Cine a fost primul sportiv român care a participat la Jocurile Olimpice. Ce i-au făcut comuniștii

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 08.01.2024 - 13:46
Gheorghe Plagino a fost primul sportiv român care a participat la Jocurile Olimpice Foto: Eurosport

Primul sportiv român care a participat la Jocurile Olimpice provine dintr-o familie boierească. La Londra de la 1 decembrie 1908, a fost ales al 57-lea membru al Comitetului Internațional Olimpic. Era al doilea român care fusese ales membru al CIO, după George Gh. Bibescu.

SHARE

Primul sportiv român care a participat la Jocurile Olimpice, în 1900, la Paris, a fost Gheorghe Plagino.

El s-a născut la 16 noiembrie 1876 la Dumbrăveni, localitate aflată în prezent în judeţul Vrancea, Gheorghe Plagino era fiul lui Alexandru Plagino, însă timp de 18 ani a avut statutul de copil nelegitim.

Cine este primul sportiv român participant la Jocurile Olimpice

Viitorul sportiv s-a născut din aventura cu Wilhemia Siefert, o tânără de origine germană care lucra ca slujnică în casa boierului. 

În 1894, după moartea soţiei, Alexandru Plagino s-a căsătorit cu mama lui Gheorghe Plagino şi l-a recunoscut.

Viaţa tânărului s-a schimbat total, iar datorită averii tatălui a fost trimis să înveţe în străinătate, aşa cum era moda vremii. Gheorghe Plagino a început să studieze în Paris, iar în 1900 a decis să participe la Jocurile Olimpice.

România nu avea un Comitet Olimpic, aşa că sportivul de 23 de ani a ales să participe în nume personal la concursul de tir sau „trageri cu arme de vânătoare”, aşa cum se numea pe atunci.

Citește și: Drama Laviniei Miloșovici, ultima gimnastă de 10. Aproape rămâne paralizată. „Forțată” să pozeze nud

La proba individuală s-au înscris 31 de sportivi, iar Gheorghe Plagino şi Sidney Merlin (Marea Britanie) erau singurii strâini, restul participanţilor proveneau din Franţa.

Fiecare concurent trebuia să tragă în 20 de talere, fiecare reuşită era punctată cu un punct. După trei zile de concurs, între 15 şi 17 iulie, Gheorghe Plagino s-a clasat pe locul 13, cu 11 puncte obţinute, potrivit digisport.ro.

Cea mai lungă ediție a Jocurilor Olimpice: a durat patru luni și jumătate

Aflat la Paris, tânărul de 24 de ani, Gheorghe Alexandru Plagino s-a înscris într-una din probele de tir la cea de-a doua ediție a Jocurilor Olimpice moderne. A ales proba individuală de talere trap.

Românul s-a clasat pe locul 13, cu 11 talere lovite din 20 posibile, la o ediție la care au participat 51 de trăgători din 24 de țări.

Ediția din 1900, organizată între 14 mai și 28 octombrie, a fost una dintre cele mai lungi olimpiade din istorie.

Competiția nu a avut ceremonii de deschidere sau de închidere, iar cei mai buni au primit obiecte în loc de medalii – menționează Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe.

Gheorghe Plagino nu a fost singurul român prezent la Jocurile Olimpice de la Paris. Prinţul George Gheorghe Bibescu a asistat la evenimentele sportive din capitala Franţei în calitate de membru al Comitetului Internaţional Olimpic, în timp ce Horia C.A. Rosetti a fost arbitru în cadrul turneului de scrimă.

În 1908, la opt ani de la participarea la Jocurile Olimpice, Gheorghe Plagino devenea al doilea român membru al Comitetului Internațional Olimpic, după George Gh. Bibescu (1899-1901).

Fostul sportiv era ales al 57-lea membru CIO la sesiunea organizată la Londra pe 1 decembrie, cu zece ani înainte de Unirea de la 1918. Între 1923 şi 1940, Gheorghe Plagino a fost vicepreședinte al Comitetului Olimpic Român, în timp ce între 1933 şi 1940 a fost președinte al Uniunii Federațiilor Sportive din România – UFSR.

A ajutat România să câştige prima medalie olimpică

Înainte de Jocurile Olimpice de la Paris din 1924, Comitetul Internațional Olimpic dorea să scoată rugby-ul din programul olimpic, din cauza lipsei de interes. Gheorghe Plagino s-a luptat pentru sportul cu balonul oval să nu fie eliminat şi până la urmă a avut câştig de cauză.

La turneul de rugby de la JO de la Paris din 1924 au participat trei echipe, România, Franţa şi Statele Unite ale Americii, iar echipa ţării nostre a obţinut medalia de bronz, prima din istoria participărilor.

Citește și: Prețul plătit de Dan Grecu, primul campion mondial la gimnastică. Se retrage. „Durerea e prea mare”

Ce i-au făcut comuniștii

Pe lângă activitatea din sport, Gheorghe Plagino s-a implicat şi în politică, iar timp de un deceniu a fost senator în Parlamentul României.

În 1948, când comuniştii au preluat puterea, fostul sportiv a fost retras din Comitetul Internațional Olimpic, cu doar câteva luni înainte de ediţia de la Londra. Un an mai târziu, pe 3 mai 1949, Gheorghe Plagino, primul sportiv român participant la Jocurile Olimpice, s-a stins din viaţă, potrivit fanatik.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te