VIDEO Cum reușește o tânără de 22 de ani să termine facultatea în timp ce își crește cei doi copii

DE Bianca Iosef | Actualizat: 30.08.2022 - 14:57

În ziua de azi cuplurile tind să amâne nașterea primului copil din dorința de a se asigura din punct de vedere financiar mai întâi. Studiile arată că din ce în ce mai multe persoane spun că nu doresc să aibă copii în general.

SHARE

Newsweek România își propune, în lunile viitoare, să stea de vorbă cu „Generația 2000”, tineri care nu au împlinit, încă, vârsta de 30 de ani. O generație care nu a cunoscut comunismul și care ar trebui să nu simtă „povara” mentală a acelor vremuri. Cum gândesc, la ce visează, cum văd ei lumea și cum vor să o construiască. Câteva din întrebările la care ei ne vor oferi răspunsuri.

Alexandra Szilagyi este o tânără pe care mulți ar considera-o curajoasă. În zilele de azi în care cariera și siguranța financiară primează, Alexandra este la 22 de ani mamă a doi copii și studentă la „Facultatea de științe politice, administrative și ale comunicării” din cadrul Universității din Cluj în ultimul an de licență. Alexandra ne-a povestit cum reușește o tânără mamă să își termine facultatea în timp ce-și crește cei doi copii.

Cum ai aflat că ești însărcinată și ce reacție au avut părinții tăi?

Primul copil a fost plănuit de către mine și șoțul meu și reacția a fost una foarte frumoasă, dar total neașteptată. Părinții mei nu știau că îmi doresc la vârsta asta și în primul an de facultate un copil.

Citește și: Nicolae Ciucă: Nu există un scenariu sumbru privind asigurarea energiei pentru României

Înțeleg că ți-ai dorit din totdeauna să fi mamă tânără.

Da, da.

Cum te descurci în momentul în care ai de învățat pentru sesiune să spunem? Ce faci cu cei doi copii?

Învăt doar noaptea. Toată ziua mi-o dedic lor în totalitate, iar seara după ce adorm amândoi sau chiar stând între cei doi atunci eu învăț.

Citește și: De azi cetățenii pot depune cereri în materie de stare civilă la orice serviciu public sau primărie

Ai parte de ajutor din partea bunicilor copiilor?

Bineînțeles că am din partea părinților mei și din partea socrilor. Îi am și pe părinții mei și pe bunicii mei, dar cum să spun, eu mă ocup 90% de copii, iar ei mă ajută doar când le cer ajutorul sau când este mare nevoie, sunt într-o urgență. Atunci toată lumea îmi întinde o mână de ajutor și soțul și toată lumea.

Cât de tare crezi că se poate implica un bunic în creșterea unui nepot, unde tragem linie? Cât de mult îl poate educa un bunic pe nepot?

Eu consider că părinții sunt factorii principli în educația copiilor, dar bunicii trebuie să fie prezenți pentru că ei au o altfel de experiență. Eu de exemplu le dau părinților mei și bunicilor și socrilor o linertate de a le arăta copiilor genul de educație pe care ei o consideră potrivită , dar după aceea o adaptez eu, dacă cred eu că este potrivită pentru ei și pentru zilele în care trăim și așa mai depare.

Că tot veni vorba de ajutor, cum ajută Statul mamele tinere sau mai binse spus, mamele studente?

Pe mine de exemplu mă ajută că primesc o indemnizație de student, ca fiind mamă care este o sumă frumușică și mă ajută foarte mult având în vedere că unul dintre copiii mei are diverse alergii deci are nevoie de un regim adecvat și de un lapte praf adecvat, care sunt mai costisitoare decât cele normale, decât laptele praf normal. Deci Statul Român mă ajută prin a-mi oferi acești bani, această indemnizație. În rest și cei de la facultate sunt foarte înțelegători. De câte ori am explicat situația legat de examene ,am cerut o prelungire la anumite termene și mi s-a acordat. Deci au fost foarte înțelegătorii (n.r. profesorii), chiar susțin și apreciază efortul pe care noi îl depundem pentru a fi și în învățământ și a fi și părinte.

În ultima vreme după ce s-a dat legea interzicerii avortului în America au fost foarte multe controverse pe această temă. Opinia ta care este despre acest subiect?

Sincer eu consider că orice femeie are dreptul să aleagă ce vrea, ce simte să facă cu corpul ei, cu viitorul, dacă își permite sau nu, dacă se consideră pregătită sau nu. Eu nu sunt nici pro, nici contra. Eu consider că fiecare persoană are dreptul de a decide.

Acest concediu maternal să-l numin așa, la un moment dat o să se termine când copilul face doi ani. Ce-ți dorești să faci după ce al doilea copil va atinge vârsta de doi ani?

Păi planul meu pentru viitor...sincer momentan oscilez între a-mi găsi un loc de muncă într-o primărie sau undeva în domeniul administrativ, dar asta mai vedem. Cel mic are abia o lună, deci mai durează până la doi ani, dar mai vedem. Mă gândesc și să merg mai departe spre a face masterul tot la facultatea la care sunt în momentul de față. Încă oscilez, dar sincer sunt ambițioasă și mă gândesc la amândouă: și la loc de muncă și să încerc să fac masterul și bineînțeles și cu copiii.

Cum crezi că te vei descurca și cu un loc de muncă și cu doi copii destul de mici?

Eu mă bazez, adică sunt conștientă că o să urmeze creșă și grădiniță și așa mai departe. În momentul în care ei sunt plecați atunci eu pot să mă concentrez pe muncă, pe facultate.

Ce sfat ai avea să le dai tinerelor care rămân însărcinate de la vârste fragede să le numim?

Un copil este mereu o binecuvântare indiferent la ce vârstă vine. Nu contează că ești minor sau major. Ei ne dau putere să mergem mai departe și pentru ei să construim o lume mai bună, un viitor mai bun, să le oferim totul. Un copil nu te încurcă din absolut nimic, eu sunt unul dintre exemple pentru că dacă eu pot să fac toate acestea și să mai am și doi copii atunci poate orice altcineva. Se poate! Deci nu dați înapoi, nu considerați că dacă a venit pe lume un copil viața s-a terminat pentru că nu e așa. Viața abia atunci începe. Copiii sunt minunați la orice vârstă!

Din ce în ce mai puțini români vor copii

Conform unui studiu INS, după anul 2000, cele mai multe nașteri în rândul româncelor sunt la categoria de vârstă 25-29 ani. Același studiu spune că românii nu doar că aleg să dea naștere primului copil după 25 de ani, dar preferă și să facă mai puțini sau chiar doar unul. În plus, 70% dintre cuplurile care au participat la studiu au declarat că nu își doresc deloc copii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te