De ce vrea Simona Halep să fie judecată cu „ușile închise”. La mijloc e o miză de 4 milioane $ pe an

DE Alex Darvari | Actualizat: 01.12.2022 - 14:40
Simona Halep - Foto: Facebook

Simona Halep s-a înconjurat de o liniște ciudată și nu lasă să răzbată nicio informație despre demersurile pe care le face pentru a-și apăra onoarea. Într-un caz similar, Șarapova a procedat foarte transparent.

SHARE

Specialiștii cred că Halep păstrează o maximă discreție în privința procesului și pentru ca, în cazului unui vredict favorabil, să nu își piardă sponsorii.

Revista Forbes Internațional publica, în 2020, topul celor mai bine plătite sportive din 2020, iar în el se regăsește și Simona Halep. Simona Halep a avut venituri de 10.9 milioane de dolari în ultimul an. Dintre acestea, 6.9 milioane de dolari au provenit din premiile de la turnee și 4 milioane de dolari din sponsorizări.

Simona Halep a fost depistată pozitiv la testul de antidoping cu o substanță numită roxadustat. Medicamentul este destinat persoanelor care suferă de anemie, dar este interzis în sportul profesionist.

Citește și: Primul „suspect” eliminat de pe lista celor care ar fi putut-o dopa pe Halep. „Totul este testat”

Roxadustat este un inhibitor al HIF prolitil-hidroxilază care crește producția endogenă de eritropoietină și stimulează producția de hemoglobină și de globule roșii.

Halep a fost suspendată de Federația de Tenis și riscă o suspendare finală de 4 ani.

 Cristian Jura, arbitru în cadrul Tribunalului pentru Arbitraj Sportiv (TAS), din Lausanne, Elveția, face dezvăluiri pentru impact.ro

„Din informațiile mele, nu există niciun fel de indiciu pe această temă la TAS. De altfel, tribunalul a anunțat acum aproape o lună că Halep nu a făcut niciun demers legal către această instituție juridică.

Nu știu să se fi schimbat nimic de atunci încoace. Dar cred că cele 20 de zile pe care Halep le avea la dispoziție pentru a contesta suspendarea sa prin intermediul agenției Sport Resolutions au trecut!”, spune arbitrul Cristian Jura.

„Cel mai probabil, Halep a ales o strategie mai puțin transparentă. Poate la sugestia celor apropiați, poate sub influența echipei de avocați pe care și-a ales-o.

Există și o asemenea procedură, prin care ceri forului respectiv ca situația să-ți fie analizată fără a da publicității niciun fel de amănunte. Dacă s-a ales o asemenea variantă, cei implicați vor decide când anunță rezultatele finale.

Însă strategia în cauză, chiar și una netransparentă, nu înseamnă nimic. Orice sportiv e liber să-și aleagă propria cale de rezolvare a diferendelor de acest tip. O asemenea strategie poate să țină cont și de relația sportivului cu sponsorii pe care acesta îi are la momentul respectiv, fiindcă aici sensibilitatea subiectului sporește”, e de părere același Cristian Jura.

Șarapova a ales să povestească pas cu pas lupta sa pentru a dovedi, în 2016, că s-a dopat accidental. Strategia nu a fost câștigătoare suspendarea sa coborând de la doi ani la doar 15 luni.

Carne infectată? Greu de dovedit

Halep a căutat să își demonstreze nevinovăția, iar una dintre piste a fost aceea a consumului de carne infectată.

Agenția de Integritate a Tenisului nu exclude contaminarea mâncării Simonei Halep la turneele din zona Americii. Halep nu exclude ca mâncarea servită în Statele Unite ale Americii să fi fost contaminată, accidental, fie la restaurantul jucătorilor de la US Open, fie la hotelul unde a fost cazată la New York sau în Manhattan, unde a luat cina în anumite seri în perioada 17 – 28 august 2022.

4 zile după ce a înștiințat-o pe Simona că a fost găsită dopată cu Roxadustat la 29 august după meciul pierdut în turul întâi de la US Open, «Agenția Internațional de Integritate a Tenisului» a trimis jucătorilor o informare-alertă prin care le cerea să evite consumarea anumitor produse din carne.

Deocamdată, Halep nu a strâns prea multe probe în această direcție.

O nouă pistă: suplimentele alimentare

„Fabricanții procesează intenționat substanțe interzise în suplimentele nutritive”, dezvăluie singurul expert român acreditat de circuitul feminin WTA să efectueze teste doping.

Compania care produce suplimentele proteice pentru Simona Halep într-o afacere anuală de 11 miliarde de euro, scrie prosport.ro

„Contaminările suplimentelor nu sunt întâmplătoare! Fabricantul de suplimente nutritive apelează la tertipul de a introduce substanțe care îmbunătățesc performanța sportivă pentru ca produsele lui să fie cumpărate!”, afirmă specialistul român, care dorește să își păstreze anonimatul.

Avocații români și străini angajați de Simona Halep, precum și agenția delegată să identifice posibila contaminare a produselor ingerate de Simona la „US Open” au o nouă cale de atac pentru a justifica prezența cantității infime de „Roxadustat” în corpul ex-numărului 1 mondial la 29 august.

Citește și: „Suspectul” în cazul de dopaj al Simonei Halep, afaceri de 11 miliarde€. Există și o filieră chineză

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te