordonă lui Sebastian Constantin Coltescu să participe la un program educaţional înainte de 30 iunie 2021, în condiţiile stabilite de comisia de arbitri a UEFA.

- Îl avertizează pe Octavian Sovre pentru încălcarea articolului 11 alineatul (1) DR şi a articolului 6 alineatul (1) din Termenii şi condiţiile generale pentru arbitrii care oficiază la meciurile UEFA, adică pentru comportamentul inadecvat în timpul unui meci UEFA la care a fost delegat.

- Îi ordonă lui Octavian Sovre să participe la un program educaţional cât mai curând posibil, dar înainte de 30 iunie 2021, în condiţiile stabilite de comisia de arbitri a UEFA.

Prin această decizie, CEDB a considerat, prin urmare, că ambii oficiali de la meci au încălcat articolul 11 ​​alineatul (1) DR şi articolul 6 alineatul (1) CG (obligaţia de a se comporta într-un mod adecvat), dar nu articolul 14 DR (rasism şi alte conduite discriminatorii).

CEDB a fost de asemenea de acord cu EDI (n.r. - inspectorul care a anchetat cazul) că oficialii UEFA ar trebui să fie instruiţi în mod adecvat şi specific pentru a lua decizii mai bune cu privire la alegerea limbajului şi cuvintelor care vor fi utilizate în competiţiile UEFA. În context internaţional, utilizarea corectă a limbajului este esenţială pentru a evita situaţii precum cele care au avut loc în meciul menţionat mai sus, a anunțat UEFA. 

Și asistentul antrenorului FK İstanbul Başakşehir, Pierre Achille Webo a fost suspendat, pentru comportament nesportiv. 

Colțescu nu putea scăpa nepedepsit

Presa sportivă din România a scris în februarie că UEFA l-ar fi iertat pe Sebastian Colțescu. În realitate, forul european nu luase nici o decizie la acel moment, după cum a arătat în exclusivitate Newsweek România. 

Citește și: Decizie oficială UEFA: arbitrul Colțescu, suspendat până la finalul sezonului, după remarci rasiste

Articolul 11 din Regulamentul disciplinar UEFA prevede că federațiile, cluburile, jucătorii și oficialii din fotbal trebuie să respecte principiile de etică, loialitate, integritate și sportivitate. 

„De exemplu, o încălcare a acestor principii este comisă de cineva care:  

b. are un comportament care este insultător sau violează regulile de bază ale unui comportament decent;

d. are un comportament care aduce fotbalului, și UEFA în particular, proastă reputație;

i. din vina sa determină întreruperea sau oprirea cu totul a unui meci sau este responsabil pentru întrerupere sau oprire”, se arată la articolul menționat în comunicatul UEFA. 

Toate aceste încălcări, precizează regulamentul, se pedepsesc. 

 

De ce a fost suspendat

Incidentul pentru care UEFA a început procedurile împotriva lui Sebastian Colțescu și a unuia dintre asistenții săi, Octavian Şovre, a avut loc la meciul Paris Saint Germain şi Istanbul Basaksehir, în Liga Campionilor, pe 8 decembrie. 

Citește și: Echipele PSG și Bașakșehir au ieșit din teren după ce arbitrul Colțescu a folosit cuvântul "negru"

Cei doi au folosit atunci expresiile „ăla negru” şi „negrul ăla” pentru a-l indica centralului Ovidiu Haţegan pe antrenorul secund al formaţiei turce, camerunezul Webo. Jucătorii ambelor echipe au reacţionat, considerând că termenii folosiţi de arbitri români au fost unii rasişti.

Meciul s-a oprit şi s-a disputat a doua zi, cu o altă brigadă de arbitri.

Presa românească a scris joi că UEFA i-ar fi iertat pe cei doi după ce au analizat faptul că în limba română cuvântul „negru” nu are conotații rasiste.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te