Copiii lui Faka’osilea vor să joace pentru România

DE Mihai Duță | Actualizat: 12.11.2019 - 21:46
Sione Faka’osilea

Echipa națională a fost exclusă de la Cupa Mondială după ce World Rugby a decis că „Stejarii“ nu aveau dreptul să folosească un sportiv tongan care jucase în partidele de calificare.

SHARE

La rugby, regulile pentru eligibilitate nu impun obținerea cetățeniei statului de adopție. Pentru a putea să reprezinte o altă țară decât cea natală, un jucător trebuie să facă dovada că are un părinte sau un bunic cu naționalitatea respectivă sau să aibă un contract neîntrerupt de minimum 36 de luni în țara pentru care vrea să joace. Totodată, sportivul trebuie să nu fi evoluat pentru o altă reprezentativă la nivel de seniori.

Așa se face că, în campionatul intern, au reușit să vină mai mulți jucători din Anglia, Noua Zeelandă, Africa de Sud și Tonga, iar o parte dintre ei au ajuns „Stejari“ pe regula celor 36 de luni.

La un moment dat, echipa națională avea opt jucători străini în lot, toți având un aport important în etapele de calificare pentru Cupa Mondială.

Tonganul Sione Faka’osilea, jucător de bază al multiplei campioane Știința Baia Mare, era unul dintre oamenii de bază ai „Stejarilor“.

Vestea descalificării României de la Cupa Mondială a căzut ca un trăznet peste toți. Au fost declarații peste declarații și vinovății căutate prea târziu.

Singurul care și-a cerut iertare românilor a fost jucătorul tongan, chiar dacă nimeni nu-l învinovățise pentru descalificare. În sprijinul său au sărit mulți jucători și susținători ai echipei na-ționale de rugby.

Citește dosarul integral Legiunea străină

Cum ajută sportivii străini România

Străinii care au devenit sportivi români

Sportivii străini care reprezintă România: cu ei sau fără?

Cei doi băieți ai tonganului Sione Faka’osilea practică rugby-ul la Baia Mare și își doresc să joace pentru România

Sione(32 de ani) a reușit să treacă peste acest coșmar și își continuă cariera la Baia Mare. El provine dintr-o familie cu opt copii, este căsătorit și are, la rândul său, patru copii.

Fiica cea mai mică s-a născut chiar aici, la Baia Mare. Soția și copiii sunt cu el, lucru pentru care este extrem de recunoscător. 

Are aici tot ce-i trebuie, se simte ca acasă. Își dorește cetățenia română pentru că viitorul și-l vede aici, ca antrenor de rugby.

Cei doi băieți ai săi fac rugby la Baia Mare și își doresc să joace pentru România când vor fi mari. Pentru ei, sigur nu vor mai fi probleme de eligibilitate.

„Da, aș sfătui orice rugby-st tongan să vină să joace în România!“, spune fără nicio ezitare Sione.

„Stejarii“ de import

Unul dintre cei mai iubiți și apreciați „Stejari“ ai ultimilor ani este, fără îndoială, sud-africanul Johan Van Heerden, cel care în timpul meciurilor interna-ționale poartă o cască personalizată cu tricolorul.

A venit la 26 de ani tot la Știința Baia Mare, direct din Currie Cup, competiție de top din Africa de Sud. Nu știa mare lucru depre țara noastră, dar a venit aici cu toată încrederea și nu este deloc dezamăgit.

Din 2015 a devenit Stejar și, tot de atunci, a fost mereu unul dintre cei mai buni jucători din țară. Anul trecut a jucat la Perpignan, în campionatul francez, Top14, cel mai puternic din lume. Acum a revenit în țară, la
Dinamo, unde pune umărul la construcția unei echipe tinere.

Johan Van Heerden este unul dintre cei mai apreciați „Stejari“

A învățat româna în primele șase luni și cântă „Deșteaptă-te române“. Și el își dorește acum să devină cetățean român, pentru că vrea să se stabilească definitiv aici împreună cu soția.

„Acum eu joc pentru România, mă simt ca un român. Am învățat și imnul, a fost un lucru foarte important pentru mine, pentru că atunci când joci pentru România trebuie să poți cânta și imnul. Trebuie să vorbești română pentru că joci în România, nu ai cum să vorbești engleza în teren.

Din momentul în care am început să joc pentru România, soția a fost cu sufletul alături de echipa națională, trăiește meciurile ca un român, iubește România“, spune Van Heerden.

Printre ceilalți „Stejari“ străini se numără sud-africanii Dumani Mtya și Kuselo Moyake, neo-zeelandezii Jack Umaga și Stephen Shennan, tonganul Tangimana Fonovai și englezul Jack Cobden.

Descalificarea de la Cupa Mondială

O comisie specială a World Rugby a hotărât, pe 6 iunie, ca echipa națională de rugby a României să fie descalificată de la Cupa Mondială pentru folosirea unui jucător neeligbil în meciurile de calificare.

Decizia de depunctare cu câte 5 puncte pentru fiecare din cele 7 partide în care a fost folosit Sione Faka’osilea a fost luată cu două voturi pentru și unul împotrivă.

Comisia a considerat că jucătorul tongan nu avea drept de joc pentru „Stejari“, fiind selecționat în 2014 în echipa reprezentativă de rugby în 7 din Tonga. 

 

La Cupa Mondială de Rugby, numai
Argentina,
Uruguay, Namibia
și Georgia au avut
doar jucători
crescuți în propriile țări

Federația Română de Rugby a făcut mai multe demersuri pentru verificarea eligbilității jucătorului, dar World Rugby le-a considerat insuficiente.

Stejarii ar fi urmat să joace cu Japonia în meciul de deschidere al Cupei Mondiale din 2019. Și echipele Spaniei și Belgiei au fost sancționate în mod similar pentru folosirea mai multor jucători francezi neeligibili.

La Cupa Mondială de Rugby, numai Argentina, Uruguay, Namibia și Georgia au avut doar jucători crescuți în propriile țări.

Citește dosarul integral Legiunea străină

Cum ajută sportivii străini România

Străinii care au devenit sportivi români

Sportivii străini care reprezintă România: cu ei sau fără?

Cei mai mulți străini, 19, i-a avut Tonga, urmată de Samoa (18), Japonia (16), Scoția (14), SUA (13), Australia (12), Italia (8), Țara Galilor (8), Anglia (6), Irlanda (5), Canada (4), Fiji (4), Franța (4), Noua Zeelandă (4), Rusia (2), Africa de Sud (1).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te