Marian Drăgulescu (40 de ani), cel mai medaliat gimnast român din istorie, s-a retras din activitatea sportivă după ce a participat la Campionatul Mondial din Japonia, care a avut loc în luna octombrie. El a inventat și o săritură care îi poartă numele și care este și astăzi executată de mult mai tinerii sportivi.
Marian are în palmares trei medalii la Jocurile Olimpice (obținute la Atena în 2004), un argint la sol și două de bronz, cu echipa și la sărituri; 10 medalii la Campionatele Mondiale (8 de aur și 2 de argint) și 18 medalii la Campionatele Europene (10 de aur, 6 de argint și 2 de bronz).
Foto: INQUAM PHOTOS/ Manases Sandor
Marian Drăgulescu - foto sus - a anunțat că va candida pentru a deveni reprezentantul sportivilor la Federația Internațională de Gimnastică, funcție din care va face totul pentru a sprijini gimnaștii din România și nu numai.
În paralel, el a anunțat că își dorește să devină antrenor, pentru că nu poate sta departe de sala de gimnastică.
Foto: INQUAM PHOTOS/ Sabin Cîrstoveanu
Ana-Maria Popescu (36 de ani) - foto sus, câștigătoarea medaliei de argint la Jocurile Olimpice de la Tokyo, se pregătește în continuare pentru a participa la competițiile interne și internaționale. Însă este greu de crezut că va mai participa la următoarea ediție a Jocurilor Olimpice.
În spatele celor doi mari sportivi se află însă mai mulți tineri care promit să le calce pe urme din punct de vedere al performanțelor.
Fenomenul David Popovici
Povestea sportivă a lui David Popovici începe la patru ani, atunci când a fost diagnosticat cu scolioză de către medicul pediatru, care le-a recomandat părinților să-l ducă la înot.
Apoi David Popovici a fost cel mai rapid înotător din lume la vârsta lui, la 100 m liber, încă de la 14 ani. Este deţinător al recordurilor mondiale în probele de 100 m şi 200 m liber la juniori.
La numai 16 ani, a fost cel mai tânăr sportiv român care a participat la Jocurile Olimpice de la Tokyo, unde s-a calificat în trei finale, reușind să obțină locul 4 la proba de 200 m liber.
După ce a fost remarcat de toate marile publicații sportive, David Popovici a fost ofertat de mai multe universități din Statele Unite.
David Popovici a devenit
primul înotător român
campion european
în bazin scurt
Tânărul înotător a ales să rămână ân România și să continue cu antrenorul care l-a consacrat.
„Eu vreau să continui să mă antrenez cu antrenorul, cu echipa mea şi, implicit, dacă se va întâmpla asta, va trebui să rămân în România şi pentru studii.
Vreau să rămân alături de echipa mea şi să continui studiile în România. Dar nu rămân aici pentru că neapărat vreau să continui studiile în România, vreau să continui înotul alături de oamenii pe care îi am în jurul meu, în care am maximă încredere.
Printre lucrurile de care aş putea să dispun eu în America ar fi parteneri de antrenament mai pregătiţi, la nivelul meu, sau poate mai sus, numai că, din punct de vedere al condiţiilor, acum, cu echipa pe care o am şi care mă sprijină, îmi este foarte bine aici”, a declarat David Popovici.
El a devenit, la 6 noiembrie, primul înotător român campion european în bazin scurt la seniori, după ce a câștigat finala la 200 de metri liber, la Kazan, Rusia.
Judoka Adrian Șulcă, proaspăt campion mondial de juniori
Judoka Adrian Şulcă a câştigat medalia de aur la categoria 73 de kilograme la Campionatele Mondiale de juniori de la Olbia, Italia, competiție care a avut loc la începutul lunii octombrie.
Sportivul român a obţinut titlul mondial după o victorie prin ippon în finala disputată cu turcul Umalt Demirel.
Cu câteva săptămâni înainte, Adrian Șulcă câștigase aurul la Campionatul European care a avut loc în Luxemburg.
Triplu medaliat cu aur, la Jocurile Olimpice de Tineret, Campionatul European și Campionatul Mondial, tânărul judoka este deja unul dintre cei mai titrați sportivi, la o disciplină olimpică, din ultimii 30 de ani.
Judoka Adrian Şulcă
Adrian Şulcă este originar din Calafat, acolo unde a fost descoperit de antrenorul Alexandru Pop. Acum, la 20 de ani, sportivul român a fost admis la Universitatea Nihon din Tokyo, unde, pe lângă studii, se va antrena la cel mai înalt nivel în perspectiva Jocurilor Olimpice din 2024.
„Adrian Șulcă, puștiul din Calafat, a plecat pe un drum în care talentul a întâlnit munca și încrederea, antrenori dedicați și oameni care îl ajută să își împlinească visul.
Pas cu pas, fiecare succes îl apropie de ceea ce își dorește cel mai mult.
Acum exact trei ani devenea campion olimpic de tineret, acum o lună a câștigat titlul european de juniori, iar acum a devenit cel mai bun junior din lume la categoria 73 kg”, este descrierea făcută de Comitetul Olimpic și Sportiv Român.
Noua generație de campioni ai canotajului românesc
Canotajul este cea mai titrată disciplină olimpică din România, iar viitorul arată foarte promițător.
România a cucerit cinci medalii de aur şi una de argint la Campionatul European de canotaj pentru juniori de la Munchen, sportivii noștri ocupând primul loc în clasamentul pe națiuni.
Echipajul de 4 rame feminin a obținut aurul la Europenele de la München
La această competiție, care a avut loc luna trecută, au luat startul peste 500 de sportivi din 27 de țări.
Cele 5 medalii de aur au fost câștigate de:
✅ Echipajul de de 8+1 masculin (JM8+), compus din Marian Ștefan Dunca, Constantin Sterea, Andrei Vlad Robert Vatamaniuc, Andrei Hemen, Eduard Moldovan, Gavril Dumbravă, Alexandru-Gabriel Stetco, Cosmin Iulian Pleșescu, Cornel Traian Ieremciuc
✅ Echipajul de patru vâsle feminin (JW4x), format din Andreea Fabiola Iorgovan, Elena-Diana Suta, Ana-Maria Matran și Diana-Ionela Petian
✅ Echipajul de patru rame feminin (JW4-), compus din Elena-Maria Robitu, Daria-Ioana Dinulescu, Ancuța-Adelina Ungurean și Maria Guzran
✅ Echipajul de dublu rame masculin (JM2-) compus din Iliuță-Leontin Nuțescu și Andrei-Petrișor Axintoi
✅ Echipajul de dublu rame feminin (JW2-), compus din Mihaela-Cosmina Dram și Georgelia Stoica.
✅ Argintul a fost câștigat pentru țara noastră în proba de 8+1 feminin (JW8+) de echipajul compus din Mariana-Laura Dumitru, Ana-Maria Loghin, Elena-Andreea Cerbu, Petruța-Ionela Popa, Elena Silvia Mocanu, Valentina Amalia Azoiței, Alexandra-Georgiana Rușcuța, Victoria-Ștefania Petreanu și Florentina-Georgiana Neculaeasa.
Echipajul 8+1 masculin a luat medalia de aur la Campionatul European de juniori de la München
Gimnasta Maria Ceplinschi, debut promițător la Campionatul Mondial
După o perioadă destul de lungă în care gimnastica din România nu a mai avut rezultate notabile, o tânără sportivă ne dă iar speranțe.
Maria Ceplinschi (16 ani) - foto jos - a participat la prima competiție importantă de senioare din carieră, Campionatul Mondial de la Kitakyushu, Japonia, care a avut loc în luna octombrie. Ea este pregătită la Deva de Lucian Sandu, Gina Gogean, Ramona Micu și Florin Uzum.
Aflată în primul an de seniorat, Mara, cum îi spun apropiații, s-a calificat atât în finala de la individual compus, cât și în cea de la sol.
La individual compus, românca a obținut 13.066 la sol, 13.633 la sărituri, 12.566 la paralele și 11.633 la bârnă și a terminat pe locul 16, cu un total de 50.898 puncte.
În finala de la sol s-a clasat pe locul 6, cu 13.366 puncte.
„Ne bucurăm foarte mult pentru Mara, mai ales că este la prima competiție de asemenea anvergură, ea fiind în primul an de seniorat.
A lăsat emoțiile la o parte chiar dacă a concurat cu gimnaste mult mai titrate decât ea”, a declarat Lucian Sandu, antrenor principal al lotului național de gimnastică feminină Deva.
Debutantă la un campionat mondial, Maria Ceplinschi face parte din programul „Ţară, ţară vrem campioane”, coordonat de Mariana Bitang şi Octavian Belu.
Luptătoarea Andreea Beatrice Ana
Andreea Beatrice Ana a câștigat, la 20 de ani, medalia de aur la categoria 55 de kg, la Campionatul Mondial U-23 de la Belgrad, chiar la începutul lunii noiembrie.
Ea a învins-o în finală pe rusoaica Viiktoria Vaulina, aducând astfel primul titlu mondial din istoria luptelor feminine românești.
Andreea Beatrice Ana este prima luptătoare din România care a obținut o medalie de aur la un Campionat Mondial
Ana mai avea în palmares două medalii de bronz la Europenele din 2019 şi 2021 la categoria 55 kg şi alte două medalii de bronz la Mondialele U23 din 2018 şi 2019.
La acestea se adaugă participarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo acolo unde a cedat în fața dublei campioane mondiale Vanesa Kolodisnkaia din Belarus.
Andreea Beatrice Ana este originară din Mangalia, unde a descoperit luptele, fiind antrenată și îndrumată de antrenorul Marian Oancea. În prezent este legitimată la CSA Steaua Bucureşti.