Fondurile europene pentru dezvoltarea Constanței au crescut de patru ori în ultimii ani. Primarul orașului, Vergil Chițac, a explicat la Newsweek Report cum a reușit să facă acest lucru și ce planuri are în continuare.
VIDEO Cum au crescut fondurile europene pentru dezvoltarea Constanței de patru ori în ultimii 3 ani
Un spital de oncologie și cardiologie și o centrală electrică de termoficare (CET) sunt cele mai importante obiective care vor fi realizate cu bani europeni obținuți de Primăria Constanța prin PNRR.
Vergil Chițac a spus că în momentul în care a preluat funcția, cheltuielile de funcționare ale Primăriei Constanța erau mai mari decât veniturile proprii și că în tot orașul erau probleme nerezolvate de ani de zile.
El a arătat în trei ani de când este primar fondurile pentru dezvoltarea orașului au ajuns la peste 210 milioane de euro, față de numai 50 de milioane de euro în cei patru ani de dinaintea mandatului său.
Constanța va avea si un modern stadion de fotbal la care municipalitatea s-a ocupat de primirea avizelor, a demolat vechiul stadion și are un aport de 14 milioane de euro, din cele 100 care vor veni de la CNI pentru acest obiectiv.
Pentru noul mandat, dacă va rămâne primar, Vergil Chițac a spus că unul dintre cele mai importante obiective este anveloparea blocurilor din Constanța, având un proiect pilot pentru 19 blocuri, finanțat prin PNRR.
Un alt obiectiv este realizarea până în 2025-2026 a unui Plan Urbanistic General, pentru că, în momentul de față, există unul din 1999, care nu mai este corespunzător astăzi.
Între timp, se pun la punct planuri urbanistice pe zone mai mari, cum ar fi zona centrală, zona de faleză, zona de ieșire din Constanța în Sud, și acestea se vor termina înainte de PUG.
Cât de sigur este litoralul românesc
Totodată, Vergil Chițac a vorbit despre plajele din Constanța dar și despre siguranța litoralului românesc în contextul războiului din Ucraina.
Contraamiral de flotilă, în rezervă, Vergil Chițac a arătat și ce ar trebui să facă România pentru a întări capacitatea de apărare la Marea Neagră, amintind de contractul anulat pentru achiziționarea a patru corvete și despre fregatele care nu sunt echipate cu armament nici pănă astăzi deși au fost cumpărate în 2005.