Doi nanosateliți SUA, lansați pentru a urmări rachetele despre care Putin zice că nu pot fi doborâte

DE Adrian Costin | Actualizat: 18.07.2022 - 16:40
Un nanosatelit este pus într-un container. special Foto: defense.gov/VOX Space Photo

Nanosateliții vor fi dotați cu senzori speciali pentru detectarea, urmărirea și furnizarea de date care să permită interceptarea inclusiv a rachetelor hipsersonice, despre care președintele rus Vladimir Putin declara că nu pot fi interceptate.

SHARE

Agenția de Apărare Antirachetă a SUA a lansat doi nanosateliți, care ar putea juca un rol decisiv în viitorul sistem american de apărare împotriva rachetelor, informează Pentagonul.

Citește și: VIDEO Unde merg interlopii în concediu: Nuțu Cămătaru- în Thassos, Faraonu de la Madrid - la Mamaia

Nanosateliții, denumiți Cubesats, au fost lansați pe 30 iunie pe o orbită joasă a Pământului, în cadrul unui test în care Agenția de Apărare Antirachetă a SUA (MDA) verifică, mai întâi pe durata a trei luni, dacă respectivii sateliți funcționează conform parametrilor (își mențin orbita, pot recepționa și emite semnale etc.).

Citește și: Fotbaliști care au devenit interlopi: Faraonu de la Madrid, Claudiu Răducanu, Ochi și Gemaru

În paralel, MDA dezvoltă și sistemul comunicații și de senzori destinați detectării și urmăririi rachetelor balistice și hipersonice, sistem care va constitui viitoarea „încărcătură” a nanosateliților.

Citește și: VIDEO Interlopul Anaser Duduianu, urmărit internațional, concediu în Mexic: Mă uit la Sorin Oprescu

„Întreaga arhitectură a scutului antirachetă presupune o comunicare cât mai eficientă între interceptorii balistici, senzorii și sistemele de comandă și control, care să permită o identificarea, urmărirea și distrugerea cât mai rapidă a rachetelor inamice, înainte ca acestea să-și atingă ținta. Acest lucru va fi posibil cu ajutorul nanosateliților Cubesat”, a declarat Walt Chai, directorul programului pentru senzori al MDA. 

 

Cubesat reprezintă o subcategorie a sateliților de mici dimensiuni (practic, orice satelit care cântărește mai puțin de 300 de kilograme). Un nanosatelit Cubesat poate ajunge la dimensiunea unui cub cu laturile de 10 centimetri și la o masă de circa 1,5 kilograme.

Din punct de vedere al costurilor, un astfel de nanosatelit costă „doar” în jur de 1,3 milioane de dolari, comparativ cu sute de milioane de dolari, în cazul sateliților obișnuiți, conform Digi24. 

Citește și:  Un fost fotbalist român, zis Ochi, lider al unei brigăzi de interlopi care a dominat orașul Torino

Rachetele hipersonice ale Rusiei, greu de interceptat

Anul trecut, Statele Unite ale Americii anunțau că vor intensifica eforturile pentru dezvoltarea de rachete supersonice în contextul în care Rusia a fabricat deja armament de acest tip.

Rachetele hipersonice, care ar putea zbura cu viteze de peste 15 ori mai mari decât cea a sunetului și despre care se spune că ar avea o precizie impresionantă, amenință să schimbe natura războiului și ar putea perturba eforturile de prevenire a unui conflict accidental, se arăta într-un articol The New York Times, publicat în urmă cu doi ani.

Rachetele hipersonice ale Rusiei, precum Zircon, pot zbura cu viteze de până la Mach 6 (de șase ori viteza sunetului) și pe o traiectorie balistică mai joasă decât în cazul rachetelor „tradiționale”, ceea ce le permite, teoretic, să treacă de sistemele clasice antirachetă.

Sistemele antirachetă americane de tip Aegis (cum este inclusiv cel instalat la Deveselu, în România) au la dispoziție, conform military.com, circa 8-10 secunde pentru a reacționa și a intercepta o rachetă. În acest interval de timp, o rachetă Zircon a traversat deja 20 de kilometri, ceea ce face dificilă intercepția, mai ales că rachetele interceptoară au o viteză mai mică.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te