EXCLUSIV UEFA nu l-a iertat pe arbitrul Colțescu. Forul european nu a luat o decizie

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 12.02.2021 - 12:10
Arbitrul Sebastian Colțescu nu a scăpat de judecata UEFA. Foto: INQUAM Photos/ Alex Nicodim
Răspunsul oferit de UEFA la solicitarea Newsweek România

Presa din România a distribuit joi informația că arbitrul Sebastian Colțescu a fost iertat de UEFA. Informația a fost negată chiar de către UEFA.

SHARE

Presa din România a scris joi că UEFA a investigat acuzațiile de rasism la adresa arbitrului Sebastian Colțescu, după ce acesta a folosit expresia „ăla negru” la meciul din Champions League dintre PSG şi Istanbul Basaksehir, şi ar fi constatat că expresiile folosite nu sunt cu tentă rasistă şi în consecinţă nu vor fi luate măsuri disciplinare împotriva oficialului român. 

Informația a fost infirmată chiar de către UEFA, la solicitarea Newsweek România. Forul european de fotbal nu doar că nu a luat o decizie finală în ceea ce îl privește pe Sebastian Colțescu, ci a abia a deschis procedurile de judecată, după un raport al inspectorului care a analizat cazul. 

„Corpul de Control, Etică și Disciplină al UEFA nu a luat încă o decizie cu privire la acest caz.

Ieri am anunțat că, în urma unei investigații efectuate de un inspector de etică și disciplină UEFA, au fost deschise procedurile împotriva domnului Sebastian Constantin Coltescu și a domnului Octavian Sovre pentru o posibilă încălcare a articolului 11 din Regulamentul disciplinar UEFA.

Informații suplimentare despre acest caz vor fi puse la dispoziție odată ce Organismul de Control, Etică și Disciplină UEFA va lua o decizie în timp util”, a răspuns UEFA solicitării Newsweek România

Articolul 11 din Regulamentul disciplinar UEFA prevede că federațiile, cluburile, jucătorii și oficialii din fotbal trebuie să respecte principiile de etică, loialitate, integritate și sportivitate. 

„De exemplu, o încălcare a acestor principii este comisă de cineva care:  

b. are un comportament care este insultător sau violează regulile de bază ale unui comportament decent;

d. are un comportament care aduce fotbalului, și UEFA în particular, proastă reputație;

i. din vina sa determină întreruperea sau oprirea cu totul a unui meci sau este responsabil pentru întrerupere sau oprire”, se arată la articolul menționat în comunicatul UEFA. 

Toate aceste încălcări, precizează regulamentul, se pedepsesc. 

Incidentul pentru care UEFA a început procedurile împotriva lui Sebastian Colțescu și a unuia dintre asistenții săi, Octavian Şovre, a avut loc la meciul Paris Saint Germain şi Istanbul Basaksehir, în Liga Campionilor, pe 8 decembrie. 

Citește și: Echipele PSG și Bașakșehir au ieșit din teren după ce arbitrul Colțescu a folosit cuvântul "negru"

Cei doi au folosit atunci expresiile „ăla negru” şi „negrul ăla” pentru a-l indica centralului Ovidiu Haţegan pe antrenorul secund al formaţiei turce, camerunezul Webo. Jucătorii ambelor echipe au reacţionat, considerând că termenii folosiţi de arbitri români au fost unii rasişti.

Meciul s-a oprit şi s-a disputat a doua zi, cu o altă brigadă de arbitri.

Presa românească a scris joi că UEFA i-ar fi iertat pe cei doi după ce au analizat faptul că în limba română cuvântul „negru” nu are conotații rasiste.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te