Cea mai în vârstă sportivă de la Jocurile Olimpice a câștigat prima medalie de aur acum 38 de ani

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 17.07.2021 - 11:30
Ni Xialian a câștigat prima medalei de aur tot la Jocurile Olimpice de la Tokyo, acum 38 de ani Foto: olimpics.com

Ni Xialian, jucătoare de tenis de masă, originară din China, va deveni, la 58 de ani, cea mai în vârstă dintre toți participanții la Jocurile Olimpice. Ea reprezintă acum Luxemburgul.

SHARE

Ea va concura după 38 de ani de la prima medalie de aur, obținută tot în capitala Japoniei, la campionatele mondiale de tenis de masă. Pentru Ni Xialian va fi cea de-a cincea participare la Jocurile Olimpice. Sportiva se menține de nu mai puțin de 20 de ani în top 100 cei mai buni jucători din lume.

Citește și: Luna își va modifica orbita, iar Pământul se va confrunta cu inundații severe. Avertizare NASA

Vârsta nu reprezintă nicio barieră pentru Ni Xialian, jucătoarea de tenis de masă născută în China, care va reprezenta Luxemburgul la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Participantă de patru ori la un astfel de eveniment, sportiva va împlini 58 de ani chiar în timpul competiției. Spune că îi face plăcere să înfrunte jucători de două ori mai tineri decât ea.

Citește și: Doi nanosateliți SUA, lansați pentru a urmări rachetele despre care Putin zice că nu pot fi doborâte

„Am multe roluri: sunt mamă, soră, mătușă, sunt profesoară, sunt antrenoare, sunt de toate. Dar este minunat. Deși am vârsta pe care o am, inima mea este foarte tânără. Sunt încă tânără. Îmi place și mă bucur să fiu alături de oameni tineri. Îmi dau energie, fericire, bucurie”, mărturisește Ni Xialian.

Citește și: Fotbaliști care au devenit interlopi: Faraonu de la Madrid, Claudiu Răducanu, Ochi și Gemaru

Tokyo îi stârnește amintiri minunate jucătoarei de origine chineză, care a câștigat în capitala Japoniei, în 1983, două medalii de aur la Campionatele Mondiale de tenis de masă.

CITEȘTE ȘI: Alianța interlopilor: după Mircea Nebunu, Faraonul de la Madrid s-a văzut și cu Cordunenii

Îmi place să merg în Japonia

„Îmi place că merg în Japonia, oamenii sunt primitori, amabili, am amintiri frumoase de acolo. Am fost în Japonia de mai multe ori, mă voi simți foarte bine”, spune sportiva.

Născută în China, în 1963, Ni Xialian s-a mutat în Germania în 1989 și s-a stabilit în Luxemburg doi ani mai târziu. Ea a participat de patru ori la Jocurile Olimpice.

„În 2000, am fost foarte emoționată să particip la prima mea Olimpiadă. Ceremonia de deschidere, satul olimpic, eram foarte curioasă. Eram ca un copil. Apoi în 2004, m-am gândit că o dată e suficient, mă duc înapoi la familie. Dar apoi, în 2008, am mers la Beijing. Am părăsit China, Beijingul, în 1986. După 22 de ani, m-am întors foarte emoționată acolo. China a organizat atât de bine Olimpiada. Și din 2012 am amintiri minunate. Copiii mei au crescut și au venit la Londra să vadă satul olimpic, totul. Au aflat multe despre Olimpiadă și m-au susținut la jocuri. De aceea, am fost motivată să particip și în 2016”, povestește Ni Xialian.

Sportiva se menține de nu mai puțin de 20 de ani în top 100 cei mai buni jucători din lume.

„Trebuie să te bucuri de cariera ta. Așa totul este mai distractiv, capeți curaj și nu cedezi ușor. Există un singur campion, dar spiritul rămâne pentru totdeauna”, spune Ni Xialian.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te