Florin Talpan, care se află într-un conflict vechi cu patronul FCSB, Gigi Becali, a fost nevoit să-i returneze lui Gigi Becali suma de 30.000 de euro, după ce instanța a decis că juristul celor de la CSA Steaua l-ar fi prejudiciat moral pe latifundiarul din Pipera.
În primă instanță, Florin Talpan câștigase procesul de calomnie intentat lui Gigi Becali, iar omul de afaceri fusese obligat să îi plătească 30.000 de euro drept daune morale.
Cutremur la CSA Steaua. Sacrificiul făcut Talpan pentru a-i plăti lui Becali 30.000€ daune morale
Totuși, Curtea de Apel a întors decizia în favoarea patronului FCSB, obligându-l pe juristul CSA Steaua să returneze suma primită.
„Talpan mi-a dat banii înapoi, că l-a obligat instanţa. Mi-a dat înapoi cei 30.000 de euro şi mai trebuie să îmi dea încă 5000 de euro. Am mai luat încă 5000.
El, săracul, era supărat. M-a sunat. Dacă sunt atât de rău şi îl sperii, de ce mă sună? M-a sunat… Să ştiţi că vor reveni toate la normal, da? O să câştig tot”, a declarat Gigi Becali pentru Fanatik.
Sursa foto: Profimedia imges
Florin Talpan ar fi cerut ajutorul fanilor
După ce a pierdut procesul la Curtea de Apel, Florin Talpan a încercat să obțină sprijinul fanilor Stelei, postând un mesaj pe rețelele de socializare prin care solicita ajutor financiar.
Juristul CSA Steaua a precizat că nu va renunța la demersurile juridice împotriva lui Gigi Becali pentru marcă și palmares.
Pentru a evita o executare silită care l-ar fi putut lăsa fără locuință la un preț subevaluat, Talpan și-ar fi vândut apartamentul și a folosit banii pentru a acoperi suma datorată patronului FCSB.
Sursa foto: Facebook/Florin Talpan
Un nou proces intentat lui Gigi Becali
În ciuda problemelor financiare, Florin Talpan a decis să continue războiul juridic cu patronul FCSB. Juristul CSA Steaua i-a intentat un nou proces de calomnie lui Gigi Becali și solicită despăgubiri morale.
Cu toate acestea, omul de afaceri nu pare deloc îngrijorat de acțiunile în instanță ale lui Talpan.
„M-a chemat la Procuratură pentru un dosar penal, l-au amenințat unii pe el în trafic și crede că din cauza faptului că eu îl denigrez au acționat prin telepatie. Eu prin telepatie îi influențez pe oameni. Au venit la Palat să dau declarații, le-am zis că nu vin, să mă ia cu cătușe și gata. Dacă orice nebun îmi face o plângere, am timp de 20 de milioane de reclamații? Am timp de orice nebun?”, a fost reacția lui Gigi Becali.
Disputa palmaresului. FCSB vs. CSA Steaua București
După lungi amânări, justiția s-a pronunțat în 2023 în cazul palmaresului disputat între FCSB și CSA Steaua București.
Sentința Curții de Apel stabilește că perioada 1947-1998 a palmaresului echipei Steaua revine Clubului Sportiv al Armatei (CSA Steaua București), perioada 1998-2003 este atribuită AFC Steaua a lui Păunescu, iar palmaresul din perioada 2003-2017, în care echipa FCSB, actualul lider al Ligii 1, care a evoluat în această perioadă sub numele de „Steaua București”, rămâne „în aer” după ce instanța a transmis că „respinge cererea conexă privind constatarea dreptului de a utiliza, în perioada 2003-2017, palmaresul fostei echipe de fotbal profesionist ’Steaua București’ ca neîntemeiată”.
Ce s-a întâmplat de fapt cu Steaua București în 1998-2003?
Potrivit celor de la Glasul Armatei, un grup al suporterilor steliști care susțin CSA Steaua București, „Clubul Sportiv al Armatei Steaua nu a cedat niciodată palmaresul Secției de Fotbal în perioada 1947-1998.
În plus, Asociația AFC Steaua, înființată în anul 1998, nu a preluat niciodată acest palmares, ci doar au avut drept de folosință. Asociația condusă de Viorel Păunescu a preluat, la acel moment, doar lotul de jucători, fără a prelua numele, marca sau palmaresul Stelei, care au rămas în proprietatea CSA Steaua”.
De asemenea, potrivit deciziilor Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) și Curtea de Apel s-a stabilit că Asociația AFC Steaua, ca entitate distinctă de CSA Steaua, și-a construit propriul palmares cu jucătorii transferați gratuit de la CSA Steaua în vara anului 1998.
Asociația non-profit AFC Steaua a activat în fotbalul românesc până în martie 2003, când a trecut la actualul patron al FCSB, Gigi Becali care a înființat o noua societate cu denumirea „Fotbal Club Steaua București SA”.
CIS FCSB - Foto: Facebook/ Glasul Armatei
„În 1998, fără ca palmaresul anterior să fie transferat - în absența unui act din care să rezulte acest lucru și în considerarea puterii de lucru judecat a deciziei ÎCCJ - echipa de fotbal profesionist (n. adică lotul Secției de Fotbal) a fost transferată și și-a continuat activitatea - obținânând noi rezultate sportive și un nou palmares - unei terțe persoane - Asociația AFC Steaua, asociație cu personalitate juridică distinctă de reclamantul CSA STEAUA, astfel încât această entitate este titulara dreptului la palmares pentru perioada 1998-2003.
S-a transferat sau nu palmaresul AFC Steaua la FCSB?
Dreptul la palmares nu a făcut obiectului vreunui transfer de la Asociația AFC Steaua către apelanta FC FCSB SA - potrivit tranzacției din 2003 dintre părți fiind transmis exclusiv dreptul accesoriu de participare în sezonul competițional următor.
(...) în absența unei manifestări de voință decisive în acest sens - în tranzacția din 2003 (n. dintre AFC Steaua si FC FCSB) menționându-se exclusiv transferul dreptului de a participa în Divizia A (…) Curtea constată că nu poate fi reținut un asemenea transfer.”
Dreptul la palmares NU a fost cesionat nici ca efect al convenţiei dintre părţi, nici ca efect al legii şi nici ca efect al pretinsului caracter accesoriu al palmaresului în raport de echipa de fotbal - acesta fiind raţionamentul logic din care s-a desprins, în mod corect, concluzia potrivit căreia dreptul asupra palmaresului aferent perioadei 1947-1998 a rămas în persoana reclamantului CSA Steaua.
Transferul dreptului asupra palmaresului (n. de la CSA Steaua către AFC Steaua) nu a intervenit nici ca efect al legii şi nici ca efect al convenţiei părţilor.
Pentru a concluziona astfel, instanţele fondului (n. Tribunal și Curtea de Apel) au dat eficienţă autorităţii de lucru judecat a deciziei nr. 3425/2014 a Înaltei Curţi (n. dosarul marca Steaua), prin care s-a statuat irefragabil (n. incontestabil / indiscutabil) că la nivelul anului 1999 nu a operat un transfer integral de patrimoniu (n. de la CSA Steaua către AFC Steaua), astfel cum pretinde FC FCSB”, se arată într-o postare pe Facebook a grupului de suporteri ai CSA Steaua „Glasul Armatei”.
Cine e adevărata „Steaua”. Fanii, împărțiți în 3 tabere
De când a izbucnit scandalul „cine e adevărata Steaua București”, fanii formației din Ghencea s-au împărțit în 3 tabere.
Nucleul dur al Peluzei Sud s-a dus la CSA Steaua București, Peluza Nord și cei mai multi dintre fanii „cetățeni” steliști din București și provincie au ales FCSB, iar o bună parte dintre fani au ales să rămână „neutrii” până când lucrurile nu vor fi pe deplin clarificate.
CSA Steaua București și-a reactivat secția de fotbal (seniori) și a reînceput efectiv să joace din Liga a IV-a. În prezent formația lui Oprița evoluează modest în Liga a II-a.
CSA Steaua se confruntă încă de la reactivarea secției de fotbal cu interdicția de a accede în primul eșalon al fotbalului românesc din cauza formei sale de organizare.
Deși, de-a lungul timpului diverse personaje din structura clubului și chiar din interiorul Guvernului s-au arătat „motivați” să facă tot posibilul pentru ca echipa din Ghencea să jaoce în Liga I, acest lucru nu a fost posibil. Deciziile FRF sunt clare.