Povestea Danielei Silivaș, campioana căruia i-au falsificat data nașterii. Câștigă 6 medalii la JO

DE Alin Crișan | Actualizat: 21.08.2023 - 19:46
Daniela Silivaș - Foto: Arhivă/ Colaj

Daniela Silivaș-Harper este una dintre cele mai importante gimnaste din istorie. 23 de note de 10, 3 medalii de aur la Jocurile Olimpice și 10 titluri mondiale i-au rezervat un loc în International Gymnastics Hall of Fame.

SHARE

Daniela Silivaș a obținut șase medalii olimpice la JO de la Seul, dintre care trei de aur. După retragere, în 1991, s-a stabilit în Statele Unite, acolo unde s-a căsătorit cu managerul sportiv Scott Harper.

Povestea Danielei Silivaș, campioana căruia i-au schimbat data nașterii

Daniela Silivaș este una dintre cele mai medaliate sportive ale României din istoria Jocurilor Olimpice. Se află pe locul 8 în această ierarhie cu cele 6 medalii obținute la Seul, în 1988.

S-a născut pe 9 mai 1972 la Deva și a început gimnastica la clubul Cetate din oraș la vârsta de 5 ani, cu antrenorii Ioan Cărpinișan si Vasilica Oprea.

Citește și: Drama lui Cati Szabo, campioană olimpică: Dependentă de morfină, obligată să-și schimbe numele

La lotul național a fost pregătită timp de 6 luni de Bela Karolyi, înainte ca acesta să plece în Statele Unite, în 1981. Ulterior, i-a avut ca antrenori pe Adrian Goreac, Maria Cosma și Octavian Bellu.

Nu a rămas mult timp la juniori pentru că în 1985, Federația Română de Gimnastică i-a schimbat data nașterii din 1972 în 1970 pentru a fi eligibilă pentru Campionatele Mondiale de la Montreal.

La vârsta de 13 ani, Silivaș a câștigat aurul mondial la bârnă reușind să ia nota maximă, 10. Deținătoarea titlului la acest aparat a fost Ecaterina Szabo la vremea respectivă.

„Cel mai greu după retragere a fost lipsa colegelor. Cu ele am petrecut 7 ani împreună, mi-au devenit prietene bune. Ținem legătură și acum după aproape 30 de ani. Imediat după ce m-am retras, încă mai visam că sunt în concursuri, dar cu timpul nici măcar în vise nu am mai urcat pe aparatele atât de dragi mie”, își aduce aminte Daniela potrivit prosport.ro

Şase medalii olimpice la Seul! A obţinut trei medalii olimpice de aur

A participat la o singură ediție a Jocurilor Olimpice, Seul 1988. Avea să fie o ediție memorabilă pentru gimnasta din România, care a dominat autoritar competiția. A câștigat nu mai puțin de șase medalii, dintre care trei titluri olimpice.

Daniela Silivaș a condus echipa României spre argintul olimpic pe echipe, formația noastră fiind depășită de URSS. A obținut încă un argint la individual compus, fiind învinsă de rusoaica Elena Shushunova.

Citește și: Drama Angelicăi Rozeanu, campioana mondială la tenis de masă. Alungată din țară, soțul e arestat

Calificată în toate cele patru finale de la sărituri, a urcat la fiecare aparat pe podium. La sărituri a câștigat bronzul, însă la sol, bârnă și paralele a câștigat aurul olimpic. A reușit să obțină medalii în toate cele 6 probe la care a participat.

7 note de 10 la Jocurile Olimpice! A egalat recordul Nadiei

La ediția de la Seul, Daniela Silivaș a obținut 7 note de 10 egalând recordul Nadiei Comăneci de note maxime la aceeași ediție a Jocurilor Olimpice. Nadia a reușit această performanță la Montreal, cu 12 ani mai devreme.

Pe lângă cele 6 medalii olimpice de la Seul, Daniela Silivaș a câștigat 10 medalii la Campionatele Mondiale, dintre care 7 de aur și 10 medalii la Campionatele Europene, dintre care 5 de aur.

Două elemente tehnice din Codul de punctaj al Federației Internaționale de Gimnastică îi poartă numele: la sol există saltul Silivaș și la bârnă, urcarea Silivaș.

S-a retras din gimnastică în 1991 şi a plecat în Statele Unite!

S-a retras din gimnastică în 1991 și a plecat în Statele Unite, stabilindu-se în Atlanta. În anul 2002 a fost introdusă în Hall of Fame fiind cea mai tânără gimnastă care intră în galeria celor mai bune gimnaste din istorie.

Întrebată într-un interviu dacă ar fi să aleagă gimnastica dacă și-ar retrăi viața, sportiva a declarat că da, indubitabil. 

Citește și: Drama Laviniei Miloșovici, ultima gimnastă de 10. Aproape rămâne paralizată. „Forțată” să pozeze nud

„Da, cum să nu! Întotdeauna mi-a plăcut, nu cred că aș fi făcut-o până la capăt dacă nu-mi plăcea gimnastica. Uitându-mă în spate, n-am ce să schimb. Chiar îmi place ceea ce fac, viața mea…Sunt fericită cu viața pe care mi-am construit-o. Și a fost datorită gimnasticii, datorez mult gimnasticii”, a declarat Silivaș.

În anul 2003 s-a căsătorit cu managerul sportiv Scott Harper, alături de care au trei copii: Ava Luciana, Jadan Scott și Rylan Bryce. În prezent, Daniela Silivaș Harper și familia ei trăiesc în Marietta, Georgia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te