Ai nimănui: doar 641 de oameni fără adăpost din toată țara s-au vaccinat anti-COVID

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 29.11.2021 - 12:05
Imagine din arhiva Inquam Photos

Doar 641 de persoane fără adăpost s-au vaccinat cu două doze împotriva coronavirusului, până în 23 noiembrie, arată datele Comitetului pentru Coordonarea Vaccinării (CNCAV), la solicitarea Newsweek România, adică sub jumătate din cei aflați în evidența asistenței sociale.

SHARE

Sunt „705 persoane fără adăpost vaccinate cu prima doză, 641 vaccinate cu schema completă și 181 de persoane vaccinate cu doza a treia”, până în 23 noiembrie, a precizat CNCAV, la solicitarea Newsweek România

Dacă luăm în considerare estimarea de la începutul lunii februarie 2021 a CNCAV, în România erau 1.341 de persoane fără adăpost în evidențele autorităților, adică persoane care înnoptează în centrele de noapte administrate de direcțiile de asistență socială. 

Numărul este extrem de mic, iar o evidență a persoanelor fără adăpost din România raportată la prezent nu există. Avem o estimare din 2016, a Ministerului pentru Fonduri Europene, care număra peste 160.000 de persoane care nu aveau acte de identitate. 

Bazându-ne pe cele două estimări, rezultă că puțin sub jumătate din oamenii fără adăpost aflați în evidențele direcțiilor de asistență socială din toată țara s-au vaccinat cu schema completă, iar raportat la numărul de 160.000 de persoane, rezultă mai puțin de 1 la sută din persoane fără adăpost s-au vaccinat anti-COVID. 

În București se află o treime din oamenii fără adăpost care s-au vaccinat anti-COVID: 322, conform datelor Direcției de Asistență Socială a Capitalei (DGASMB), pentru Newsweek România. 

Citește și: Doar 300 de oameni fără adăpost din București s-au vaccinat anti-COVID | Newsweek Romania

Doar oamenii fără adăpost din centrele de noapte sunt vaccinați 

În prezent, sunt vaccinate doar persoanele fără adăpost din centrele de noapte, iar procesul este organizat de direcțiile de asistență socială, a menționat CNCAV, la solicitarea Newsweek România

Persoanele fără adăpost sunt și mai vulnerabile în fața infectărilor cu COVID, în condițiile în care aceștia nu au unde să se izoleze și nu pot să-și reducă deplasările, din cauză că nu au o locuință. O problemă foarte mare în rândul persoanelor fără adăpost este că mulți nu au cărți de identitate, iar mulți nu au acces nici la servicii de sănătate, deci vaccinarea este și mai dificilă în aceste condiții, atrag atenția activiștii de la Carusel și CeRe, două ONG-uri care derulează programe în sprijinul oamenilor fără adăpost.

Cele două ONG-uri au propus organizarea unor unități mobile de vaccinare pentru oamenii fără adăpost, unde să fie prezenți și polițiști locali, care pot identifica pe loc persoanele fără acte de identitate, pentru ca și acestea să se poată vaccina. CNCAV a precizat, referitor la propunerea ONG-urilor, că acestea trebuie să se adreseze primăriei și direcției de sănătate publică, pentru a organiza vaccinarea în centrele de zi ale Carusel. 

DGASMB a susținut, în răspunsul transmis Newsweek România, că a făcut o campanie de informare în centrele unde se pot adăposti oamenii, dar și pe stradă, pentru cei care nu vor să vină în adăposturi, s-a oferit să îi însoțească pe oameni la centrele de vaccinare,  le-a făcut programări pe platformă și i-a ajutat să obțină documente, pentru a se putea vaccina.

Întrebată dacă a luat în calcul amenajarea unui centru de vaccinare în cadrul unui adăpost de noapte, Direcția de Asistență Socială a precizat doar că „de la debutul campaniei de vaccinare, echipe medicale mobile s-au deplasat în centrele instituției pentru imunizarea beneficiarilor”, fără să ofere vreun răspuns concret la propunerea ONG-urilor. 

O altă problemă privind vaccinarea persoanelor fără adăpost o reprezintă și administrarea dozelor de ser, pentru că sunt persoane care fac prima doză, apoi nu se mai prezintă la rapel sau nu mai sunt găsite. O variantă luată în calcul de autorități a fost administrarea serului într-o singură doză, de la Johnson&Johnson, după ce vaccinul a început să fie adus și în România, a mai transmis CNCAV. 

Citește și: Supraoamenii fără adăpost din București: doar doi au fost testați pozitiv cu COVID, nici un deces | Newsweek Romania

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te