Coreea de Nord nu va participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Phenianul se teme de COVID

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 06.04.2021 - 09:29
Coreea de Nord nu va participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo. / Foto: theguardian.com

Coreea de Nord nu va participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din cauza riscurilor de infectare cu coronavirus.

SHARE

Comitetul olimpic naţional nord-coreean a decis, în cursul unei reuniuni, "să nu participe la cea de-a 32-a ediţie a Jocurilor Olimpice (de vară) pentru a-i proteja pe sportivi de criza sanitară mondială provocată de COVID-19", a anunţat departamentul de comunicare al Ministerului Sportului de la Phenian.

Participarea Coreei de Nord, putere nucleară izolată de restul lumii, la ultimele Jocuri Olimpice de la iarnă, desfăşurate la PyeongChang, în Coreea de Sud, a fost un factor decisiv în spectaculoasa apropiere diplomatică din 2018.

Kim Yo Jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong Un, a asistat la Jocuri ca trimis al fratelui său, iar participarea nord-coreeană a fost larg mediatizată.

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a profitat de ocazie pentru a iniţia o mediere pentru Phenian şi Washington, care a condus la summit-uri istorice între Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump.

Citește și:

Sora lui Kim Jong Un: Preşedintele sud-coreean, „un papagal crescut de America”

Neparticiparea Coreei de Nord la JO de la Tokyo pune capăt speranţelor sud-coreene de a relua discuţiile cu Phenianul

Anunţul privind neparticiparea la JO de la Tokyo făcut de autorităţile de la Phenian pune capăt speranţelor Seulului de a folosi Jocurile din 2020, amânate până în această vară din cauza pandemiei, pentru a declanşa relansarea dialogului între Phenian şi Washington, stopat după eşecul unui summit Kim-Trump, care a avut loc la Hanoi, în februarie 2019.

Preşedintele Moon şi-a exprimat cu claritate intenţiile pe 1 martie, în discursul său cu ocazia Zilei naţionale a independenţei Coreei de Sud. "Jocurile Olimpice de la Tokyo, care vor avea loc anul acesta, ar putea fi o oportunitate pentru dialoguri între Coreea de Sud şi Japonia, Nord şi Sud, Coreea de Nord şi Japonia, şi Coreea de Nord şi Statele Unite", a spus liderul sud-coreean.

Anunţul de renunţare la participarea la JO 2020, cu data de luni, a fost postat marţi pe site-ul Ministerului Sportului de la Phenian şi face referire la o reuniune a Comitetului naţional olimpic nord-coreean din 25 martie.

Ministerul Unificării din Coreea de Sud s-a declarat marţi "dezamăgit că situaţia generată de Covid" împiedică Jocurile de la Tokyo să fie "'o oportunitate de a avansa procesul de pace în peninsula coreeană".

La Tokyo, principalul purtător de cuvânt al guvernului, Katsunobu Kato, a declarat că autorităţile japoneze monitorizează informaţiile despre acest subiect şi lucrează pentru a îmbunătăţi situaţia, inclusiv luând "contramăsuri pentru a controla infecţia, astfel încât multe ţări şi regiuni să poată participa la Jocurile de la Tokyo".

Citește și:

Părerea dictatorului Kim Jong-un despre sancțiunile UE: „Un mod de gândire psihotic”

Dar un analist sud-coreean a spus ca situaţia generată de coronavirus nu este probabil singurul motiv pentru decizia nord-coreeana de a nu participa la Jocuri.

"Phenianul pare sa protesteze împotriva politicii Japoniei faţă de Coreea de Nord, deoarece probleme sensibile precum drepturile omului şi sancţiuni au fost ridicate de Tokyo în acord cu Statele Unite", a declarat, pentru AFP, Yang Moo-jin, profesor la Universitatea de Studii Nord-Coreene din Seul.

Coreea de Nord este lovită de numeroase sancţiuni internaţionale din cauza programelor sale de arme nucleare şi rachete, interzise de rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU.

Phenianul este mai izolat ca niciodată de când a instituit o închidere foarte strictă a frontierei, cu peste un an în urmă, pentru a se proteja de coronavirusul care a apărut iniţial în China, cu care se învecinează, înainte ca virusul să se răspândească în întreaga lume.

Autorităţile din Coreea de Nord susţin că nu au niciun caz de Covid-19 pe teritoriul lor, însă experţii pun la îndoială această afirmaţie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te