Cine e gimnastul campion care a participat la trei Olimpiade și a luat medalii de toate culorile

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 24.03.2024 - 15:24
Cine e gimnastul campion care a participat la trei Olimpiade și a luat medalii de toate culorile Foto: profimediaimages.ro
Marius Urzică Foto: INQUAM Photos/George Călin

Un mare gimnast român care a participat la trei ediții ale Jocurilor Olimpice, a câștigat medaliile de aur, argint și bronz la o porbă pe care a dominat-o ani de zile la nivel internațional.

SHARE

Un mare gimnast român care a participat la trei ediții ale Jocurilor Olimpice, a câștigat medaliile de aur, argint și bronz la o porbă pe care a dominat-o ani de zile la nivel internațional.

Născut la Toplița, în județul Harghita, el a început să practice gimastica de la o vârstă fragedă.

Cine e gimnastul campion care a participat la trei Olimpiade și a luat medalii de toate culorile

Marius Daniel Urzică, campion olimpic, mondial şi european în proba de cal cu mânere, s-a născut la 30 septembrie 1975, la Topliţa, judeţul Harghita. A absolvit cursurile Academiei Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport (ANEFS) din Bucureşti.

Citește și: Cine e sportiva ce a luat primul aur olimpic la floretă pentru România. Inspirată de Alexandre Dumas

A început să practice gimnastică de performanță la Clubul Sportiv Școlar Gheorgheni, avându-l că antrenor pe Iosif Ferenc. A activat apoi cu dublă legitimare la AS Progym Gheorgheni – ANEFS București, iar din 2000 a fost legitimat la Clubul Sportiv Dinamo București. La lotul național s-a pregătit cu antrenorii Dănuț Grecu, Aurelian Georgescu și Ștefan Gal.

Carieră internațională impresionantă

În 1991, a debutat în competițiile internaționale, la Istanbul, unde a realizat primul sau succes la juniori - campion balcanic la cal cu mânere. Doi ani mai târziu, în 1993, a câștigat titlul european de juniori, la același aparat.

În 1994, la Campionatele Mondiale de la Brisbane, din Australia, a cucerit medalia de aur la cal cu mânere, după ce la Campionatele Europene de la Praga (Cehia) ieșise campion continental la același aparat.

Citește și: Cine e singurul luptător român care a cucerit medalii olimpice de toate culorile. E în Hall of Fame

În 1999, la Campionatele Mondiale  de la Tianjin (China) a obținut argintul la cal cu mânere, iar în 2002, la CM de la Debrecen (Ungaria) a cucerit titlul mondial. În  2003, la Campionatele Europene de la Ljubliana (Slovenia) a făcut parte din echipa care a urcat pe prima treaptă a podiumului continental.

Citește și:  Cine e campionul olimpic la lupte care a fost grațiat de Traian Băsescu. Ce a făcut

A participat la trei ediții ale Jocurilor Olimpice. În 1996, la JO de la Atlanta (SUA), a câștigat medalia de argint la cal cu mânere, în 2000, la JO de la Sydney (Australia) a cucerit titlul olimpic la cal cu mânere, iar în 2004, la Atena (Grecia) s-a clasat pe locul 3 cu echipa și a obținut argintul, tot la cal cu mânere.  

Citește și: VIDEO Cine e campioana româncă medaliată la două probe sportive total diferite. Cum a fost posibil

Marius Urzică s-a retras din competiţiile oficiale la sfârşitul anului 2005, dar nu a renunţat la sportul pe care l-a practicat de la o vârstă fragedă.

A devenit antrenor de gimnastică la juniori la Clubul Sportiv Dinamo. A desfăşurat, în paralel, şi demonstraţii, înfiinţând, în 2006, "Romanian Golden Team", o echipă de gimnaste şi gimnaşti români campioni, alături de care a transformat evoluţia sportivă în spectacol.

Printre spectacolele oferite de echipa înfiinţată de Marius Urzică s-a numărat cel de la inaugurarea modernei săli de gimnastică din oraşul francez Angers, în 2008.

De la începutul anului 2010 a devenit antrenor în staff-ul tehnic al lotului masculin de gimnastică. În martie 2014, decide să renunţe la echipa naţională masculină de gimnastică, plecând în Qatar, unde antrenează o grupă de juniori, potrivit site-ului Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, www.cosr.ro.

Pentru performanţele obţinute i s-a acordat titlul de maestru emerit al sportului, în 2000 i s-a conferit Ordinul naţional "Pentru Merit", în grad de comandor, iar în 2008, Ordinul şi Medalia "Meritul Sportiv" clasa I. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te