Primul „suspect” eliminat de pe lista celor care ar fi putut-o dopa pe Halep. „Totul este testat”

DE Alex Darvari | Actualizat: 01.12.2022 - 14:42
Simona Halep - FOTO: Eurosport

Simona Halep vrea să arate că cineva i-a pus substanța interzisă în suc sau alimente, iar ea a consumat-o fără să știe. Un specialist spune că acest lucru nu se putea întâmpla în public.

SHARE

Simona Halep a fost depistată pozitiv la testul de antidoping cu o substanță numită roxadustat. Medicamentul este destinat persoanelor care suferă de anemie, dar este interzis în sportul profesionist.

Citește și: Ipoteză halucinantă. Halep ar fi putut consuma mâncare contaminată la US Open. Ce aliment este vizat

Roxadustat este un inhibitor al HIF prolitil-hidroxilază care crește producția endogenă de eritropoietină și stimulează producția de hemoglobină și de globule roșii.

Citește și: De ce vrea Simona Halep să fie judecată cu „ușile închise”. La mijloc e o miză de 4 milioane $ pe an

Halep a fost suspendată de Federația de Tenis și riscă o suspendare finală de 4 ani.

Este posibilă contaminarea hranei?

Directorul general al Federației Române de Tenis, Răzvan Itu argumentează posibila contaminarea a produselor folosite de Simona Halep la New York (restaurantul jucătorilor de la US Open, masa servită în oraș, la hotelul unde a fost cazată, etc).

Citește și: Cercul suspecților, restrâns în cazul Halep. S-a aflat cu precizie când a primit substanța interzisă

„Argentinienii cum pot alerga atât de mult fără să obosească?! Nouă ni s-a spus când am mers acolo să evităm această carne, de vită pentru că ea deja conține elemente care îți dau putere (n.r. aflate pe lista antidoping)”, deconspiră Itu avertismentul primit de la Federația Internațională de Tenis cu ocazia meciului de Cupa Davis jucat de România, în 2011, la Buenos Aires.

Aceeași ipoteză a fost spusă de Dana Safta, doctorul și prietena apropiată a Simonei Halep. Ea a vehiculat posibilitatea ca Simona Halep să se fi contaminat cu roxadustat, substanță interzisă din categoria EPO, niciunde altundeva decât în restaurantul de la US Open.

Simona ar fi fost „contaminată” în timpul turnelului US Open

Mihai Rusu, fost tenismen și jurnalist sportiv a explicat cum au stat lucrurile în culisele US Open 2022 și a anulat una din ipoteze. La restaurantele de la US Open nu este posibil ca Simona să fi consumat substanțe contaminate.

„În primul rând, toți jucătorii și toate jucătoarele de tenis au restaurant la US Open și la fiecare turneu! Toată masa, toate aceste alimente și băuturi sunt testate într-un regim cu totul aparte când ajung în restaurantul jucătorilor și jucătoarelor. Pentru că dacă ar fi fost contaminată, luând ipoteza de contaminare: de ce a fost numai ea contaminată, dar nu au fost și celelalte sportive participante la US Open?”, a afirmat Mihai Rusu.

Întrebat de reporterul ProSport dacă ar fi fost posibil ca Halep să comande un alt fel de mâncare decât cel servit de adversarele ei, Rusu a exclus și această variantă. Mai mult, turneul de la US Open are un contract în baza căruia mâncarea livrată este controlată și supravegheată: „Nu există! Mâncarea e pe masă! Acolo e bufet suedez! Te duci și îți iei mâncarea! Totul e pe masă. Nu comanzi din afară. Ea nu s-ar putea salva din moment ce nu au fost contaminate celelalte jucătoare. Deci mâncarea stă pe masă acolo.

Toată lumea vine și consumă aceeași mâncare, rece-caldă. Bineînțeles că mâncarea e testată. Sunt contracte de livrare și atunci toate mâncărurile astea sunt controlate, adică au un regim special. Pentru că în caz contrar fiecare jucător și jucătoare ar putea spune: ‘Domne, m-am contaminat cu mâncare din restaurantul Grand Slam-ului...

Ați auzit la vreun Grand Slam, până acum, că s-a contaminat cineva? La Cluj, dar Clujul nu e New York! Încă o dată, trebuie să disecăm fiecare cuvânt în patru. S-a întâmplat în România, la Cluj: poate ăia de acolo nu știau sau marfa livrată nu a fost de calitatea la care a fost comandată”, a precizat Mihai Rusu.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te